Поносан сам што и даље привлачимо инвеститоре и отварамо фабрике

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је током обиласка нове фабрике за производњу пумпи данског "Grundfosa" да та компанија сада има два производна погона у Инђији на укупно око 43.000 метара квадратних, као и да су власници најавили да ће у новембру повећати плате радницима 15 одсто.

Извор: Taнјуг

Председник Вучић је рекао да се први погон у Инђији простире на око 26.000 квадрата и нови на 17.000 квадрата.

"Само две или три фабрике имају производне погоне на толикој површини", додао је председник Вучић.

Председник Вучић је са менаџментом обишао производне хале и разговарао са радницима, питао их да ли је тежак посао, какав је процес производње, одакле су и слично.

Председник Вучић је изразио задовољство оним што је видео и приметио да је производња доста аутоматизована.

Представници компаније су му рекли да круг фабрике има и спортске терене и теретану за рекреацију радника.

Председник Вучић је рекао да би Србија могла да привуче још инвеститора из Данске.

Председник Вучић је рекао једној радници да су му власници фабрике рекли да ће у новембру повећати плате 15 одсто.

"Па да узмем муштулук", рекао је председник Вучић у шали.

Ова данска компанија, која послује у целом свету, 2013. године је отворила свој први погон у Инђији који се простире на 26.000 квадратних метара и у чију изградњу је уложила 50 милиона евра.

"Grundfos" у Инђији производи више од четири милиона пумпи, што чини више од 20 процената укупне производње на нивоу читаве "Grundfos" групе.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Važno da pokažemo da možemo da napredujemo
Извор: Танјуг

Група има више од 100 компанија са 19.500 запослених у преко 60 земаља света.

И у ово време отварамо фабрике, још 250 радних места у Инђији

Председник Вучић је изјавио на отварању нове фабрике, да је срећан и поносан што Србија и у тешким тренуцима у свету отвара нове фабрике и што је успела да сачува ту компанију као великог инвеститора.

Председник Вучић је истакао да ће "Grundfos" у другој фабрици у Инђији запослити нових 250 људи, као и да је држава за то издвојила додатних два милиона евра.

"Срећан сам што у Инђији отварамо нову фабрику нама већ добро познате компаније. Поносан сам што и даље привлачимо инвеститоре, то су велике и важне вести за нашу земљу и надам се да ћемо тако наставити", истакао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да је Србија имала спољнотрговинску размену са Данском на нивоу од 180 до 270 милиона евра годишње и додао да се очекује да ове године размена буде између 320 и 340 милиона евра.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Ponosan sam što i dalje privlačimo investitore i otvaramo fabrike
Извор: Танјуг

"Дакле, рекордна и верујемо да ће свака следећа година у размени са Данском бити рекордна. То је веома важно за нашу земљу. Важно је да имамо великог извозника, пошто нам је покривеност увоза извозом била свега око 36,4 одсто. Зато је важно да имамо тако великог извозника као што је "Grundfos", који је међу топ 10 извозника", објаснио је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да се нова фабрика "Grundfos" у Инђији простире на 17.600 квадрата и да ће допринети даљем напретку нашег извоза и српске привреде.

Важно је да покажемо да можемо то и у будућности, иако су овакве прилике у свету, додао је председник Србије.
Напоменуо је да "Grundfos" користи и геотермалну и соларну енергију и да наша земља има од кога такве ствари да научи.

Председник Вучић је рекао да цени данску прецизност, марљивост и посвећеност.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Ponosan sam što i dalje privlačimo investitore i otvaramo fabrike
Извор: Танјуг

"Ми са Данцима разговарамо и о другим важним питањима и са једном њиховом компанијом разговарамо о некој врсти јавно-приватног партнерства за решавање здравствених проблема грађана Србије у будућности и верујем да ћемо у томе имати успех", нагласио је председник Вучић.

Додао је да је поносан када види колико су наши људи добри и вредни радници, али и када види њихове осмехе, јер су задовољни што раде у компанији која им пружа сигурност и будућност за њихове породице.

"Рекли су ми да ће од новембра 15 одсто да повећају плате, то је важна вест за вас", рекао је председник Вучић и добио аплауз.

Захвалио је амбасадору Данске што унапређује односе две земље и изразио наду да ће бити још данских инвеститора.

"Идемо "Grundfos", идемо Инђија - напред Србија", поручио је председник Вучић на крају обраћања.

Обраћам се грађанима 8. октобра о свим важним питањима

Извор: РТВ Пинк

Председник Вучић најавио је да ће се грађанима обратити у суботу, 8. октобра о потезима које ће повући држава везано за сва важна политичка и економска питања.

"По свим важним питањима, свеобухватно о свим нашим потезима, мерама, политици, економској и енергетској током зиме и снабдевању храном", рекао је председник Вучић.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Važno da pokažemo da možemo da napredujemo
Извор: Танјуг

Председник Вучић је рекао да ће тада обавестити грађане и када је реч о платама и пензијама за грађане и, како је рекао, другим акцијама које ће држава предузети.

"И шта су наше мере за уштеду енергије и како да ''презимимо'' и јесен и зиму и шта све треба да урадимо и какву ћемо политику да водимо у наредном периоду, имајући у виду шта се све дешава", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да ће већ од петка имати важне састанке и да прво долазе европарламентарци и немачки изасланик за Западни Балкан у вези са припремом Берлинске конференције односно самита.

"Затим, у суботу идем у Бугарску где ћу имати сусрет са Урсулом фон дер Лајен и са колегама из Бугарске, Грчке и Северне Македоније, где су нам важни још неки договори. Већ у понедељак ћу да у Будимпешти разговарам са Орбаном и Нехамером око мигрантске политике", навео је председник Вучић.

Такође истакао је да ће говорити, када види шта ће се дешавати са Саветом Европе и Косова.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Ponosan sam što i dalje privlačimo investitore i otvaramo fabrike
Извор: Танјуг

"И да ли ће заиста покренути целу процедуру око пријема тзв Косова у чланство Савета Европе, 4. и 5. октобра ћемо то да видимо. Биће још неких ствари 4. и 5. октобра. Такође, 6. октобра је велики самит Еврпоске политичке заједнице 41 земље у Прагу и у томе ћемо да учествујемо. Такође, 7. октобра ћемо имати отварање фабрике авио-мотора "MTU Maintenance Serbia", једне од најважнијих фабрика, после више година напорног рада", навео је председник Вучић.

После свега тога, 8. октобра ћу обавестити грађане, додао је председник Вучић.

Србија неће и не може да призна очекивану одлуку руске думе

Председник Вучић изјавио је да Србија не може и неће да призна очекивану одлуку Државне думе Русије о пријему територија Украјине на којима су одржани референдуми у састав Русије јер се држи међународног јавног права и Повеље Уједињених нација.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Važno da pokažemo da možemo da napredujemo
Извор: Танјуг

"Ми штитимо сопствени територијални интегритет и у нашем је најбољем интересу да штитимо територијални интегритет међународно признатих земаља и то је једино што сигурно не може да се мења, то су ствари које су за нас од пресудног значаја", истакао је председник Вучић.

Додао је да Србија у том случају више не би имала никакву позицију не само када је реч о Косову и Метохији већ и око поштовања које данас заслужује у међународној заједници.

Ја се не борим за Путина ни Бајдена, већ за Србију

Председник Вучић истакао је да се он не бори ни за Владимира Путина, ни за Џозефа Бајдена, већ за грађане Србије и државу Србију, и да га не интересује шта имају да му поруче страни лидери, већ да гледа да у овим тренуцима Србија не буде на њиховом удару.

Председник Вучић је, на питање од кога долазе притисци, о којима се може чути у медијима са националним фреквенцијама, одговорио да је довољно погледати неке од њих да би се видео колики је свакодневни и огроман притисак на наше руководство.

"Не борим ни за Путина, ни за Бајдена. Ни за кога. Борим се за ове дивне људе у фабрици у Инђији, за свакога од вас, за све грађане Србије, за ову земљу. Баш ме брига за све стране лидере, за све шта имају да поруче Србији, гледам да у овим тешким тренуцима Србија не буде на њиховом удару",поручио је председник Вучић.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Važno da pokažemo da možemo da napredujemo
Извор: Танјуг

Осврнуо се и на речи бивше немачке канцеларке Ангеле Меркел када је причала "о дану после", јер тај дан, како је рекао, не постоји.

"Неко мора да гледа шта ћемо сутра када буде мир, да ли смо сачували своје позиције, да ли смо успешно одбранили наше интересе или нисмо. Постоје бројни притисци и они ће се умножавати. Рекао сам много пута да ће после 15. септембра бити неподношљиви", додао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да очекује да ће после свих разговора које ће имати наредних дана моћи више да говори грађанима о томе.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Važno da pokažemo da možemo da napredujemo
Извор: Танјуг

Када узмете нешто што је потпуно неважно, један бирократски документ (план консултација министарстава спољних послова Србије и Русије) без суштинске снаге да га искористите како је то учињено у многим медијима за бруталан и жесток напад на Србију, како је додао, онда схватите да су ти медији политички инструмент.

"Када буду говорили следећи пут о независности медија, само ћу да подсетим на те примере из Вашингтона и Брисела.

Петнаест минута после њихових речи (реакција на план) објављују најпрљавију пропаганду против Србије, а да нису прочитали ништа. Али то говори да имају све мање стрпљења, да је нервоза све већа", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је указао да очекује да ће код нас све групе за притисак сада бити ангажоване - део медија и политичких странака, који су плаћени, и то и за једну и за другу страну.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Važno da pokažemo da možemo da napredujemo
Извор: Танјуг

"За нас који нисмо плаћени од странаца остаје да водимо бригу о Србији и њеним интересима", поручио је председник Вучић.

На додатно питање од кога долазе притисци, председник Вучић је рекао да одговара прецизно и да зна докле може да иде, а да не нашкоди земљи.

Пут којим иде Србија је трновит, али прав, а политика стабилна

Председник Вучић изјавио је да га не изненађује изјава Драгана Ђиласа да би Србија требало да усклади своју спољну политику са ЕУ према Русији, како би избегла изолацију, јер он то говори све време, али напомиње да је пут Србије "трновит" ,али "прав" и у интересу грађана Србије.

"Неки који су били на тој листи (Уједињени за победу Србије) говорили су да ћу ја да уведем санкције, а они су 3. априла били за санкције, мало су обмањивали народ. Ово већ је стабилна политика не видим шта је ту новост", одговорио је председник Вучић на питање како гледа на такву изјаву Драгана Ђиласа.

Председник Вучић је додао и да "они покушавају на различите начине да износе своје ставове и то је сасвим у реду".

"Важно да Србија има стабилну политику и да смо 210 дана издржали са стабилном политиком, а то нико није очекивао, чак и они који су нас подржавали", нагласио је председник Вучић.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Ponosan sam što i dalje privlačimo investitore i otvaramo fabrike
Извор: Танјуг

Председник Вучић је рекао и да постоје они који би да учине све што странци, западњаци траже, а да с друге стране има и оних који ће да кажу " не треба ништа да чините, али ће бити први у реду да покупе плату", коју, како је навео добијају из објеката попут овог у Инђији и фабрика које западни инвеститори овде доведу.

Председник Вучић је констатовао да је "пут Србије трновит" и да га је " тешко извести и пронаћи , али да је тај "пут који иде право и пре свега води о интересима Србије,а не о личним и партијским интересима"

Управо ћу да говорим о тим стварима 8. октобра грађанима, најавио је председник Вучић.

Ако будем на Самиту у Прагу износићу ставове Србије

Председник Вучић рекао је да ће се тек видети ко ће све бити присутан на првом Самиту европске политичке заједнице у Прагу, али да ће он уколико буде присуствовао износити ставове Србије.

Како је нагласио видеће се шта ће се све дешавати уочи скупа у Прагу 6. октобра.

"Видећемо све. Ако будем присуствовао износићу ставове Србије, али видећемо, ствари се данас мењају невероватном брзином", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је тако одговорио на питања новинара шта очекује од Самита у Прагу и какав утицај оцекује да би та иницијатива могла да има на Србију и Западни Балкан, након свечаног отварања новог производног погона фабрике "Grundfos" у Инђији.

Навео је да ће на самиту бити присутна 41 земља међу којима су Украјина, Грузија, Јерменија, Азербејџан, 27 земаља ЕУ, као и цео Западни Балкан, где се Косово рачуна као шеста земља.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Ponosan sam što i dalje privlačimo investitore i otvaramo fabrike
Извор: Танјуг

"Они Косово рачунају као шесту земљу Западног Балкана, а ми само као ентитет, а свакако не државу", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је нагласио да је то оно са чиме ће Србија морати да се суочи у светлу све већих сукоба између Грчке и Турске, Јерменије и Азербејџана и све већих проблема у свету.

Подсетио је да је за 3. и 4. октобар заказан савет Руске Федерације који ће вероватно донети одлуку о припајању ових територија Руској Федерацији.

"Предстоји нам тежак 5. октобар, па ме баш интересује како мисле да започну процедуру о пријему Косова баш дан или два после тога, када видите да већ имате и Шкотску, и Каталонију који се позивају на косовски преседан", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да је нажалост био у праву када је о томе раније говорио и оценио да ће притисак и нервоза по питању проблема Косова наставити да расте.

Остале вести