Неће бити капитулације нити предаје Србије

Најновије
Извор: Принтскрин

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је да тешко да је данас било неког напретка у Приштини коју је посетио специјални представник Европске уније за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак и да је сигуран да је Аљбин Курти одлучан да не формира Заједницу српских општина на Косову и Метохији.

Извор: Хепи ТВ

Види се да нису спремни да на њега изврше притисак, већ да га охрабрују у неиспуњавању обавеза.

"Мирослав Лајчак је био данас у Приштини, тамо тешко да је неки напредак направљен, сада је то питање интерпретација различитих, али сам сигуран да је Курти одлучан да не формира Заједницу српских општина, а да му је лако да то учини показује и данашња одлука о укидању виза за грађане тзв. Косова", рекао је председник Вучић.

Како је рекао, из много разлога немамо ништа против тог укидања виза и да би требало да се радујемо тој одлуци.

"Али, тренутак у којем се то дешава показује да они, не само да нису спремни да изврше притисак, већ је то охрабривање Куртија да настави политику неиспуњавања сопствених обавеза", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да ће Лајчак стићи у Београд у понедељак, где ће остати до среде.

"Имаћемо један састанак од 30 минута, а онда ћу де факто два дана провести са њим у раду и покушају да пронађемо какав, такав пут у напретку за нормализацију односа", рекао је председник Вучић.

Србија се понаша као озбиљан чинилац

Председник Вучић изјавио је да грађанима има да поручи пет ствари, а да је најважније да неће бити капитулације нити предаје Србије.

Као прву ствар издвојио је да људи морају да разумеју тренутак у којем се налазимо и који је за Србију најтежи јер нема ни 10 метара пролаза, а да НАТО није око нас.

Као другу ствар нагласио је да, када бесни рат у Украјини, нико не разуме посебне околности и прилике и оно што се дешавало 1999. године, нити нашу причу о територијалном интегритету и суверенитету.

Председник Вучић је рекао да је трећа ствар то што се правимо да се ништа није десило и да је за нас све исто, иако се много тога тешког десило, док је као четврту ствар издвојио то што нико из државног руководства није писао било какав план или предлог.

"Писали су га западни моћници из Немачке и Француске, то су они којима је неко из Уједињених нација вратио могућност да доносе одлуке у вези Београда и Приштине", рекао је председник Вучић.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Neće biti kapitulacije niti predaje Srbije
Извор: Принтскрин

Како је рекао, пета ствар је то што су грађани забринути и слушају свашта.

"Морају да буду забринути, али да знају да ми не пада на памет да потписујем капитулацију Србије. Они да ми говоре шта је план јер то знам боље, знам сваки детаљ, ситницу. Ја сам план донео у Скупштину и објаснио колико је лоше, али морамо да останемо у преговорима. Неће бити капитулације ни предаје, недвосмислено сам им ставио до знања да се Србија неће сагласити са уласком Косова и Метохије у Уједињене нације. Испуните обавезу (о образовању) Заједнице српских општина, а ја кажем да Албанци то неће", рекао је председник Вучић.

Додао је да је спреман на разне компромисе, али да Албанци неће ништа учинити.

"Србија је спремна, фер, понаша се као озбиљан чинилац", рекао је председник Вучић.

Додао је и шесту ствар, а то је понашање опозиције, јер како је рекао "паметњаковићи говоре да мерим парама нашу свету земљу".

Истакао је да је то крајња неодговорност, јер су ћутали када су палили наше светиње и проглашавали независност.

"Нису они забринути, већ део народа који види у каквој смо тешкој ситуацији. Зна народ да ћу да штитим српске интересе, не бринем за себе већ за будућност. Знате зашто су ови који вичу забринути, јер ништа нисам потписао у Бриселу. Тада им је све пропало. Тада су постали нагло забринути јер немају шта друго да понуде грађанима Србије. Шта да им понуде и ко, Понош, Обрадовић, Јеремић? Је л' то шала. Народ би цркавао од глади. Требало им је мање од 3 дана да униште државу", рекао је председник Вучић.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Neće biti kapitulacije niti predaje Srbije
Извор: Принтскрин

Према његовим речима само "такви неодговорни типови" се надају да ће неко неки лош потез да учини.

"Радовали би се томе, а не победи Србије. Мада у овим условима нема победе, већ је важно да сачувамо Србију. Не морају да брину, ништа епохално се неће десити, али морамо рационално да приступимо помирењу са Албанцима, али нисам оптимиста, јер знам ко је на супротној страни. Курти свој спас види у нападима на Србе и провокацијама", рекао је председник Вучић.

Двоцифрени раст пензија до краја године

Председник Вучић је најавио да ће у јуну бити направљен пресек, и да ће до краја године уследити ново повећање пензија, које ће бити двоцифрено.

Гостујући на Хепи, председник Вучић је најавио да ће и касније ове године, у октобру или новембру, бити још једно повећање, зависно од финансијске ситуације. То повећање, рекао је, неће бити испод 10 одсто.

"Пензионери ће бити задовољни, а и плате ће такође да расту", рекао је председник Вучић.

Напоменуо је да ће то бити тако осим уколико, како је рекао, Србија не буде суочена са неким већим проблемима, а ти проблеми могу бити само политички.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Neće biti kapitulacije niti predaje Srbije
Извор: Принтскрин

"То су два проблема, једно је Косово, друго је однос према украјинском рату. Није лако издржати ту позицију и да не бих кукао то је наш избор, ми морамо да се боримо...", навео је председник Вучић.

Истакао је да је став Србије и његов лични од почетка да Руској Федерацији не уводимо санкције, а за то се, како је рекао, некада плаћа цена.

За Србију је, истиче, најважније, да имамо озбиљну политику, политику какву једна држава мора да води и у тој политици нема места за било какве лудости.

Србија је, истакао је председник Вучић, у свему прва у региону и по расту, по стопи јавног дуга, а и стање у буџету нам је добро.

"Све то смо успели да урадимо захваљујући озбиљној политици", рекао је председник Вучић и као пример навео Босну и Херцеговину која је у децембру прошле године била испред нас по просечној плати за 60 евра, а данас имају нижу просечну плату од Србије за 110 евра.

Није их стид да држе митинг 17. марта?

Председник Вучић оценио је као апсурд најављени скуп десно оријентисаних странака за 17. март, на дан када се догодио погром српског народа на Косову и Метохији.

"Још кад кажу ови екстремисти "држаћемо неки митинг 17. марта" на дан погрома српског народа и није их стид да кажу да ће да држе 17. марта када су они ћутали и када су се као најгоре кукавице односили према свом народу", рекао је председник Вучић.

Како је рекао, док су нам убијали људе, палили цркве, они су седели и ћутали по својим кабинетима.

"Сад ће баш на тај дан да газе српску власт која то није дозволила. Али шта да радите, апсурда не можете да се нагледате", приметио је председник Вучић.

На питање о тумачењу из Мапе пута да се Приштина обавезује да не може да конкурише у Уједињеним нацијама без изричите сагласности свих сталних чланица, председник Вучић је рекао да то зависи од Србије и да унапред тврди да Србија то никада неће учинити.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Neće biti kapitulacije niti predaje Srbije
Извор: Принтскрин

"То зависи од Србије. Да будемо сасвим фер, да ли верујете да ће било која чланица Савета безбедности, уколико Србија каже да је сагласна са уласком "Косова" у Уједињене нације, нека чланица да каже не. Неће ниједна. Али Србија то неће да каже, неће то да кажу ни Русија ни Кина, него ће да прате Србију и зато кажем унапред да Србија то неће да учини", поручио је председник Вучић.

Како је додао, то су бесмислице, као што су бесмислице кад говоре да је данас другачија ситуација јер је данас 27 држава повукло признање.

"Стварно? Па је л' то Вучић урадио или ви? Колико је држава повукло признање између 2008. године и 2012. године кад су управљали ДСС, Бошко Обрадовић и остали. Само су признавали, а отпризнало је нула држава", рекао је председник Вучић.

Приметио је да те странке које говоре о отпризнавању тзв. "Косова" се ките оним што је садашња власт урадила.

"То вам је као и та логика о томе да се врате преговори у Уједињене нације. Па како да се врате у Уједињене нације, кад сте молили да се преговори врате у Брисел?”, упитао је председник Вучић.

Србија прва у региону по економским параметрима

Председник Вучић изјавио је да је Србија по економским параметрима прва у региону.

"У прва два месеца ове године предвиђени дефицит је био 51 милијарду, а нама је дефицит свега девет милијарди евра", рекао је председник Вучић и додао да Србија финансијски стоји добро и да на рачуну имамо око пет милијарди.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Neće biti kapitulacije niti predaje Srbije
Извор: Принтскрин

Председник Вучић је рекао да је Србија и по платама престигла државе у региону што је некада изгледало немогуће.

"Црна Гора је у децембру имала 727 евра, ми 718 евра. Ми смо значајно увећали плате од јануара. Сачекајте март, видећете колике ће плате да буду. Наша стопа јавног дуга, закључно са фебруаром 50,8 одсто, што је за 9,2 одсто испод нивоа Мастрихта", рекао је председник Вучић.

Све сам прочитао у парламенту, нисам ништа обмануо јавност

Председник Вучић је изјавио да је у парламенту све рекао о европском плану за КиМ и да ништа није обмануо јавност, нити у вези са тим нешто слагао, јер се бори за Србију, али да су у нашој земљи медији пали на трикове Жозепа Бореља.

Председник Вучић је рекао да су се, ипак, у Србији сви бавили тиме да ли ће он нешто у Бриселу потписати или неће, па да ли је нешто прихватио или није.

Ништа нисам слагао, сваку сам реч истиниту рекао, поручио је председник Вучић и додао да су са друге стране медији у Србији одмах објавили трикове Жозепа Бореља, као да је велика новост.

"Па онда наши овде, да објавимо, јунаци, не знам, РТС-а, Танјуга, да објавимо тајну, а ја све то читао у парламенту и јесам слагао нешто, све сам прочитао прецизно и то сам читао само лоше чланове, а не добре, нисам читао чланове о српској цркви, нити о испуњавању претходних договора, већ сам читао тачку 4, све што су минска поља и најтеже ствари за Србију", истакао је председник Вучић.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Neće biti kapitulacije niti predaje Srbije
Извор: Принтскрин

Нагласио је да ништа није обмануо јавност, нити слагао, зато што живи и бори се за државу.

"Немам кога да лажем, кога да обмањујем и лажем, због чега да лажем, нисам то ја саставио, то су донели и рекли морате да узмете или да оставите, а последице су овакве и овакве. Кога да лажем, ја се борим за Србију", нагласио је председник Вучић.

Опозицију занима само да се дочепају власти

Председник Вучић изјавио је да се опозиционе странке уједињују јер их једино занима да се "дочепају власти".

Рекао је да сада, за разлику од времена када су садашње опозиционе странке биле на власти, имамо већи БДП, увећане плате, упркос поплавама, корони, рату у Украјини.

"Људи то виде. Зашто се они уједињавају? Каква је данас разлика између Европејца Лопандића и мужа Стаменковски. Никаква. Они су главне звезде Н1 и Нове С", рекао је председник Вучић.

Како је рекао, они нису европска будућност, али да су они постали драги Н1 и Новој С јесу, јер имају исти циљ који нема везе са идејом и Србијом већ мржњом према њему.

"Све им се своди на исти именитељ - мрзимо Вучића и хоћемо власт, програм не постоји. А и ја сам крив јер сам био уплашен и одговоран када је избио рат у Украјини. Ближили су се избори, а са свих страна су притискали. Тада сам занемарио изборну кампању у којој сам говорио као председник који говори истину. Сви други су лагали. Ја, иако годину дана нисам увео санкције Русији, нисам говорио да нећу јер знам тежину позиције у којој је Србија, а сви други су се разбацивали. После 3. априла код мене се ништа није променило, код њих све", рекао је председник Вучић.

Такође је рекао да као председник странке није обавио добар посао, јер је "испустио" странку.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Neće biti kapitulacije niti predaje Srbije
Извор: Принтскрин

"Крив сам због тога и тешко ми је због тога. Људи гласају за оне који доносе одлуке. Рекао сам двојици министара да донесу тешку одлуку, а не да брину о слици у новинама. Једно је водити државу друго странку. Зато смо дошли до тога да су они који нису заслуживали народно поверење добили више", рекао је председник Вучић.

Додао је и да је требало да има тврђи став.

"Они немају став, никада га нису имали, ни 2004. ни 2008. године, само су имали жељу да дођу на власт и заврше приватизацију", рекао је председник Вучић.

Кад БАСФ отпушта 2.600 радника, зар мислите да би бринули због радних места у Србији

Председник Вучић је изјавио, поводом претњи ЕУ да ће се повући њихови инвеститори из Србије ако не прихватимо план за КиМ, да немачки БАСФ отпушта 2.600 радника, што немачка привреда лако може да издржи, и запитао да ли стварно неко мисли да не би повукли компаније у нашој земљи и бринули о радним местима.

"Кажу, остаће стране фирме... Је ли, као што су остале у Русији, где су имале много веће профите него што имају у Србији", рекао је председник Вучић и запитао да ли је неко стварно толико наиван да мисли да се европске фирме не би повукле.

Председник Вучић је истакао да је БАСФ база немачке и европске привреде и да опет отпушта раднике због високих цена енергената, ђубрива и других проблема.

Председник Вучић је рекао и да неки у Србији прижељкују пропаст немачке привреде.

"Пропаст Немачке призивају само глупани, не разумеју да би пола наше индустрије и најздравији део отишао у пропаст", рекао је председник Вучић и додао да су ту и Континентал, ЗФ, МТУ, Бросе...

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Neće biti kapitulacije niti predaje Srbije
Извор: Принтскрин

Држава није играчка, поручио је председник Вучић.

Формирање Народног покрета до маја, нико не жели да укине Српску напредну странку

Председник Вучић је најавио да хоће до маја, када ће бити одржана скупштина Српске напредне странке, да формулише политику Народног покрета за државу, додајући да неће бити укидања странака.

“Нико не жели да укине СНС као што су они причали. Ја мислим да је то убедљиво најбоља политичка партија у Србији и да све остале заједно не могу да се пореде. Да ли ту има кукоља? Наравно да има, да ли има неодговорних функционера који злоупотребљавају? Наравно да има. И у томе је снага СНС да то може да види и прихвати за разлику од свих других”, рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је објаснио разлоге због којих жели да формира Народни покрет за државу који, како је рекао, не би био антистраначки већ надстраначки.

"То је нека врста народног покрета за државу и идемо до маја, до скупштине странке, да може и највећа странка у Србији да се сагласи уколико буде желела”, рекао је председник Вучић.

Како је додао, сматра да је у овом тешком периоду потребно постићи јединство.

Наводећи да највећи број интелектуалаца подржава нормалну и пристојну Србију, председник Вучић је рекао да жели да их окупи.

"А не да имамо интелектуалце екстремисте, а који се невероватном брзином уједине. Никакве разлике у ставовима нема између Мајића и Биљане Стојковић и Слободана Самарџића и Синише Ковачевића. У чему је разлика? У волумену псовки? Ни у чему.

Једни су лажно либерални левичари, други лажно конзервативно десничари”, рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да жели да покаже да су интелектуалци и права елита за пристојну, рационалну и успешну Србију и Србију будућности.

“И у томе ћемо успети. То ће бити један од циљева. Да радници, да сељаци којима ћемо да се поносимо”, рекао је председник Вучић.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Neće biti kapitulacije niti predaje Srbije
Извор: Принтскрин

Председник Вучић је навео да не тражи подршку народа за себе, додајући да је већ добио.

"Не тражим било шта за себе, ни опрост, ни награду, нити ћу икада да напустим ову земљу, за ову земљу живим и борим се 24 сата”, рекао је председник Вучић и додао да жели пут нормалности и пристојности.

Председник Вучић је рекао да је циљ да покрет има надстраначки карактер.

“Да, политичке странке, наравно. Без њих нема демократије, нема суштине. Да, надам се СНС, да, надам се многе друге политичке странке, нећу ја у њихово име да доносим одлуку, али се надам и многи други људи који неће да улазе у странке и који желе да пруже подршку очувању Србије у тешким тренуцима”, рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је појаснио да је то позив за опште супростављање авантуризацији.

Председник Вучић је најавио да ће у суботу ићи у Владичин Хан, а осврнуо се и на коментаре опозиције у вези са тамошњом фабриком Теклас.

“Тамо је један од лидера екстремистичких странака, (Бошко) Обрадовић држао митинг и рекао да треба да се укине фабрика.

Тамо ради 1.300 људи. Замислите да тих 1.300 људи немају од чега да живе? И када све то видите, онда морате да кажете људима зашто је свака фабрика важна и да се заједнички изборимо за то”, рекао је председник Вучић.

На коментар водитеља да је и “један од најбогатијих људи у Србији” рекао у предизборној кампањи да је њихова основна идеја да ће истерати стране инвеститоре, прецизирајући да мисли на Ђиласа, председник Вучић је одговорио да о Ђиласу може да говори безброј других ствари, али да није баш тако рекао.

Србију очекују тешке ситуације, а неки би да демонстрирају

Председник Вучић је рекао да је став Србије да не уводи санкције Русији, и да је чврстина нашег става и наше позиције до сада била таква да то нисмо морали да урадимо.

Председник Вучић је рекао и да се неће заклињати да се нешто неће урадити, као и да Србију очекује и много других тешких ситуација и да се о КиМ очекују тешки разговори и ситуације.

Председник Вучић је рекао и да зна да Курти неће да формира ЗСО, иако је добио јасне захтеве, и да се служи триковима, јер му је неко то рекао.

Председник Вучић је додао да га са друге стране чуде људи који раде против своје државе.

"Колико сте пута чули лажне родољубе и екстремисте када је био погром 17. марта, а сада би да демонстрирају против оних који се нису скривали ни тада, ишао сам тада на КиМ", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је додао да ће они сада да крену из Храма Светог Саве, који је сад направљен и дат огроман новац, да руше српску власт, а ништа нису знали да кажу ни Албанцима ни странцима.

Председник Вучић је напоменуо да се Србија није прикључила ниједном од 11 пакета санкција против Русије, а да се прикључио, био би издајник, као и што је, како је рекао, и сада издајник.

Председник Вучић је рекао да се резултати постижу на други начин, марљивим радом, да Србија стиже Бугарску у платама, да је ниво инвестиција већи него у Хрватској, Бугарској, Словенији.

Позвао је грађане да, када буду бирали, знају да је државно руководство од кључног значаја, да ништа важније нема него какав избор направе.

"Није држава играчка и морају да је воде озбиљни људи", истакао је председник Вучић и додао да он уме да каже и јаче и снажније странцима шта мисли, али да је његов посао да штити земљу и њено достојанство.

Каже да то говори као председник, а не партијски лидер, да има искуства на власти више од било кога и да странци и посредници знају ко су озбиљни људи.

Додаје да ће све рећи и Мирославу Лајчаку у понедељак и уторак, али и да је проблем у томе што постоји мантра из прошлости и што кукамо и живимо у прошлости.

"Нико у Србији не ради више за 250 евра, минималац је већи, 85 посто запослених прима много више", додао је председник Вучић и указао да се Србија мења, а да ми живимо у прошлости.

Замолио је грађане да зато гледају земљу и да је граде и боре се за њу.

"Да не лудујемо са одлукама да је гурнемо у рат и провалију и да причамо о издајама. Немојте ви о издајама, а сакривали сте се и 2004. и 2008. године", поручио је председник Вучић.

Ја никог нисам изручио Хагу иако сам имао обавезујући налог

Председник Вучић је изјавио да би била права завереничка теорија да се испостави да се седница Европског савета о извештају о дијалогу Београда и Приштине, одржава 23. и 24. марта, што се поклапа са годишњицом НАТО бомбардовања.

Председник Вучић је подсетио да су бившег председника СРЈ Слободана Милошевића ухапсили баш на Видовдан јер су то странци тражили.

"Једно је што су они тражили, али што су га наши изручили. Није Чедомир Јовановић то одлучио да се хапси на тај дан, иако није крио да се залагао за хапшење, други су одлучили то", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је истакао да никога није изручио Хагу, иако је имао обавезујући налог.

"И онда вам ови родољуби дођу пред Храм Светог Саве у који ништа нису уложили и нападају нас који смо уложили много. Ово је земља апсурда", рекао је председник Вучић.

Много тешких и важних дана је било у марту

Председник Вучић је изјавио да је много тешких и важних дана за Србију било у марту и да је за нашу земљу важно да се уозбиљимо, усредсредимо, радимо напорно и темељно, и водимо рачуна о Србији.

"Март је можда пресудан месец и опредељује целу годину, има највише радних дана... Тек у марту можемо све да измеримо", рекао је председник Вучић.

Казао је да је доста тешких датума за нашу земљу било баш у марту, али да ћемо преживети и овај март.

"Од 9. марта, првог располућивања Србије у тренутку када је Србија притиснута са свих страна, да не говоримо о страни пошто би свако имао да каже и за једну и за другу страну шта хоће. Затим, 11. марта је годишњица Милошевићеве смрти, 12. марта је 20 година од убиства Зорана Ђинђића, 17. марта годишњица срамног ћутања целе Србије на погром над српским народом на КиМ, 24. марта поново годишњица агресије на нашу земљу, тако да има много дана у марту, а о 27. марту и да не говорим - много важних и тешких датума у марту, па све до 10. априла, годишњице оснивања НДХ", рекао је председник Вучић.

Морамо да се орјентишемо на резултат

Председник Вучић је изјавио да морамо да се орјентишемо на резултат, да убрзамо све што радимо.

Председник Вучић је истакао да имамо пара до краја године, да добро стојимо.

"Добили смо 10 година нашег најбржег напретка у историји земље. БДП је био 32,5 милијарде, завршавамо ову годину са 68 милијарди. Да ли је то реално за 10 година? Просечна плата у Хрватској која је веома успешна је 1.046 евра, а била је 870 када је код нас 360. И даље воде добру политику. Морамо брзо да пређемо магичну цифру од 1.000 евра, да убрзано смањујемо разлику", појаснио је председник Вучић.

Према његовим речима, ако раст буде 2,5 одсто наредних година, ако између 45 и 55 одсто, а у еврозони 1 одсто, то је драматично смањење разлике између нас и њих.

Председник Вучић је истакао да се једе што је направио грешку око литијума, јер је то Србији узело три године.

"Сви инвеститори би брже долазили, отварали би фабрике и погоне. Нема ниједне земље која неће да вади литијум. Па Шолц хоће, а њихов је слабијег квалитета од нашег. ", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао и да у Србији пролазе лудачке теорије.

"Не могу да гледам да се Србија распада у лудовању. Причате ми о јунаштву и светој српској земљи. Дајте да се унормалимо и причамо о реалним стварима", рекао је председник Вучић.

Милошевић није био крив за Рамбује

Онај ко води државу мора да се понаша одговорно, да преузме терет и одговорност и за доношење непопуларних одлука, изјавио је председник Вучић и истакао да то говори јер људи морају да разумеју шта је пред Србијом.

Понекад је, истиче, потребно да се сакријете, склоните и да пронађете кривину, јер другачије не иде.

"(Слободан Милошевић није био крив за Рамбује, нико од Срба не би прихватио Рамбује, сарајевски атентат и ултиматум је био лук и вода у односу на Рамбује", рекао је председник Вучић.

Међутим, напомиње, Милошевић је после неколико дана НАТО агресије морао да покуша да све заустави, јер је било јасно да не можемо да се супротставимо.

"Био бих гад када бих рекао да је он за то крив... Не, они су криви, али је (Милошевић) морао да уради оно што се људима не свиђа да би сачувао децу и будућност", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је подсетио и на аферу Крушик и истакао да је резултат те афере, коју су подстицале стране службе из окружења, заправо био да се уништи Крушик да би земље из којих су биле те стране службе могле да продају своје оружје, муницију, ракете и гранате.

Подсетио је и недавну тврдњу да Србија наоружава Украјину, што, истиче, наравно није тачно.

"Ја ценим и поштујем Русију и добио сам орден од њих једини после Николе Пашића, са њима имамо авионске линије, нисмо им увели санкције, код нас се учи и Достојевски и Толстој, игра се Чајковски, а тога нема у нашем непосредном окружењу и баш тада на једној телевизији позвали су једног од тих који гази своју земљу да објасни како то Вучић наоружава Украјину".

Он је то, рекао је председник Вучић, говорио уверавајући да се зна какви су Руси, да су врло осетљиви на те трикове и преваре и сада ће, мислио је, Руси провалити издајнички режим у Србији, а тек каква ће руска реакција уследити.

Истина је, истакао је, да Србија извози оружје крајњим корисницима, притом поштује све законе и правила.

"Наравно да нисмо извозили ни у Русију, ни у Украјину", навео је председник Вучић не искључујући међутим могућност да ако је оружје извезено у Турску не може да заврши и на једној и на другој страни.

Истиче да Србија мора да производи оружје, да прехрани запослене у фабрикама оружја где се производи оружје, углавном муниција и оруђе, важно је да у томе не кршимо међународне законе.

"Али, ти људи су се сетили сад ћу ја тебе зли Вучићу да те пријавим Русима. Дође ми да издам саопштење, толико вас је много на обе стране цинкароша и денцијаната своје земље и да им кажем: Ајде мало се зауставите, имате своју Србију која вам је омогућила да се школујете, Србија је сваком од нас дала себе, будите некада на страни Србије", рекао је председник Вучић.

Они на то, рекао је, председник Вучић: "Не ми нисмо против Србије, него против тебе".

Зато ми дође да им кажем: "Доста више са тим тупавим приступом".

Никад нећу поклекнути ни пред страним, ни пред домаћим притисцима

Председник Вучић је захвалио грађанима на подршци и поручио да ће се борити за Србију и да никада неће да поклекне ни под страним ни пред домаћим притисцима.

"Чуваћу Србију, сетите се шта сам рекао шта се све неће десити током мог мандата, а шта ће бити после, да би се видело ко је бранио Србију, а ко је никада није желео", рекао је председник Вучић.

Поручио је да треба сви да радимо заједно и да се боримо да очувамо своју Србију.

"Ништа се трагично неће догодити", рекао је председник Вучић, а на опаску да ли ће преживети овај март, председник Вучић је рекао:

"Србија ће преживети сваки март, али је важно да сачувамо перспективу, да одбранимо будућност и да наставимо да напредујемо најбрже, то је наша карта за будућност. Све друго су карте које уништавају ову земљу... Ми више немамо право да је вратимо у прошлост, као што смо то много пута учинили баш у прошлости".

Политичким противницима је поручио да се не поставља питање шта ће неко да каже да ће да уради, већ, како је рекао, желим да видим шта си урадио и те 2004. и 2008. године.

Људи увек нађу оног кога ће да окриве и то је, каже, у реду, али истиче да ти исти треба да знају да "они тамо не суде Вучићу него Србији".

Председник Вучић је испричао и да сваког дана добија поруке у којима га извештавају о томе шта о њему говоре његови противници.

Сада је, каже, одлучио да промени тактику и да онима који му шаљу те поруке одговори да то више не раде, већ да онима који о њему причају ти који му шаљу поруке жестоко одговоре и да се изборе за истину. Верује да му после тога више неће слати такве поруке.

На констатацију да неки често говоре да је Вучић, иако има највећу подршку, најусамљенији човек у Србији, председник Вучић је рекао да што се тога тиче, никада није усамљен.

"Ма колико били неки гласни, ма колико се трудили да вичу, да не знам колико тешке речи изговарају, ја увек у сваком тренутку знам да је већинска и пристојна Србија на нашој страни. Да то не знам не бих ни дана радио овај посао, нисам ја Пајтић...", рекао је председник Вучић.

О Фридом хаусу: Да ли је то нешто објективно и меродавно?

Председник Вучић је рекао поводом новог извештаја Фридом хауса да у Србији може да се каже и гледа све, за разлику од оних који је критикују.

"У Србији имате и руске и украјинске канале и западне и кинеске, имате све, а код њих не, зато ми нисмо добри, код нас влада аутократија и диктатура, а код њих је слобода и демократија", рекао је председник Вучић одговарајући на питање како коментарише то што се у извештају Фридом хауса Србија по медијским слободама нашла између Мјанмара и Бангладеша.

Председник Вучић је истакао да су за разлику од Србије где може да се каже све, код оних који је критикују неки канали забрањени и скрембловани.

Рекао је и да ће, када га неко буде озбиљно питао о Фридом хаусу, само да му каже да прочита закључак о Косову у коме се каже да Косово најбрже напредује због унапређења права Срба и посебно већег броја Срба у институцијама.

"Ви се питате шта је ово и о чему се ради. Кога ви завитлавате, да ли то треба да буде нешто објективно и меродавно", рекао је председник Вучић.

На питање како схвата ранију изјаву Аљбина Куртија да је Косово шампион демократије, председник Вучић је приметио: "Рекао је Фридом хаус, немам шта да коментаришем".

Остале вести