Постоји огромна заинтересованост за решавање енергетског проблема

Најновије
Извор: Принтскрин

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је данас у Ослу да је са норвешким домаћинима разговарао о Косову и Метохији, али и приоритетно о билатералним односима, пре свега у енергетици, у којој, каже, морамо да остваримо значајан напредак, у чему могу да нам помогну партнери из Норвешке.

Извор: РТВ Пинк

"Разговарали смо о свим важним темама, за нас је питање Косова и Метохије од огромног значаја. Разговарали смо суштински о томе, јер Норвешка боље, тачније и прецизније од свих, дијагностикује стање на терену, разуме ситуацију и прати све. Они су неко ко чува мир у 20. и 21. веку, по завршетку вишедеценијских сукоба које су имали и то поштују", рекао је председник Вучић у изјави новинарима.

Било је, рекао је, речи о последњим разговорима о Косову и Метохији и резултатима договора, о неопходности да се сачувају мир и стабилност, те о процесу дијалога.

"Ја, као и обично нисам пребацивао кривицу на другу страну, већ сам се трудио да укажем колико је више поверења потребно да на другачији начин разговарамо о будућности. Они ће наставити да прате тај процес", рекао је председник Вучић и додао да је Норвешка заинтересована и за ситуацију у Босни и Херцеговини.

Пренео је да су, приоритетно, разговарали о билатералним односима, највише у вези са енергетиком.

"Министарка Дубравка Ђедовић имала је своје разговоре, вечерас имамо скуп са компанијама и саветницима заинтересованим да помогну или да улажу у нашу земљу. Видео сам код свих саговорника огромну заинтересованост за решавање енергетских проблема не само у Норвешкој, већ и у Европи, на Западном Балкану, и разговарали смо како да у региону заједнички решавамо проблеме", рекао је председник Вучић.

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је данас у Ослу да је са норвешким домаћинима разговарао о Косову и Метохији, али и приоритетно о билатералним односима, пре свега у енергетици, у којој, рекао је, морамо да остваримо значајан напредак, у чему могу да нам помогну партнери из Норвешке.
Извор: Принтскрин

То су, рекао је, питања како обезбедити напредак и велика улагања, како да уложимо у обновљиве изворе енергије, да би нам били чистији вода и ваздух.

"То није питање једног дана, већ година пред нама", указао је председник Вучић и навео да је за више обновљивих извора енергије потребно обезбедити баланс, изградити хидроцентрале...

Зато нам је, рекао је, Норвешка од изузетног значаја, указујући да је норвешки Ристад, најбољи тим у свету.

"Много тешких ствари је пред нама, али то морамо да урадимо да бисмо били успешни у енергетском сектору као у другим, на пример у јавним финансијама. Морамо у томе да се такмичимо, не само за ову зиму. То није само питање нафте и гаса, већ комплетне мреже. Много тога морамо да урадимо код себе, у својим навикама, да уложимо новац и радићемо на томе, да обезбедимо будућност грађана Србије", поручио је председник Вучић.

Приметио је да уз улагања у чистије изворе енергије, морамо да пронађемо начин да сачувамо своје ресурсе.

"Не можете да користите српски ветар, сунце, наше тло, земљу, а да можете једнако да извезете у било коју земљу. Обавеза је да то остане у Србији, мора да постоји увек прече право, по нормалним, рационалним, ценама за нашу земљу, па све друго. Ако можете да се уклопите, а ако не да нађемо некога ко може да се уклопи у то", рекао је председник Вучић.

Норвежани понудили три решења, потребне промене у јавним предузећима

Председник Вучић потврдио је данас да је завршена студија о развоју енергетског сектора и пренео да су Норвежани понудили три решења, која подразумевају велике промене у јавним предузећима.

Како је пренео новинарима у Ослу, студија је направљена на неколико страница и то једноставно, прецизно, без филозофије за разлику од наших стратегија које се, како је рекао, пишу на 200 страна.

"Код нас је то списак лепих жеља и оно што се некоме допада, али је најмање шта је то конкретно што треба да урадимо. Овде су јасно рекли шта треба да се уради, шта да се промени уколико хоћемо да будемо успешни. Ово вам је краткорочно, ово вам је средњорочно, ово дугорочно и то је то на неколико страница", испричао је председник Вучић.

Истиче да су први кораци болни, а један од оних који није лак јесу велике промене у јавним предузећима.

Председник Вучић истиче да су само за једно од наших четири или пет главних предузећа у сфери енергетике рекли да није неопходна промена руководства, док су за све остале рекли да морамо да променимо људе, да доведемо људе са различитим начином размишљања.

На питање када би то требало да се уради, председник Вучић је рекао да је требало јуче.

"У најкраћем могућем периоду, али морамо да знамо шта желимо", додао је председник Вучић.

Како је рекао, Норвежанима је српска делегација понудила да неког од њихових људи пошаљу да преузму извршну функцију, што они не раде и претпоставља да не желе да ураде.

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је данас у Ослу да је са норвешким домаћинима разговарао о Косову и Метохији, али и приоритетно о билатералним односима, пре свега у енергетици, у којој, каже, морамо да остваримо значајан напредак, у чему могу да нам помогну партнери из Норвешке.
Извор: Принтскрин

"Али, тиме смо желели једну ствар да покажемо да, за разлику од свих других на политичкој сцени Србије, нама то није место за отимање пара и за партијску касу или да буде партијска прћија, нама је то место које треба да буде успешно предузеће које у будућности треба да доноси профит и добробит Србији", рекао је председник Вучић.

Сарадња са Норвешком за нас изузетно важна

Председник Вучић изјавио је да је за Србију изузетно важна сарадња са Норвешком са којом поред енергетике постоји сарадња и у многим другим областима друштвеног живота и додао да му је посебна част што га је примио норвешки краљ Харалд Пети и да је поносан што је имао ту прилику и представљао Србију.

Одговарајући на питање какви би односи Србије и Норвешке требало да буду у политичком смислу и има ли простора за повећање економске сарадње, председник Вучић је рекао да није лако повећати трговинску размену са Норвешком и додао да је и оно што је повећано последица тога што је Србија од ове земље куповала нафту.

"Норвешка је много важна земља у обавештајно- безбедносном смислу, није чланица ЕУ, али је чланица НАТО-а. Норвешка спољна политика је увек значајна , јер она попут некада Швајцарске, склапа пријатељства и чува мир", рекао је председник Вучић новинарима у Ослу где је у посети са државном делегацијом.

Истакао је да му је посебно задовољство што га је примио норвешки краљ Харалд Пети.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Postoji ogromna zainteresovanost za rešavanje energetskog problema
Извор: Принтскрин

"Први пут ме је примио краљ Харалд званично, то није лако, могли сте чак и да чујете овдашњег амбасадора, многи траже, много њих инсистира, али то нису честе посете и поносан сам на чињеницу што је 10, 12 минута трајао дуже разговор са краљом Харалдом него што је то било предвиђено, чак је и његова висост то констатовала", истакао је председник Вучић.

Објаснио је да домаћини бирају ког ће од председника да позову и додао да је поносан што је представљао Србију, што је имао ту част и прилику.

"Био сам у Норвешкој два пута разговарао са премијерима и председницима парламената, али никада нисам имао ту част да сретнем краља Харалда Петог. Сада јесам и тај разговор је протекао искрено и пријатељски у продубљивању наших билатералних веза", рекао је председник Вучић.

Оценио је да је Норвешка изузетно важна за Србију.

"Енергетски сектор је један од четири сектора који су најважнији у једној земљи и остала три сектора не могу без енергије. Са њима радимо у потпуности енергетику, али имамо и сарадњу у многим другим областима друштвеног живота. Они нам помажу око самог регрутног система, имамо добре војно медицинске односе, војно-образовне односе. Можемо да проширимо сарадњу, јер са Норвежанима имамо сваку врсту билатералног разумевања", истакао је председник Вучић.

Додао је да се у Норвешкој разговарало и о историјским темама које зближавају два народа.

"Преко 3.000 југословенских партизана од тога 2.840 Срба је погинуло на територији Норвешке и то је нешто што зближава увек Београд и Осло, Србију и Норвешку", подсетио је председник Вучић.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Postoji ogromna zainteresovanost za rešavanje energetskog problema
Извор: Принтскрин

Најавио је да српску делегацију вечерас очекује важан бизнис форум где ће министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић и он, како је рекао, покушати додатно да приближе Србију норвешким инвеститорима.

"Сутра идемо у Трондхајм који је универзитетски и научни центар и верујем да ћемо моћи много тога да научимо. Мораћу да молим да наши тимови из Владе посете Трондхајм и да видимо да ли ми можемо од Новог Сада, Ниша и Крагујевца да направимо такве центре", поручио је председник Вучић.

Немам превише наде, већ страх од будућих догађаја

Председник Вучић је изјавио да се Аљбин Курти углавном ослања на силу великих и моћнијих земаља са Запада и рачуна да ће да приморају Србију да нешто прихвати, а никако да се придржава онога што је потписано.

На питање чему можемо да се надамо у будућим преговорима између Београда и Приштине, имајући у виду изјаву Аљбина Куртија да је за њега питање статуса Косова завршено још у јулу 2010. године када је Србија поставила питање Међународном суду правде, председник Вучић је рекао да се не нада превише већ да страхује од будућих догађаја.

"Ако Курти каже да је за њега завршено питање статуса, добро. Ја сам му захвалан јер је и за мене питање статуса завршено. Ја на једном важнијем акту базирам ту свршеност статусног питања, а то је повеља УН и Резолуција 1244 УН, тако да ако је то у питању, онда могу само да кажем да немам превише наде, већ само страх од будућих догађаја", рекао је председник Вучић одговарајући на питања новинара у Ослу.

Истакао је да је Србима прекипело и додао да Албанци мисле да могу специјалном полицијом да реше проблеме на северу КиМ, а не разумеју да тиме само подстичу наш народ да буде апсолутно против и све одлучнији против њих.

"Изгледа нису пажљиво слушали, можда је то и добро, можда сам и сувише рекао", рекао је председник Вучић и додао да ситуација на северу КиМ, али и свуда у покрајини, што се српског народа тиче, буквално ври.

"Што се нас тиче, наше је да будемо уз свој народ и да гледамо како да му помогнемо, а то на шта се Курти позива, он се позива на све оно што му одговара, а никада да се позове на оно што му се не свиђа, јер за то што му се не свиђа он има само један коментар што је сумануто и потпуно бесмислено, а никако да се придржава онога што је потписано", рекао је председник Вучић.

Навео је да Курти из даље прошлости извлачи закључке о сопственој независности и правоваљаности сопствене независности.

"И увек је тако, нећемо ваљда да се враћамо у прошлост, а када се вратимо у прошлост онда би да ми објашњава шта је Слободан Милошевић радио или не знам ни ја ко, а никако да се придржава онога што је потписано у Бриселу и што морају да испуне", рекао је председник Вучић.

Како је истакао, то ће морати да се испуни да би се разговарало о нечему другом.

Председник Вучић је рекао да ће Квинта увек да подржава Албанце на КиМ, те да је подршка Немца по том питању најизраженија.

"То је њихово дете, они ће да га љуљају докле год могу и нема ту велике филозофије и нема ту великих очекивања са наше стране", рекао је председник Вучић.

Навео је да ће Србији бити много тешко да издржи притиске, те додао да је забринут за земљу, а не за себе.

"Мени не могу ништа лично одавно, нити имам рачуне нити имам некретнине у иностранству... Да ме уцењују било чиме, бесмислено је. Последњи ми је мандат председнички, једино што могу то је да уцењују Србију и то је оно што можемо да очекујемо, али наше је да се боримо и чувамо своју земљу", закључио је председник Вучић.

Увек ћу бити уз репрезентацију и пружати јој подршку

Председник Вучић је изјавио у Ослу да је тужан због тога што Србија није победила Камерун на светском првенству у фудбалу у Катару, већ играла нерешено и поручио да ће увек бити уз репрезентацију Србије и дати јој подршку, као и да је захвалан Драгану Стојковићу Пиксију што је подигао српски фудбал.

На питање новинара како коментарише то што је Зоран Лутовац написао - мора да је Вучић звао када је наша репрезентација после водства од 3:1 добила два гола од Камеруна из контре, председник Вучић је рекао да то разуме као да га опозициони политичари оптужују да је крив што је Србија успела да изједначи и оствари резултат 3:3.

"Нисам могао да гледам утакмицу, био сам са премијером Норвешке Стореом и размишљао сам о другим стварима, а не о утакмици. Жао ми је што нисмо победили, нема сигурно никога коме није жао, видите разлику између грађана Србије и оних из политичке елите бившег режима, опозиције. Наши људи су тужни и ја сам тужан, свако од нас је тужан, али не умем боје да шутнем или тренирам, зар да им ја солим памет сад, да ја то знам боље као што знају Лутовац и многи други. Не знам, наше је било да им обезбедимо пристојне услове, то можемо", нагласио је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да је захвалан Пиксију због онога што је урадио за српски фудбал и што га је подигао, као и свим репрезентативцима што тренирају неуморно и што се боре.

"Некада сам био део трибине и љубав смо доказивали не када побеђујемо и псујући када губимо, већ пружајући подршку тиму када губи и када је тешко", рекао је председник Вучић.

Шта год да је било побеђиваћемо, додао је и истакао како нам је данас репрезентација боља него пре пет година или 10 и 15 година и биће све боља.

" Играли смо и изгубили од Бразила, данас нерешено, чак и да не победимо, осетићу тугу, жалостан ћу бити, али ћу бити уз своју земљу и народ и репрезентацију. Као што сам предосетио и написао сам на тексту испод слике са војницима - изгубили или победили, ми ћемо бити ту", рекао је председник Вучић.

Казао је да ће уз репрезентацију бити и у петак увече.

"Ваљда Варехљи тада стиже у Београд и како год, можда ћемо заједно да гледамо, али бићу свим срцем уз Орлове, да се боримо за победу и углед Србије", навео је председник Вучић.

Каже да је Лутовац могао да џабалебари у радно време јер му је то држава омогућила, да пристојно живи.

Треба показати љубав када је тешко и када си некоме потребан, када је тешко, а не када је лако, јер то могу сви, истакао је председник Вучић и поручио:

"Свим срцем ћу бити уз нашу репрезентацију и Пиксија".

Нагласио је да све више Србија има медаља на олимпијским играма и да ћемо и у фудбалу бити све бољи, као и у економији и свему другоме.

Остале вести