Значајно ћемо повећати плате у здравству

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да ћемо и ми морати значајно да повећамо плате запослених у здравству, као што је то урадила Румунија, како сви здравствени радници не би отишли да раде у Немачку.

"Румунија је повећала драматично плате својим лекарима и медицинском особљу, то ћемо морати и ми да урадимо, јер ће сви да оду у Немачку", рекао је Вучић новинарима.

Kако је рекао, тежак је ту посао када се стартује са позиције најнижих примања у Европи.

"Сад смо први пут у јануару успели да претекнемо БиХ, морате да разумете да смо ми имали и по 50 евра нижа примања од БиХ, дакле први пут смо то успели да смањимо разлику и односу на Црну Гору и да се приближавамо неким другима у региону који су у ЕУ".

Вучић истиче да нам је много људи отишло и то стучни кадрови и образовани људи.

"Отишле су и занатлије, имамо велику штету као земља због тога и сада морамо да урадимо све што можемо да сачувамо што већи број људи зато и говоримо о стипендирању, покушавамо да уговорима о специјализацији сачувамо људе овде, али и већем запошљавању у наше здравствене центре, модернизацију наших центара и повећању примања", навео је Вучић.

Подсетио је да је држава ове године ишла са 10 до 15 одсто повећања примања и истакао да је то кумулативно када се погледа, пре смањења, око 40 одсто повећања.

Напоменуо је да одлазе и људи из Хрватске и то дупло више, али то не значи да треба да се радујемо или тугујемо, већ да треба да договоримо о нашем проблему.

Kада ово све урадимо онда ће постојати сви услови за најбоље лечење у нашој земљи као у немачким и скандинавским градовима, додао је Вучић.

Председник Србје је најавио да ће бити запослен и већи број лекара и медицинских сестара у Институту за мајку и дете, али и другим здравственим установама.

Kаже да има 9.000 медицинских сестара на чекању и да ће се ићи на то да се запосли бар 2.000 или 3.000 њих у наредне две године.

Вучић је налгасио да медицинске сестре раде најтеже послове, од тешких повреда у саобраћајним несрећама и слично и најтежих болести.

Председник је нагласио да може више да се улаже у здравство зато што имамо у државној каси више пара, али и да му и даље није јасно на шта се све троши 2,3 милијарде динара намењених здравству.

Истакао је да без обзира на то види помаке у здравству који ће у наредном периоду бити још већи.

"Зато је важна стабилност буџета и да се расипамо, али за овакве пројекте вам никад није жао да уложите новац, јер то значи шанса за бољи живот деце и старијих суграђана", нагласио је Вучић.

Додао је да, са друге стране, када види да неки радници штрајкују тражећи веће плате може само да каже да буџет није ћуп из кога свако може да узме колико му треба, јер ако некоме дате више другоме морате да узмете.

Извор: ТВ Пинк

Остале вести