Србија ће учинити све да буде сачуван мир

Најновије
Извор: Принтскрин

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је да је за питање Косова и Метохије потребан компромис, као и да се било близу таквог решења, али да оно није постигнуто, јер Приштина не испуњава своје обавезе. Сада се, како истиче, чак ни не разговора, иако је Београд за дијалог увек спреман.

Извор: Велтвохе

У видео интервјуу за швајцарски "Велтвохе", председник Вучић поручио је да се дубока веза Срба са Косовом и Метохијом не може прекинути онако како то желе у делу западних земаља.

На питање о значају косовског питања за њега и за Србију, председник Вучић је нагласио да ће му, ако почне да говори о прошлости и српском народу, сви рећи да је окренут ка прошлости.

Указао је да људима највише сметају двоструки стандарди у приступу питању Косова и Украјине, што се, како наводи, може чути на сваком кораку у Београду.

"Потребно је компромисно решење, били смо близу. Нису желели да се постигне. Сада смо удаљени од компромисног решења, чак и не причамо једни са другима, иако смо ми спремни да разговарамо. Они не желе да оснују ЗСО, што је обавеза из првог споразума. Тешка је ситуација, али учинићемо све да сачувамо мир", поручио је председник Вучић.

На питање шта је за њега најважније у вези са Косовом и Метохијомпредседник Вучић истакао је да је потребно међусобно поштовање.

"Не може бити једностраног решења, по којем Албанци добијају све, а Срби губе све. Нико није глуп у Србији. Знамо како је тешка ситуација, али зато инсистирамо на компромисном решењу. Верујем у грађане Србије, верујем у регион. Требају нам отворене границе или да немамо границе између Србије, БиХ, Албаније, Северне Македоније. Нисмо, нажалост, близу томе. Морамо ставити економију у фокус. На другој страни имате рат у Украјини и узавреле емоције. Када причате Србима о Косову и Метохији - свака песма коју певамо долази са Косова. Није ништа ни против кога, али смо на дубок начин повезани са Косовом. Не можете ту везу да прекинете на начин какав желе људи са Запада", напоменуо је председник Вучић.

На питање колико је забринут за ескалацију ситуације у Украјини, наводи да је његов приступ другачији, јер би желео да види мир, а већина других - победу једне или друге стране.

"Када желите мир, онда можете лако сагледати проблеме са којима се суочавамо. Када имате наратив и реторику која погоршава ситуацију сваког дана, онда је све другачије. Ако велике силе не ураде ништа у кратком временском року, уверен сам да смо пред правом катастрофом", упозорио је председник Вучић.

У вези са одобрењем западних земаља Украјини да користи њихово наоружање за нападе на руску територију, упитан где су Путинове "црвене линије", истиче да је увек опрезан у процени даљих корака председника Русије, јер "не види кроз његове очи", али верује да ће та одлука само допринети даљем погоршању ситуације.

На тврдње западних лидера да је Путин империјалистички диктатор, који ће после Украјине напасти и друге земље, те да је то разлог за рат, наводи да другачије на то гледа.

"Ми осуђујемо напад на Украјину. Али, комплексније је и компликованије, ако желите да правите те једначине - шта сте радили са Србијом 1999. и 2008? Нема одговора. Путин сада у својим изјавама користи преседан Косова. Није било одговора на то. Једини одговор од Меркелове је да се догодило крвопролиће осам година на Косову. То није баш тачно, али на крају је Путин рекао да се то исто десило и у Донбасу", истакао је председник Вучић.

Путин ће, како наводи, увек користити преседан Косова, што није добро за Србе, али признаје да би на Путиновом месту и сам радио исто.

"Оно што ситуацију чини још компликованијом је што сви говоре само о рату, а нико о миру. Мир је, чини се, данас забрањена реч. Кажу да морају да победе, да би обезбедили мир у будућности. Нико не говори о миру и преговорима. Неопходно је имати и другу страну за столом. Веома је чудно да нико не покушава да заустави рат", констатовао је председник Вучић.

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је да је за питање Косова и Метохије потребан компромис, као и да се било близу таквог решења, али да оно није постигнуто, јер Приштина не испуњава своје обавезе. Сада се, како истиче, чак ни не разговора, иако је Београд за дијалог увек спреман.
Извор: Принтскрин

Председник Вучић је указао и на другу теорију, да на Западу мисле да могу да победе Путина, па желе да га изморе и уђу у ту земљу, што значи да Русија са данашњим територијима и у овом облику - више не би постојала, а Путин би био свргнут.

"Не могу рећи да су себе преценили, али могу да су потценили Путина и Русију", додао је председник Вучић.

Објашњавајући расположење у политици и медијима на западу, који спомињу конфронтацију, председник Вучић одговара да увек када чује да треба да покрене рат против Албанаца и Натоа на Косову, јер протерују и убијају Србе, разуме емоције и ставове, али пита - да ли бисте волели да се вашој мајци отац, син врате у ковчегу. Онда је, додаје, другачији приступ.

"У Европи се понашају као велики хероји, али нису рекли својим грађанима да ће платити велику цену. Сви лидери треба да ураде све да зауставе сваку врсту ратнохушкања", поручио је председник Вучић.

Додаје и да Нато и САД не могу себи да приуште губитак рата у Украјини, што за њих значи да Русија не сме да победи, јер би се позиција Европе и колективног запада, у геополитичком смислу погоршала толико да нико не би више могао да је оживи. То би, додаје, отворило Пандорину кутију за веће непријатељство према колективном западу у будућности.

Са друге стране, ако Путин изгуби рат, он ће лично изгубити, али ни Русија у том случају не би постојала каква је данас.

"Када имате ове две супротстављене стране, видите да је све у игри. Нико не може приуштити да изгуби. То је разлог због којег кажем да смо ближи великој катастрофи. Друго питање је ко је спреман да губи више милиона људи. Ја нисам спреман да изгубим и ми нећемо учествовати у томе. То је питање за друге", јасан је председник Вучић.

На питање колико је свет близу Трећег светског рата,  председник Вучић је рекао да не може да говори у тим терминима, али да од велике конфронтације нисмо далеко - не више од три, четири месеца, уз опасност да до тога дође и раније.

Упитан где је Србија у тој ситуацији, одговара да ће чувати мир, стабилност у смиреност у региону и земљи, најбоље што може.

"Након свих ратова, мој сан је да сачувамо мир и стабилност. Учинићу све да очувам земљу, безбедну и стабилну. Зато водим рачуна о свакој својој речи", рекао је председник Вучић.

Још увек не зна да ли ће учествовати на конференцији у Швајцарској, али понавља да би волео да види обе стране за столом.

Када је реч о Кини, наглашава да је поносан на добре односе са Кинезима.

"Добри смо пријатељи и не видимо никакву опасност. Користићемо споразуме о слободној трговини са Кином и другим земљама док не уђемо у ЕУ, а нико не зна када ће се то и да ли ће се десити. Мој задатак је да бринем о овој земљи и мом народу", подвлачи председник Вучић.

На констатцију да је 90 одсто новинских чланака у Немачкој о Србији и о њему негативно, председник Вучић је рекао да разуме те интересе, али да зна да Србија држи реч.

"Моје питање вама је - шта бисте рекли неком ко би узео 13,5 одсто ваше територије. А, то су урадили са нашом. То је истина. На потпуно илегалан начин. Они ће рећи да је легално, али ја кажем да је илегално и то је очигледно. Верујем да смо веома толерантни, стрпљиви, када причамо о нашем ставу према њима", рекао је председник Вучић.

Србија је, поручио је председник Вучић, независна, суверена држава која се залаже за мир, праве вредности, што укључује поштовање разлика и различитих приступа земаља.

"Желимо да сарађујемо са свим земљама. На путу смо ка ЕУ. Имамо сопствени мозак и одлучујемо за нас, па и да не прекидамо везе са традиционалним пријатељима. То нећемо учинити. Ми смо понекад тврдоглави у очувању мира, доношењу одлука и наставићемо да радимо на тај начин. Привржени смо економском развоју земље и то радимо успешно. У региону смо постали мотор развоја", истакао је председник Вучић.

Упитан како види будућност Европе и ЕУ, председник Вучић је кратко одговорио да се "веома нада, али истовремено је забринут за европску будућност".

На питање у вези са ратом у Гази, председник Вучић је рекао да је већи проблем са Хезболахом у Либану него са Хамасом, али да се нада да ће стране наћи мирољубиво решење.

"Увек сам био близак тим народима, Јеврејима и Арапима, од Покрета несврстаних. Сада можемо само да се залажемо за мир", додаје председник Вучић.

У том контексту, скреће пажњу на Резолуцију о Сребреници, наводећи да су се они који су покренули процес усвајања тог документа суочили са "хиљаде питања" од најмање 100 земаља света – зашто то не предложе и када је у питању Газа.

"Одговор, незванични је да је разлог због чега се то ради БиХ и Србији – јер је лакше, пошто друго не би дали Американци. И, тако смо поново ми платили цену због других", указао је председник Вучић.

Понавља да нико не спори да се у Сребреници десио страшан злочин, али да је његово питање било - зашто се то ради када постоји Резолуција о геноциду из 2015. године, да ли су њени покретачи сигурни да ће помирити све или ће проурзоковати веће тензије у региону. С обзиром да није било консензуса у БиХ, питање је било и да ли ће то да удаљи или приближи народе.

"Нисам добио никакав одговор на сва та питања", истиче председник Вучић.

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је да је за питање Косова и Метохије потребан компромис, као и да се било близу таквог решења, али да оно није постигнуто, јер Приштина не испуњава своје обавезе. Сада се, како истиче, чак ни не разговора, иако је Београд за дијалог увек спреман.
Извор: Принтскрин

Верује да је Газа део одговора, док је други део потреба да се нешто уради против Срба, јер им председник Републике Српске Милорад Додик, из њихове перспективе - ствара проблеме, иако ни не анализирају чињеницу да други крше Дејтон, а не Додик.

На констатацију да се УН користе за кажњавање земаља које се супростављају неким геополитичким интересима, председник Вучић је одговарио потврдно и приметио да се то не дешава први пут, али да су наишли на земљу која се супроставила на веома снажан начин.

"Чињеница је да смо придобили већину земаља. Не зато што људи не знају шта се десило у Сребреници, већ зато што им се није свидео тренутак, недостатак инклузивности. Нису видели о чему се све ради и шта ће донети региону и земљи", навео је председник Вучић.

На питање где се налази "центар наде" данас у свету, председник Вучић је истакао да не може јавно о томе да говори, али да је свакако потребно много промена у свету, како би се смирила ситуација између различитих нација земаља.

"Време је", јасан је председник Вучић.

Додао је да је Швајцарска важна земља, а да би Србија волела да види њену већу улогу, али и објективнији приступ ситуацији на Балкану, јер је до сада виђен "мало једностранији приступ".

"Развили смо добре односе и даћемо све од себе да их развијамо даље", додао је председник Вучић.

Остале вести