Си Ђинпинг упутио Вучићу позивно писмо за Други Форум за међународну сарадњу Појас и пут

Најновије
Извор: Влада Републике Србије

Председник Народне Републике Кине Си Ђинпинг упутио је председнику Републике Србије Александру Вучићу позивно писмо за Други Форум за међународну сарадњу Појас и пут, који ће бити одржан у Пекингу од 25. до 27. априла 2019. године, у коме се каже:

"Као домаћин, срдачно Вас позивам на Округли сто лидера.

Иницијатива Појас и пут, коју сам покренуо 2013. године је иницијатива за међународну економску сарадњу. Настављајући у духу древног Пута свиле, а у складу са принципима опсежних консултација, заједничких залагања и добробити, Иницијатива Појас и пут има за циљ да прошири политичко, инфраструктурно, трговинско, финансијско повезивање и повезивање људи, да продуби практичну сарадњу у различитим областима и промовише отворени, међусобно повезани, инклузивни и заједнички развој свих земаља.

Током протеклих пет и више година, захваљујући здруженим напорима различитих страна, сарадња кроз Иницијативу Појас и пут је помогла да се изгради шири међународни консензус и обезбеди "рано убирање плодова“. Иницијатива Појас и пут је створила нови простор за економски развој појединачаних земаља и света у целини, и дала нов замајац међународној економској сарадњи.

После првог Форума Појас и пут, успешно одржаног у Пекингу 2017. године, учесници су заједнички израдили мапу за сарадњу кроз Иницијативу Појас и пут, постигли позитиван консензус и довели до низа резултата. Користећи такав напредак као основу, други Форум Појас и пут фокусираће се на тему "Сарадња Појас и пут: Обликовање светлије заједничке будућности.“ Разговараће се о координацији развојне политике, инфраструктурном повезивању, одрживом развоју и другим темама од заједничког интереса. У време када се светска економија и даље суочава са многим неизвесностима и факторима дестабилизације, унапред се радујем сарадњи са Вама како бисмо од другог Форума Појас и пут направили скуп који продубљује партнерства, шири консензус за сарадњу и који посредује новим, позитивним напрецима у сарадњи кроз Иницијативу Појас и пут. Уверен сам да ће усаглашеним залагањима свих страна, сарадња кроз Иницијативу Појас и пут још више допринети процвату глобалног раста и унапређењу међународне економске сарадње.

Обухватно стратешко партнерство Кина-Србија расте потпомогнуто снажним замајцем, дајући бројне значајне резултате у различитим областима наше сарадње. Србија заузима значајно место и игра активну улогу у сарадњи кроз Форум Појас и пут. Ви лично сте допутовали у Кину за први Форум Појас и пут. Поздрављам вашу посвећеност унапређењу наших билатералних веза и Иницијативе Појас и пут, и унапред се радујем сусрету са Вама у Пекингу, у априлу, како бисмо разговарали о начинима како да још брже доведемо до спреге Иницијативе Појас и пут са стратегијом реиндустријализације Србије и како бисмо радили на даљем унапређењу нашег обухватног стратешког партнерства и тиме остварили још већу добробит за наша два народа. Молим Вас, примите изразе мог највишег уважавања.“, наводи се у позивном писму председника Си Ђинпинга упућеног председнику Вучићу.

Остале вести