За 2,5 године права "револуција" у нашим болницама

Најновије
Извор: Танјуг

За Институт за мајку и дете у Београду биће издвојено 263 милиона динара, за изградњу новог стерилног блока, односно одељења за трансплантацију коштане сржи, најавио је данас председник Александар Вучић, после обиласка те установе.

"Данас смо се договорили, у петак ће имати новац на рачуну - 263 милиона динара за још један стерилни део у Институту, да бисмо још више деце могли да лечимо", пренео је Вучић новинарима.

Изнео је и податак да је у Институту од оснивања урађено 294 трансплантације коштане сржи.

"Та деца су толико дивна, не можете да се не дивите њиховој храбрости. Kада вама дође да заплачете, дође вам да се постидите, када видите њихову храброст", рекао је Вучић.

Председник је навео да је у Институт до сада уложено 142 милиона динара, а да ће у комплетну обнову бити уложено још око 20 милиона евра.

Vucic u poseti Institutu majka i dete
Извор: Танјуг

"То је огроман новац, и као што у Лозници дајемо 30 милиона евра у болницу, улажемо у Ваљево, у нову зграду Инфективне клинике у Београду, у нове клиничке центре. У року од две - две и по године, очекујемо недвосмислено видљиво, сваком кораку, буквално револуцију у здравственим центрима, болницама и клиничким центрима", истакао је Вучић.

Додао је да је дирљиво видети љубав лекара и медицинских сестара, али пре свега мајки, према болесној деци, која се храбро боре за живот и будућност.

Поносан је, додао је, на наше лекаре који су обезбедили да људи из света доводе децу на лечење.

"За државу је важно да додатно појачамо могућност останка наших лекара и сестара, кроз даље повећање плата. И то убрзано. Да их замолимо да се и даље труде и боре за нашу децу као и до сада", рекао је Вучић.

Испричао је новинарима да је током обиласка, упознао два дечака, Огњена и Златана, који се, уз њихове мајке, јуначки боре за то да гледају и играју фудбал у будућности.

"Надам се да ћу имати прилику да им будем гост када оздраве. Уверио сам се да имају снажне мишиће и сигуран сам да ће успети да победе болест. Желим њима и свој деци брз и успешан опоравак", рекао је Вучић.

Са председником су Институт посетили и министар здравља Златибор Лончар, градоначелник Београда Зоран Радојичић и директор Kанцеларије за јавна улагања Марко Благојевић.

Vucic u poseti Institutu majka i dete
Извор: Танјуг

Директор Института Радоје Симић истакао је да је та установа највећа дечија болница у овом делу Европе, у којој се лечи највећи број деце са малигним болестима, који су најтежи болесници и једини центар где се ради трансплантација коштане сржи.

Појаснио је да болница има стерилни блок капацитета четири кревета, а договор је да се, уз план и пројекат који је готов, изгради ново одељење за трансплантацију коштане сржи, нови стерилни блока са осам кревета.

"То није само дуплирање капацитета, већ и побољшање услова. Са тим ће нам бити потребно више лекара и сестара, како би се деца овде успешно лечила, да не морају да иду у иностранство", подвукао је Симић.

Kако је рекао, тиме ће се добити максимално услови и заокружиће се комплетно лечење деце, од дијагностике, лечења и ако буде потебе за трансплантацијом.

"Биће услова и надам се да ћемо моћи то да имамо за годину и по дана, јер пројекат већ постоји", рекао је Симић.

Извор: ТВ Пинк

Остале вести