Вучић са Хојт Јием

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Републике Србије Александар Вучић примио је данас заменика помоћника државног секретара Сједињених Америчких Држава Хојта Брајана Јиа.

Разговор је био веома отворен. Амерички званичник похвалио је економске реформе и фискалну консолидацију, које је спровела Влада Александра Вучића, а које наставља Влада Ане Брнабић и исказао оптимизам за даљи напредак у региону у наредном периоду.

Ји је изразио забринутост због перцепције да је Србија једном ногом на путу ка Европској унији, а другом ка савезу са Русијом. Он је, такође, изразио забринутост због руског утицаја у региону.

Амерички дипломата похвалио је напредак Србије ка испуњењу свог стратешког циља - чланства у Европској унији, и нагласио да би даљи напредак у области владавине права и слободе медија, као и нормализација односа са Косовом, били одлучујући на путу Србије ка чланству у ЕУ. Двојица саговорника су разговарали о важности наставка дијалога, како је Ји рекао, Србије и Косова. Ји је истакао и важност унутрашњег дијалога.

Двојица саговорника разговарали су и о значају слободе изражавања, као и одговорности за објективно извештавање, засновано на чињеницама. Амерички званичник је, такође, истакао важност постојања опозиције у демократском друштву.

Ји се, такође, заузео за решавање случаја убиства браће Битићи 1999. године и случаја паљења амбасаде САД у Београду 2008. године.

Председник Вучић је пажљиво саслушао америчког представника и на веома директан начин одговорио на његове примедбе. Садржај одговора председник Вучић саопштиће наредних дана.

Остале вести