Верујем у европску будућност Србије

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Републике Србије Александар Вучић рекао је да је Немачка најважнији партнер Србије и да то не сме да се крије, те да је битно разговарати отворено, јер је такав разговор важан за будућност, а она је, како каже, верује, европска.

Извор: РТС 1

Вучић је, након разговора са министарком одбране Немачке Кристине Ламбрехт, подсетио да се вратио из Берлина где је имао састанак са немачким канцеларом Олафом Шолцом и министарком спољних послова Аналеном Бербок и пренео да је његов утисак да ангажман који Немачка показује у региону Западног Балкана говори о њеној жељи да се приближимо ЕУ.

"Реченице које изговорио канцелар Шолц, и сада министарка Ламбрехт говоре о јасној европској перспективи и могућности за брже придруживања ЕУ и то су добри и важни сигнали за нашу земљу", истакао је Вучић.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vucic verujem u evropsku buducnost Srbije
Извор: Танјуг

Вучић је, на заједничкој конференцији за штампу, рекао да је Немачка најважнији партнер Србије и да то не сме да се крије.

"Пре осам година Немачка је била економски партнер Србије број четири, а данас је убедљиво највећи партнер. Ове године очекујемо да трговинска размена, ако се настави истим темпом, буде на нивоу од 7,5 милијарди евра. Пре осам година била је на 3,5 милијарди евра“, објаснио је Вучић додајући да су то велике и важне вести за Србију.

Пренео је да су разговарали о региону, и рекао да ће Србија да чува мир и стабилност, да је то наша политика и трајно опредељење.

Пружио је, како је пренео, све личне и државне гаранције да ће Србија то чинити. Казао је да није користио прилику да говори лоше од другима у региону, јер то Србија то не ради.

"Ко је колико говорио истину моћи ће да се види у наредних шест месеци, па ће бити јасно ко се служио неистинама“, подвукао је Вучић.

Вучић је рекао да постоји велики простор за војно-техничко развојну сарадњу.

Указао је да постоји потписан кровни споразум и да може много тога да се уради у тој области.

Рекао је да је било речи и о сукобу у Украјини, да постоји сагласност о његовој природи.

„Пренела ми је на учтив начин очекивања и захтеве Немачке и ЕУ око понашања Србије у будућности. Говорио сам о томе каква је позиција Србије“, истакао је Вучић.

Вучић је рекао да је разговарао са Ламбрехт и о преговорима са Приштином.

"Захвалио сам се Немачкој што су синоћ организовали сусрет са приштинским премијером Аљбином Куртијем. Ма како да смо разговарали боље је разговарати него да не разговарамо. Министарка Ламбрехт ми је рекла да је важно да разговарамо, разговарамо отворено, макар се свађали, јер се тако у демократском духу разговара у будућности. Ја верујем у европску будућност, као што верујем и добру вољу и намере немачких партнера да нам на европском путу помогну“, истакао је Вучић.

Вучић је најавио да ће се сутра после подне обратити грађанима, да ће говорити о тренутној ситуацији.

"Мораћемо да се ослањамо и да видимо какву подршку, иако имамо даље стабилне финансије, шта можемо да очекујемо. Имате сваки дан по једну земљу која најављује да ће завршити годину са рецесијом, које дижу камате“, подвукао је Вучић.

Остале вести