Најискренија подршка Сија целовитости Србије и даљем развоју

Vucic
Најновије
Извор: Танјуг

Мало је земаља и пријатеља у свету који отворено говоре и прихватају пријатељство с Кином, попут Србије, речи су председника Кине Си Ђинпинга, које потврђују колико Кина цени позицију Србије у билатералним односима две земље и у оквиру иницијативе Појас и пут, која подиже инфраструктурне и друге капацитете земаља учесница.

Извор: ТВ Пинк

Ове Сијеве речи и потврду колико је Србија важна Кини председник Србије Александар Вучић пренео је данас српским новинарима у Пекингу, после сусрета са кинеским председником и вишечасовних разговора са његовим најближим сарадницима.

Вучић је рекао да је са шефом кинеске државе имао добар разговор, у веома пријатељском тону.

"Председник Кине био је веома искрен у подршци територијалном интегритету Србије, а изразио је и жељу да се настави са додатним инвестицијама из Кине у Србији", рекао је Вучић, не кријући колико је задовољан разговорима у Пекингу и добрим вестима које доноси у Србију.

Vucic i Si
Извор: Танјуг

Си је, такође, дао зелено светло за војнотехничку сарадњу са нашом земљом.

Уз опаску да Си бира сваку реч коју ће да изговори, Вучић је "цитирао" кинеског председника да је мало замаља и пријатеља у свету који недвосмислено и на сваком месту говоре и прихватају пријатељство Кине.

"Неке земље које су навикле на устаљени светски поредак покушавају да зауставе Кину и постоји притисак да се не радују превише сарадњи са Кином", приметио је председник, те додао да то датира, на различите начине, још од стварања Друштва народа.

"Суштина је у томе да они верују у наше пријатељство", рекао је Вучић.

Вучић је пренео и да му је Си рекао да никада неће заборавити посету Србији и Смедеревској железари.

"Ја сам му рекао да ми нећемо, без обзира што код нас, у овом делу Европе, постоји то да је захвалност нешто што најкраће траје. Код Срба је увек присутна захвалност за све што је до сада урађено за Железару", рекао је Вучић.

Додао је да је, иако није било планирано, на инсистирање кинеске стране, потписан споразум са Ексим банком, о финансирању за пругу Нови Сад - Суботица.

"Говорили смо о разним стварима, а када са једном од највећих сила разговори прођу добро, онда сте поносни када то прође успешно и када добро завршите посао за земљу", рекао је Вучић.

Кинези, каже, сада пажљивије планирају и много више проверавају како ће да пласирају свој новац.

"Али, због нас и нашег разговора и тај уговор је потписан, много важних ствари је потписано, као, на пример, три оквирна споразума за индустријски парк у Београду, где ће бити запослено 1.000 људи.

Си је рекао да очекује да то доведе до још већег броја кинеских компанија, те да жели да се оно што производе и Железара и РТБ Бор у Србији нађе у употреби код тих новооснованих компанија, које ће бити у индустријском парку у Борчи.

Поменуо је, каже Вучић, Си и Линглонг компанију, као и да жели да се настави са додатним инвестирањем у нашу змељу.

Vucic
Извор: Танјуг

Си би ускоро требало поново да посети Србију

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас у Пекингу да очекује да ће председник Кине Си Ђинпинг ускоро поново посетити Србију.

Вучић је новинарима у Пекингу пренео да је кинески председник дао налог свом министру спољних послова да пронађе време у његовом, иначе густом, распореду за посету Србији.

"Кроз осмех ми је говорио да зна колико ми је то важно, да види моју вољу да га дочекам још једном. То би била круна мог посла и каријере, да председника Сија доведемо други пут у Србију, јер знам да би то много тога донело нашој земљи", рекао је Вучић и додао:

"Смем да кажем да га ускоро очекујемо у Србији".

Вучић је новинарима после састанка са Сијем у Пекингу рекао да је Србија добила изузетно добар третман за малу земљу каква јесте.

"Код Кинеза постоји правило да нема грљења и љубљења, ја то и не радим често. Председник Си је више пута извео некакав прво загрљај, што изузетно ретко раде, а то значи да поштују Србију и ја сам због тога веома срећан и поносан", рекао је Вучић.

Он је навео да је тон председника Сија био изузетно пријатељски и пренео да је Си, који бира сваку своју реч, рекао да је мало земаља и пријатеља у свету који недвосмислено и на сваком месту говоре и прихватају пријатељство Кине.

"Неке земље које су навикле на устаљени поредак покушавају да зауставе Кину и постоји притисак да се не сарађује превише са Кином. Суштина је да они верују у наше пријатељство", рекао је Вучић.

Он је навео и да је имао част да се обрати делегатима Комунистичке партије Кине, водеће снаге у тој земљи, а да се након тога састао и са Вангом Хунингом, чланом Сталног комитета Политбироа ЦК КП Кине, чланом секретаријата Централног комитета Кине и директором Канцеларије за истраживања политике ЦК КП Кине.

Вучић за њега каже да је човек који је у неком смислу идеолог модерне Кине.

"Реч је о човеку од којег сам много чуо о различитим темема, како Србија која је на важном стратешком месту и опкољена и притиснута са свих страна, да чува своју независност и развија економију", рекао је Вучић.

Vucic
Извор: Танјуг

Си дао зелено светло за војнотехничку сарадњу са Србијом

Председник Кине Си Ђинпинг Србији је дао  данас "зелено светло" за војнотехничку сарадњу са Србијом, пренео је Александар Вучић новинарима у Пекингу.

"То значи набављање различитог наоружања, где ћемо ми под повољним условима да тражимо набавку онога што је најпотребније за нашу земљу", рекао је Вучић.

Председник истиче да "нећемо да хитамо", јер је, каже, много новца већ потрошено у те сврхе претходне и ове године:

"А, вероватно ћемо и следеће године, и за опрему и за радарско опремање и оружје и ракете наших авиона и хеликоптера, али и за опремање војника у оквиру пројекта ''1.500'', о којем смо говорили. Сада се то шири на опремање 3.000 војника", рекао је Вучић.

Да наша војска буде снабдевана најмодернијом опремом, додао је.

"Две беспилотне летелице већ набављамо. Тражили смо од Кинеза да нам дају трансверну технологију за наше Пегазе, који су слабо летели, да научимо како да их опремимо и наоружамо и користимо у другачијим условима", рекао је Вучић.

На питање новинара о кинеској верзији ракета С-300, Вучић је казао да Србија размишља о кинеским ракетама средњег домета "земља ваздух", које су, како је рекао, изванредне ракете.

"Размишљамо. Морамо о томе да разговарамо и са неким другим светским силама. Мали смо превише да бисмо се доводили у ситуацију да нам кажу да узимамо нешто што они не воле да виде, а не можемо да издржимо санкције или било шта слично. Али, смо спремни да разговрамо о томе", рекао је Вучић.

Вучић каже да смо "ми размишљали о три батерије које су састављене од по три дивизиона".

"Али, видећемо да не улазимо у то, али би тиме снага Србије у заштити свога неба и до четири, пет или шест пута била већа него данас са свом ловачком авијацијом коју смо набавили у последње време и са свим модернизацијма и реконструкцијама које су и даље у току".

"Да сачекамо, радимо на томе, за нас је важно да научимо како наши људи са Војнотехничког инситута и наших компанија могу да ураде да и авион Врабац може да нам лети у осматрање и Пегаз да наоружамо", додао је.

Навео је да ће за десет година будућност ратовања бити у беспилотним летелицама "самоубицама", како не би људи гинули.

Додао је да вероватно битка на Кошарама, на пример, не би могла да се понови на тај начин за 10 година, пошто се све мења.

"Србија је већ данас значајно снажнија него пре 20 година, а за пет и 10 година очекујете много већу снагу наше земље", поручио је Вучић.

Vucic
Извор: Танјуг

Кина уз Србију по питању Косова и Метохије

Став Кине по питању Косова и Метохије се не мења, а то подразумева подршку територијалном интегритету и суверенитету Србије, истакао је данас у Пекингу председник Србије Александар Вучић, после разговора са председником Си Ђинпингом и у одвојеном, вишечасовном разговору са Сијевим најближим сарадницима.

Кина, казао је он српским новинарима, веома добро разуме и подржава Србију када је реч о питању Косова и Метохије,

"Кина има веома чврст став по питању Косова и Метохије, јер поштују Србију која независно доноси своје одлуке, што они добро знају и подржавају", рекао је Вучић новинарима.

То разумевање и подршку Кина нам је, подсетио је, пружила када је реч о Интерполу, Унеску и другим међународним форумима.

Вучић је подсетио да је председнику Кине пренео да ће Пекинг увек имати подршку Србије када је реч о Тајвану и другим областима.

"Кина ће увек имати нашу подршку и у то нема сумње, они то знају и поштују", рекао је председник Вучић.

Vucic i Si
Извор: Танјуг

Шта сам научио од "идеолога модерне Кине"

Председник Александар Вучић каже да је данас са Вангом Хунингом, идеологом модерне Кине и једним од водећих умова те земље, разговарао о бројним темама, између осталог и о томе како да Србија чува своју независност и развија економију.

Вучић је новинарима у Пекингу рекао да је имао велику част да дуже од два сата разговара са високим кинеским званичником, чланом Сталног комитета Политбироа ЦК КП Кине, блиским сарадником и актуелног и бившег председника Кине, за којег каже да је у великој мери допринео јачању позиције Кине у свету.

Посебно би, каже, желео да прочита Вангову књигу "Народни суверенитет", које више нема ни на кинеском језику.

"Ми смо више од два сата били заједно, разговор, који је требало да траје 15 минута, трајао је сат времена, па ручак још дуже од сат времена. Много тога сам научио, он је човек који је написао вредне књиге које не можете да нађете ни на кинеском језику", рекао је Вучић.

Каже да је од Ванга чуо много о различитим темама, о поставци ствари у свету, као и томе како Србија, која је на важном географски стратешком месту, али опкољена различитим интересима и неретко притиснута, да се понаша, како да чува независност и развија економију.

Вучић је истакао да је у Кини био много пута, приман са посебним почастима, уз искрено пријатељство, али да ни сам није могао да верује на који начин га је данас дочекао Ванг.

Vucic
Извор: Танјуг

"Он је један од најзаузетијих људи на свету. Он је енциклопедија, човек за којег кажу да је тај који је допринео тврђем ставу Кине и јачању позиције Кине у међународним односима", рекао је Вучић.

Описијући Ванга, навео је да је то човек који се "устремио" на јачање позиције Кине у свету, који је учествовао у пуној модернизацији Кине за време последња три председника, а да је са актуелним шефом државе доживео врхунац каријере.

Ванг је, наставио је, човек који је тих, који ради иза затворених врата, иако сви знају да је у најближем руководству и један од кључних мозгова и најважнијих људи Кине.

"Изузетно сам почаствован и поносан због тога, он ми је рекао да ће покушати да посебно због мене, преко амбасадорке Кине у Србији Чен Бо набави књигу ''Народни суверенитет'', јер бих волео да ту књигу добијем", пренео је Вучић новинарима.

Истакао је да је разговор са Вангом веома значајан, додајући да поједини у међународним круговима, када постоје проблеми у односима са Кином, некако увек њега "таргетирају", јер је реч о човеку који ради на свеукупном снажењу Кине.

"Ја сам овде други пут, али не ја, већ Србија. Ја само представљам Србију, то је поштовање према Србији", подвукао је Вучић.

Вучић је рекао да је Ванга, али и председника Сија, замолио да, уколико је могуће, препоруче неким од кинеских компанија из области индустријске роботике, вештачке интелигенције или логистике, од Алибабе до других компанија, да своје центре или хабове отворе и у Србији.

"У једном тренутку на ручку је Ван Ху Нинг, који је један од пет важнијих људи у сталном комитету Политбироа ЦК, рекао - Вучићу, ви кажите шта је то што желите, шта можемо да урадимо, ми ћемо то да направимо", рекао је Вучић.

Како је рекао, било је речи и о развоју и унапређењу туризма.

"Желимо још драстичније да повећамо број туриста из Кине, морамо да повећамо број ноћења и дана, да понудимо бољи избор Кинезима", рекао је Вучић.

Додао је и да верује да ће културна сарадња између две земље такође ојачати, чему ће допринети и изградња Кинеског културног центра у Београду.

Vucic i Si
Извор: Танјуг

О односу дела медија према његовој породици: Народ суди

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да напади на њега и његову породицу више говоре о онима који га нападају, него о њему, и изразио уверење да грађани препознају ко се бори за народ, што му је, како каже, и најважније.

"Толико је свечан данашњи дан, да не бих да га кварим са наркодилерима, ни са криминалцима различитих врста. Нека они раде свој посао, ми ћемо свој, а на крају народ увек да свој суд", рекао је Вучић новинарима у Пекингу, одговарајући на питање - како коментарише сведочење "избаченог члана СНС, који је главна звезда у НИН-у само зато што је напао Андреја Вучића".

На додатно питање није ли услов да неко буде саговорник НИН-а тај да "мрзи Вучића", председник је рекао да је то само један од услова, те да има и других.

Vucic
Извор: Танјуг

"Када су довели наркодилера да сведочи, мислим да и то све говори. Само нека раде свој посао, нека нападају. Мислим да људи у Србији мере резулате, да виде добро и разумеју одлично и да је свима све јасно и ко се обогатио на грбачи народа а и ко је тај који радио против народа, а ко је тај ко се бори за народ, а не за себе, то је за мене најважније", рекао је он.

Остале вести