Представљен пројекат "Будућност Срба у Хрватској"

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић данас је заједно са хрватском председницом Kолиндом Грабар Kитаровић посетио Митрополију загребачко-љубљанску, где су разговарали са полазницима Академије Српског народног вијећа, и представљен им је пројекат "Будућност Срба у Хрватској".

Двоје председника дочекали су митрополит Загребачко-љубљански Порфирије и професор Дејан Јовић.

Скупу присуствује доста младих Срба, полазника Академије, који су срдачно поздравили председника Вучића и сликали се са њим и митрополитом Порфиријем.

Извор: Танјуг

Митроплоит Порфирије је на почетку разговора Вучићу и колеги Грабар Kитаровић поручио да је одушевљен речима које су упутили током дана, речима одговорности и бриге за нормалне односе између две земље.

Председнику Вучићу рекао је да његова посета представља охрабрење за српски народ у Хрватској.

"Велика радост је за нас Србе што вас имамо у овом граду и под овим кровом, гледајући сва збивања данас", рекао је он.

Према његовим речима, Србија и Хрватска су одувек упућене једна на друге, али су на жалост времена била таква "да смо се удаљили".

Kако је рекао, искорак Kолинде Грабар Kитаровић да позове Вучића у посету и Вучићев храбар и одговоран корак да дође представља позив на мир.

"Председниче, хвала што сте дошли, посета је охрабрење за наш народ овде", рекао је Порфирије.

Извор: Танјуг

Kако је истакао, основни утисак је, а то, како је рекао, зна из личног искуства, да је српски народ уплашен и да живи у некој врсти апатије и одустајања од самог себе.

"Ваш долазак је охрабрење", закључио је Порфирије.

Јовић као модератор разговора, објаснио је председницима да ће имати прилику да разговарају са групом од 15 полазника Академије, који су се у својим есејима бавили шта се може направити у наредних 10 година.

Вучићу и Грабар Kитаровић представљен је и извештај шта су они писали у својим радовима.

Остале вести