Трудићемо се да сачувамо основе наше независне политике

Најновије
Извор: Принтскрин

Председник Републике Србије Александар Вучић најавио је да ће на следећој заједничкој седници Влада Србије и Републике Српске бити изнет предлог закључка о изградњи два меморијална центра - један у Доњој Градини, а други у Београду.

Извор: РТВ Пинк

"Имаћемо предлог закључка о изградњи два меморијална центра, коначно крећемо у реализацију, једног у Доњој Градини, а 23. (априла) ћемо имати и скуп и обележавање страдања српског народа у Јасеновцу у Доњој Градини на територији Републике Српске, и једног меморијалног центра у Београду посвећеног јасеновачким жртвама", рекао је председник Вучић на конференцији за новинаре после састанка са председником Републике Српске Милорадом Додиком.

Председник Вучић је истакао да ће се тиме бавити Министарство за рад, а да ће у управљачком тиму бити и председници, председници Влада и председници Скупштина.

Председник Вучић је најавио и додатну помоћ општинама на територији Федерације, али и Републике Српске.

Према његовим речима Додик га је упознао са његовим виђењем стања у Босни и Херцеговини и о односу према Републици Српској, те борби и покушајима Републике Српске да сачува своја права и обавезе из Дејтонског споразума.

"У име Србије рекао сам да ми сматрамо да је Дејтонски мировни споразум суштина функционисања Босне и Херцеговине и разуме се Републике Српске и да ћемо увек подржати договор сва три конститутивна народа уз поштовање Дејтонског споразума", рекао је председник Вучић.

Србија ће се трудити да сачува основе независне политике

Председник Вучић је рекао да ће се Србија трудити да води политику пријатељства са САД, али да неће водити непријатељску политику ни према Русији ни према Кини и да ће се трудити да сачува основе независне политике.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Trudićemo se da sačuvamo osnove naše nezavisne politike
Извор: Танјуг

Председник Вучић је то изјавио коментаришући изјаву шефа Центра за глобални ангажман америчког Стејт департмента Џејмса Рубина који је приликом посете Црној Гори рекао да се "нада да се Подгорица неће поново окренути Београду и Москви".

"Нећу одговорити на изјаве Џејмса Рубина, зато што сам желео да будем господар сваке неизговорене речи и да не ставим додатни терет на леђа Републици Србији", рекао је председник Вучић.

Додао је да су изречене тврдње неистините и да само "говоре о томе да су неки људи у америчкој администрацији наслоњени на време из деведесетих година".

"Ми ћемо се трудити и наставити да водимо политику пријатељства и према САД и према свима другима, али такође нећемо као што неки други хрле и то грозничаво у сукоб са Кинезима, Русима и осталима, ми у тој њиховој трци нећемо учествовати. Не пада нам на памет. И трудићемо се да сачувамо основе наше независне политике", навео је председник Вучић.

Моје је да водим рачуна како ће Срби да преживе на Косову

Председник Вучић изјавио је да је његово да води рачуна о томе како ће Срби да преживе на Косову, а не како да сачува власт од оних којима ни до чега није стало већ до тога да наставе да пљачкају државу.

На питање да прокоментарише изјаве појединих политичара које су се појавиле у јавности после његовог сусрета са Србима са Косова и Метохије у Рашки, да је то била представа и да није понудио ништа, председник Вучић је рекао да је то хајка и истакао да само јака држава може да обезбеди додатна средства и помогне Србима на Косову и Метохији.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Trudićemo se da sačuvamo osnove naše nezavisne politike
Извор: Танјуг

"А шта је то што су им они понудили? Све што су им понудили, видели смо 2004. и 2008. године. Косово проглашава независност, они су понудили ћутање и молебан, а 2004. године ни то изразито снажно саопштење. Онда кад је тзв. Кoсово прогласило независност, а признале их велике силе, они су избацили црногорског и македонског амбасадора, а оставили овде америчког, енглеског и немачког и сваког другог, пошто су били силни само према Црној Гори и Македонији тада", подсетио је председник Вучић.

Додао је да су хиљаде и хиљаде људи радосне после онога што су јуче видели у Рашки.

"Проблем је што неки овде то не разумеју. А када говоре о томе да сам крив што сам рекао да знам колико се они који упадају на север да убијају Србе плаше Милана Радојичића, нисам слагао ништа. О томе имате десетине и десетине бележака у свим нашим службама снимљених разговора и свега другог који то недвосмислено потврђују", рекао је председник Вучић новинарима.

Навео је да Србија неће ићи у ратове, али да неће дозволити да се спроведе прогон нашег народа на простору Косова и Метохије.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Trudićemo se da sačuvamo osnove naše nezavisne politike
Извор: Танјуг

Председник Вучић је додао да Милан Радојичић није академик, али је увек био спреман да се бори за свој народ за разлику од свих других који су проналазили неки начин да некога криминализују.

"Ако знате нешто, молим вас пријавите надлежним државним органима, а немојте да причате по телевизијама глупости, него отиђите и кажите тај је урадио то и то и ми ћемо одмах да реагујемо и неће бити заштићених, нити ће то бити Радојичић нити било ко други, али немојте да тражите разлог да водите кампању против Срба у било коме другом зато што знате од кога сте добили налог да ту кампању водите и знате од кога сте добили налог да ослабите српску позицију на Косову и Метохији", рекао је председник Вучић.

СПЦ сматрам једном од најважнијих институција за опстанак српског народа

Председник Вучић рекао је да СПЦ сматра једном од најважнијих институција за опстанак српског народа и да без ње Срби у многим местима не би остали, али да у Србији постоји принцип секуларности и да се "зна ко одлучује о законима, а ко о неким другим питањима".

Председник Вучић је то изјавио одговарајући на питање новинара Еуроњуза да ли је потребно изменити Закон о родној равноправности с обзиром на Ускршњу посланицу патријарха Порфирија у којој је патријарх оценио да се иза родно осетљивог језика крије борба против брака и породице.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Trudićemo se da sačuvamo osnove naše nezavisne politike
Извор: Танјуг

"Ја немам право да оцењујем патријарха и васкршњу посланицу. Нити бих то икада учинио. Ми разговарамо и са Патријархом и са светим синодом, неретко и са сабором СПЦ," рекао је председник Вучић.

Додао је да се он и Влада Србије увек труде да са СПЦ пронађу и најмањи заједнички именитељ, за рад, делатност и будућност.

"Српску цркву сматрам једном од најважнијих институција у нашој замљи, и не само у нашој земљи. Једној од наважнијих институција за опстанак нашег народа и могу да вам наведем безброј места у којима тешко да би Срби преживели да тамо нема српске цркве", рекао је председник Вучић.

Додао је да у Србији "постоји принцип секуларности, односно одвојеност државе од цркве.

"Зна се ко одлучује о законима, а ко доноси одлуке о неким другим питањима", закључио је председник Вучић.

Хоћу да подижем нашу војску, ниједан метак нећемо извести у Украјину и Русију

Председник Вучић изјавио је да ће наставити да ради на подизању војске и војне индустрије наше државе, али да Србија ниједан метак неће извести у Украјину и Русију.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Trudićemo se da sačuvamo osnove naše nezavisne politike
Извор: Танјуг

"Када кажете продајате НАТО земљама, а извините не можемо да продајемо ОДКБ земљама, не можемо да продајемо пријатељима Русије, не можемо да продајемо НАТО земљама и њиховим пријатељима, а коме да продајемо?", упитао је председник Вучић коментаришући изјаву председника покрета Србија центар Здравка Поноша у вези са извештајем у којем се тврди да српско оружје завршава на ратишту у Украјини.

"Замислите, не можемо да продајемо Шпанији, Чешкој, а коме да продајемо? Шта желите да урадимо, да укинемо нашу производњу, фабрике, радна места људима, плате и пензије, јел то смисао?", упитао је председник Вучић.

Председник Вучић је навео да то говоре људи који се залажу за Украјину и који су за увођење санкција Русији и додао да неће да учествује у затварању фабрика и да ће наставити да ради на подизању војске и наше војне индустрије и да ниједан метак никад нећемо извести у Украјину и Русију.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Trudićemo se da sačuvamo osnove naše nezavisne politike
Извор: Танјуг

"Ти пријатељу и многи други већ сте уништили довољно војске и од наше наменске индустрије, спаљивали тенкове, уништавали стреле, осе, зоље, нема шта нисте урадили, стреле за 165 долара по комаду, срамота! Ја то да радим нећу. Ми правимо нешто што се користи на ратишту, то није за модну писту и није за ручак. И храну кад произведете вишак она ће на нечијој трпези да заврши било где у свету, а не оруђе или оружје или миниција", навео је председник Вучић.

Остале вести