Ви одлучујете куда иде Србија

Најновије
Извор: Танјуг

Ви одлучујете у ком правцу иде Србија, поручио је данас грађанима председник Александар Вучић.

"Народ је носилац суверенитета, ви одлучујете какву ћемо политику да водимо", рекао је Вучић у обраћању у Пожаревцу испред више од десет хиљада људи који су га сачекали у у том граду, у оквиру кампање "Будућност Србије".

Србија, каже, сама доноси своје одлуке, не одлучује се ни у једној амбасади, због чега је поносан.

"Србија је јача од свих који желе да је сруше, да јој сломе кичму, јача од спољних притисака, од оних који мисле да не може да води независну, суверену политику", поручио је онима "споља", а политичким противницима у Србији понавља да пристојност није израз слабости.

Вучић Пожаревац 0004
Извор: Танјуг

"Кад год мислите да се неко од нас уплашио, да смо слаби зато што смо пристојни знајте да се нисмо уплашили већ да хоћемо да сачувамо стабилност и да покажемо поштовање према другима", каже Вучић.

Вучић каже, коментаришући потезе дела опозиције, и наводећи да су успели да нападну и жене у Скупштини Београда, да су то људи који на улици желе да дођу на власт и да је њихов углед сада најнижи.

Наводи податак да су, када су кренули у протесте имали између 16 и 17 одсто подршке, а данас, каже, "постојано, стабилно и значајно" испод 10 одсто.

Вучић Пожаревац 0009
Извор: Танјуг

"Ето, шта су себи успели да ураде вешалима, тестерама, нападима. Наш одговор је - поштујемо грађане који другачије мисле, хоћемо да их чујемо, да са њима разговарамо увек, али са лоповима и фашистима нећу и не постоји сила - пошто видим да прете сваки дан, па су се изненадили да седим у својој канцеларији и играм шах - и нећу да се склањам било коме, немам право на то јер изабрао ме је народ, и нећу да се склањам фашистичким лидерима и лоповима. Шта може да ми се деси?", упитао је он.

Можда нешто и може, додао је Вучић и поручио:

"Али, да ли је то вредно поноса и достојанства Србије, а мени је то изнад свега и не дам да то погазе и никад их се нећу уплашити. Србија је јача од свих оних који желе да је сруше, да јој сломе кичму, од спољних притисака, од оних који мисле да не може да води независну, суверену политику."

Вучић Пожаревац 0001
Извор: Танјуг

Ипак, каже, спреман је да чује све који другачије мисле, али им неће дозволити насиље.

На прве његове речи, иначе, преко целе једне зграде на централном градском тргу развијена је огромна застава Србије.

Вучић је застао и узвратио да је то дивна застава, као и да га никада у Пожаревцу није сачекао толико велики број људи и да одговорно тврди да ту има више народа него у свим градовима Србије, где се опозиција окупљала заједно, рачунајући и Београд.

Вучић Пожаревац 0006
Извор: Танјуг

"Само у Крепољину и Жабарима је било дупло више људи који су ме сачекали него што је било ових који су против нас у Новом Саду и Нишу", рекао је Вучић.

Све то, истакао је, говори не да би се хвалио, нити да би правио поделе, већ само да би показао како је могуће да агресивна мањина може својим насилним методама да угрози развојни пут једне земље, осим чега ништа друго и не ради.

Вучић је захвалио женама које су имале храбрости да избаце разбојнике из Скупштине града Београда и да им покажу да фашизам неће никада проћи.

Напоменуо је да никада у свету није било да је неко некоме бранио да изађе са радног места или места где живи, осим код фашиста у Мађарској и у нацистичкој Немачкој.

Вучић Пожаревац 0032
Извор: Танјуг

Никада то ни у Србији није било, истакао је председник и поручио да Србија никада неће дозволити фашизам на својој територији.

"Умели смо да се изборимо и са много горим пошастима које прете Србији", истакао је он и додао да морамо и сада да се изборимо на миран и демократски начин и тако што ћемо показати трпељивост.

Поручио је да ћемо се против фашизма изборити радом и тако победити вешала, тестере и разбијена стакла.

Грађанима Пожаревца је захвалио на подршци, поверењу и приметио да је просто невероватно колико се људи окупило.

"Нисам веровао када су ми показали слику да се оволико људи окупило, знам да из Београда никог нисмо доводили, да нема толико људи на истоку Србије. Али, оволико људи је буквално невероватно", рекао је он.

Вучић Пожаревац 0012
Извор: Танјуг

Рекао им је да ће видети велике и значајне промене у Браничевском округу и то не због избора, већ зато што су то заслужили, зарадили, због свог већег ангажовања, дељања и рада.

"Пожаревац до краја године чека значајна инвестиција, да можете радите више за будућност своје деце. Србија је увек била и данас је непокорена земља, земља храброг, радног, марљивог и доброг народа. Сачуваћемо мир и стабилност и слушаћемо жене много више него до јуче јер су нам храброшћу и одговорношћу показале како се бори за Србију", истакао је Вучић.

Упозорио је, међутим, да све што се предузима - фабрике, путеви, инвестиција, да ће све то бити џабе без деце и апеловао на грађане да имају свест о томе.

Вучић Пожаревац 0007
Извор: Танјуг

Најавио је да ће бити размотрене додатне мере за решавање тог проблема, мада је приметио да није проблем само у новцу, јер у најбогатијим општинама Београда има најмање деце, а тамо где смо најсиромашнији највише.

"Србија не вреди без деце. Имамо своје животе, али морамо да размишљамо како ће Србија изгледати за 50 година, треба да сачувамо нашу нацију, пуста нам је Србија, празне територије", каже он.

Додаје да ће влада свој посао да обави - обновиће економију, изградиће боље путеве доводиће фабрике.

"Али, молим вас размислите о будућности Србије. Иако ће неки стручњаци рећи да овим речима неког вређам - не вређам никог, само кажем да сам забринут за будућност нације и народа", поручио је он.

Вучић Пожаревац 0003
Извор: Танјуг

"Без свести о томе да морамо нешто да променимо нећемо моћи да извучемо земљу", упозорава Вучић.

Председник је приметио да није много тога урађено у претходном периоду за Браничевски округ, за шта, каже, он сноси кривицу, те да није задовољан оним што је урађено за Пожаревац.

Вучић Пожаревац 0040
Извор: Instagram

Навео је да су се надлежни бавили местима у којима је била највећа стопа незапослености, па су довођени инвеститори у Крушевац, Ниш, Краљево, Лозницу, градове у којима су фабрике биле уништене.

"Али, нисмо довели великог инвеститора у Браничевски округ. Зато су следећи Браничевски, Западнобачки и Севернобанатски округ", најавио је председник.

У том смислу, најавио је да ће један велики инвеститор доћи у Пожаревац.

"То је будућност и Пожаревца. А, мање инвеститоре да доведемо у Петровац, Жагубицу, да развијамо туризам у Голупцу, Великом Градишту, да буду бољи путеви", рекао је Вучић.

Вучић Пожаревац 0013
Извор: Instagram

Он је најавио да ће до краја године бити готов пројекат за брзу саобраћајницу од скретања за Пожаревац са ауто-пута, до Великог Градишта, Голупца, Доњег Милановца, а следеће године ће кренути радови на изградњи.

"То ће драматично приближити Пожаревац и дунавске општине Браничевског округа Београду, да у Браничево долази већи број туриста, али и инвеститори, јер они долази тамо где има добрих путева и урађене гасификације", рекао је председник.

Такође, поновио је да ће бити обновљен 21 километар пута Кучево - Мајданпек, као што је урађен и пут Салаковац-Црниће-Петровац, а затим и пут од Петровца до Крепољина и даље до Жагубице.

Вучић Пожаревац 0010
Извор: Танјуг

"Данас је у Крепољину било 1.500 људи, а само су хтели да кажу ''хвала'' што се неко после 50 година сетио да уложи новац у то", рекао је Вучић.

Најавио је и да ће у Голупцу бити реновиран хотел, као и марина, у коју ће бити уложено 2 милиона евра, да би крузери могли да пристају, да туристи дођу и оставе новац у Браничеву.

"У сваком граду ћемо да обнављамо, школе, домове здравља, амбуланте, јер имамо много више новца него раније, зато што смо штедели и понашали се домаћински", указао је.

Председник је истакао да није желео да "купује гласове непостојећим новцем и будућношћу наше деце".

"Тако бисмо нашу децу задужили, а ми хоћемо да смањујемо јавни дуг, да бисмо могли да обезбедимо сигурну будућност за децу, да им не остављамо дугове. То је разлика између нас и оних који су до јуче Србијом владали", нагласио је Вучић."За четири до пет година успели смо да стабилизујемо државну касу, да смањимо јавни дуг, све земље у ЕУ много су задуженије од Србије. Направили смо добар старт за напредак економије, потребно је да јуримо за инвестицијама и да их стално тражимо", рекао је Вучић.

Он је рекао да је много тешко довести Фолксваген у Србију, јер су велики играчи против нас и веће земље од нас, али да ћемо се борити.

"Мала Србија ушла је у трку за таквог гиганта. Ја сам песимиста, али борићу се до последњег секунда. Ако се изборимо, Србија је спасена и биће другачија слика наше земље", поручио је Вучић.

Вучић Пожаревац 0021
Извор: Танјуг

Он је истакао да је важно да се народу говори истина, да немамо проблема са економијом, мада и даље људи тешко живе.

Он је напоменуо да не може све одмах да се увећа за сто одсто, али да је минималац на пример увећан за 43 одсто у односу на 2009. годину.

Напоменуо је и да у наредном периоду и све друго може још брже и јаче да се креће, али само на здравим основама и са јачом економијом.

Вучић Пожаревац 0002
Извор: Танјуг

Говорећи о улагањима у Браничевском округу, Вучић је указао и да из тог краја велики број људи ради у иностранству, али да ће држава правити подстицаје за оне који желе да улажу у овај крај.

"Да почнемо да дижемо места у Браничевском округу. Молим те људе, да прате шта се дешава у Србији, да потраже шансу овде. Ми ћемо да правимо подстицаје за људе из иностранства који желе да улажу новац у овај крај. Хоћемо да их вратимо назад", истакао је председник.

Вучић Пожаревац 0008
Извор: Танјуг

Он је рекао да су то вредни људи, који су научили да раде и да треба да се врате у своју земљу како би имали будућност.

Ове и следећих година веће пензије

Председник Србије Александар Вучић најавио је данас да ће пензионери ове, као и следећих година имати значајно увећање пензија.

Вучић је на скупу у Пожаревцу захвалио пензионерима, јер су поднели највећи терет на обнови земље.

Напоменуо је да више нема проблема са исплатом пензија, јер је све више запослених, а самим тим има и више доприноса.

Вучић Пожаревац 0011
Извор: Танјуг

Вучић је најавио повећање плата и у медицинском сектору, лекарима, медицинским сестрама, наставницима, професорима, учитељи, полицајцима, војницима, социјалном сектору.

"То су сви они за које смо успели више новца да обезбедимо, а да не правимо јавни дуг", истакао је он.

"Мед и млеко не теку нигде на свету, али нашим радом можемо да направимо да ствари буду боље у земљи", рекао је Вучић.

Извор: Студио Б

Остале вести