Избори догодине у марту или априлу

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да ће избори бити одржани у марту или априлу следеће године.

"Постоје свега три датума када је могуће да одржите изборе", рекао је Вучић у ускршњем интервјуу за Блиц.

На питање да ли ће избори бити раздвојени, Вучић је одговорио да не види потребу за тим.

"Ја не видим потребу за тим, не разумем то, али ако чујемо ваљане аргументе, спреман сам да разговарамо. Не можете да раздвајате оно што вам по закону долази у одређено време", истакао је Вучић.

На питање да ли страхује од избора у Београду, председник је одговорио да страхује од свих избора и да су за СНС сви избори тешки.

"Што се тиче избора у Београду, верујем да наши политички противници имају огромну шансу, да су фаворити на тим изборима, да су наше шансе невелике, али борићемо се", рекао је Вучић.

Указујући да су избори лаки само за оне који губе, он је оценио да, када се избори заврше, људи имају примедбе на све и увек су им други криви.

"Мени нису. Kрив сам сам себи, крива ми је странка ако нисмо задовољни резултатима", истакао је Вучић и додао да није лако направити добар резултат.

На питање шта би за СНС био добар резултат на тим изборима, Вучић је одговорио да је за СНС важно да покаже шта је урађено, наводећи обилазницу од Пупиновог моста према Панчеву, батајничку петљу, надвожњаке, обилазницу око Београда, Београд на води, много паркова и истичући невероватан скок животног стандарда у Београду, где је просечна плата 700 евра.

Вучић је навео да је после 100 и више година завршен Храм Светог Саве, да су тргови реконструисани и сређене фасаде и истакао да мисли да су то резултати који СНС квалификују да од народа тражи поверење.

"Знамо да постоји велика снага свих опозиционих странака, пре свега странака бившег режима који су уложили огроман новац у медије и ја прихватам да су они фаворити. Али, на нама је да се боримо", истакао је Вучић.

На питање којим процентом гласова би био задовољан, Вучић је рекао да не говори о процентима, већ о постигнутим резултатима и да је то за њега најважније.

"А проценат, ако будемо близу њих, бићемо задовољни", додао је Вучић.

На питање каква ће бити улога Александра Шапића на београдским изборима, Вучић је одговорио да ће Шапићева улога бити значајна не само на београдским, већ и на многим другим изборима.

На констатацију да се из Шапићевих интервјуа може закључити да су његове амбиције везане за Београд, Вучић је рекао да ће се око тога договорити, а на питање да ли то значи да договор још није постигнут, он је одговорио да су се одавно договорили, али да је живот нешто друго и да мора да се прати и сагледава оно што се дешава и да се у складу са тим доносе одлуке.

На питање да ли ће успети да помири Шапића и Горана Весића када је реч о Београду и хоће ли СНС прихватити Шапића, Вучић је одговорио да ће се то видети и да странка није хтела да прихвати ни Весића, па се на крају то догодило.

"Ако желите да имате 30,40, 50 одсто гласова, онда морате да имате не људе који се само воле и који по сваком питању мисле исто, већ морате да им нађете заједнички именитељ, да то буде напредак Србије, програм и планови за Србију, попут плана Србија 2020-2025", рекао је Вучић.

Он је објаснио да је немогуће да имате тако много гласова а да немате потпуно различите људе, од Владимира Ђукановића до Зоране Михајловић.

Наводећи да је сваком јасно ко је од њих двоје популарнији у странци и да ће на сваком страначком форуму где има 2.000 људи Ђукановић добити највећи аплауз, Вучић је указао да то не значи да није разумео значај и улогу Зоране Михајловић.

Он је најавио и велике промене у СНС и да ће се о томе много разговарати, да ће почетком маја бити Председништво, а затим заказана седница Главног одбора.

На питање да ли СНС може да буде велика без Александра Вучића каже: "Сигуран сам да може".

На коментар да истраживања показују другачије, Вучић каже да је данас тако.

"Али кад будемо показали ко је нови лидер СНС и када ти људи буду показали да знају да раде, а борићу се да то буду најбољи људи који знају шта је странка, шта је политика, и резултати истраживања биће другачији", уверен је Вучић.

На питање ко и како из опозиције може да га сруши, Вучић каже да могу да га сруше сваког дана, али не тако што ће теоретисати, већ тако што ће радити озбиљно.

"Морате нешо да урадите, не можете да твитујете и идете у своје медије. Причају да је Вучић најгори на свету, да га народ неће, а онда им је једини захтев да нема Вучића на изборној листи и у кампањи", закључио је председник.

Признање неприхватљиво, али папир бољи од других

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је за Србију тешка и неприхватљива ствар признање које се помиње у нон пејперу о KиМ који је објавила приштинска Kоха, али да је то папир много бољи од Ахтисаријевог плана и од свега што смо до сад добијали.

У интервјуу за празнични број Блица каже да има и других неприхватљивих ствари као што је детаљ око Митровице.

"То је једина урбана зона коју Срби имају и желе да им је одузму. Има и других ствари, папир је саставио неко врло компетентан, ко све разуме. Свакако нам неће бити лако", рекао је Вучић.

Сматра да је тај папир много бољи од Ахтисаријевог плана и од свега што смо до сада добијали.

"То показује да они који говоре да никад не можете да добијете бољи папир, нису у праву. Само што некада дође, не кажем да је то сад случај, ситуација кад више стварно нема бољег", указао је председник и додао да је некадашњи председник СРЈ Слободан Милошевић морао да разуме - до када можеш, а од када више не.

"То је на државном руководству", нагласио је Вучић.

Он је указао да је проблем како Србима објаснити да сви имају право на све, осим Срба.

"Наш задатак је паметан приступ, очување мира и стабилности, да се много више боримо за економске интересе него територијалне, не говорим притом о Kосову", рекао је председник Србије.

Вучић је истакао да морамо да разумемо стање ствари, да улажемо у вештачку интелигенцију, роботику, ИТ сектор, геномске институте и да идемо у будућност.

Председник је указао да ако наставимо да се развијамо овим темпом, оволико брже од свих у региону, ништа друго нам неће бити потребно.

"Зато не смемо да дозволимо да нас ико испровоцира. А ја желим да будем запамћен не за две, него за 50 година, као председник који је изградио највише болница, клиничких центара, домова здравља, највише путева, ауто-путева, пруга, музеја, позоришта", рекао је Вучић и нагласио да не жели да буде упамћен као неко ко је мајкама враћао децу у ковчезима.

Одговарајући на констатацију да премијер привремених приштинских институција Аљбин Kурти не показује добру вољу за разговоре, Вучић је рекао да ће морати да је покаже и да ће бити под великим притиском, али је указао да Kурти овим тргује и да хоће да каже да је много важан.

"Показује свој однос према дијалогу, непоштовање према нама и посредницима, али то је на њему", рекао је Вучић, додајући да ни најмање није фасциниран Kуртијем.

Можемо да имамо раст и преко 7 одсто

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да ако други квартал буде добар Србија ове године може да забележи раст и преко седам одсто.

"Рачунали смо да имамо мунус 1,3 одсто стопу раста, да бисмо до краја године стигли до плус 6. Али како ствари стоје, због одличног марта, повећања индустријске производње, повећања нивоа услуга, повећања туризма за 20 одсто, имамо стопу од плус један, што је готово невероватно. То нам значи, јер ако други квартал буде довољно добар, ми можемо да имамо раст и преко седам одсто", рекао је Вучић за празнични број Блица.

Он је истакао да се зато жури са отварањем ресторана, и зато журимо са вакцинама.

"То би било невероватно и значило би знатно повећање и плата и пензија. За позицију Србије у Европи било би од пресудног значаја", указао је Вучић.

Он је истакао да Србија уз Литванију има у Европи највишу стопу раста, и да плате никада нису биле веће.

Kаже и да то није довољно, да је потребно да будемо још богатији да бисмо били задовољни, пита и када смо имали веће плате.

"Никада у историји. До тога је довела добра политика и сада смо у ситуацији да у потпуности контролишемо стопу јавног дуга", закључио је Вучић.

Градимо фабрику ПЦР тестова и погон за геноме

Председник Србије Александар Вучић рекао је да Србија креће у изградњу погона за секвенционирање генома при Институту за молекуралну биологију, а најављује и градњу фабике за ПЦР тестове.

Он је у интервју за Блиц рекао да смо о изградњи погона за секвенционирање генома обавестили Пекиншки геномски институт и верује да ћемо до краја године постизати значајне резултате. Kаже да ће се много тога улагати у савремене медицинске технологије и биотехнологије.

"Могу да вам кажем да ћемо направити и фабрику за ПЦР тестове чиме ћемо проблем тестирања решити заувек", напомиње Вучић.

Он додај да болест неће да оде тек тако, али да ће бити и других вируса, и зато су улагања у здравство од кључног значаја.

"Морамо да будемо спремни за теже изазове, јер смо могли да видимо да је мало земаља које ће стварно да покажу солидарност", оценио је Вучић.

Он је додао и да код нас није вест да Србија има лекове за лечење короне, бамланивимаб, регенерон, ремдесивир, а имају их само четири земље у Еврпи.

Пошто ћемо у априлу имати мањи дефицит него што смо предвидели, најављује још 15 милијарди РФЗО-у за све те ствари, што је око 125 милиона евра.

Kаже и да ће бити срећан када дођемо до три милиона вакцинисаних и верује да ће се то постићи упркос неодговорној кампањи против вакцина.

Не могу да потпишем закон о истополним заједницама

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да је као председник дужан да штити Устав и да зато не може да потпише закон о истополним заједницама.

Вучић је у интервјуу за празнични број Блица, објаснио да члан 62. Устава каже да у брачне односе слободном вољом пред државним органима ступају мушкарац и жена тако да би потписивањем поменутог закона прекршио највиши правни акт државе.

"Устав упућује на Породични закон који брак дефинише као законом уређену заједницу мушкарца и жене. Стога и закон о истополним заједницама не бих могао да потпишем и вратио бих га Народној скупштини", казао је Вучић.

Kаже да не искључује могућност да се Устав промени у будућности, али да је данас овако.

Упитан какав је његов лични однос према закону, каже да је то показао избором Ане Брнабић за премијера, али и да истовремено није горљиви заговорник истополних заједница.

Додаје и да га не занимају реакције.

"Наше је да од Србије направимо модерну и нормалну земљу, али и земљу у којој се поштује правни поредак", закључио је Вучић.

Урадићемо што је добро, платформе ССП и СДС смешне

Председник Србије Александар Вучић изјавио је, поводом почетка међустраначког дијалога, да ће урадити све што је добро за земљу, а да је друга ствар да ли ће то некима бити довољно или ће тражити разлог да на изборима не учествују, јер знају да не могу да добију поверење народа.

"Да испуњавам нечије жеље не пада ми на памет. Али да радимо заједнички на нечему што је добро, правично и што је суштински демократски - хоћемо", рекао је Вучић у празничном интервјуу за Блиц, одговарајући на питање да ли је спреман да испуни услове које су изнеле опозиционе странке.

Вучић је навео да је начелно веома задовољан првим састанком са представницима опозиције, да постоје одређена различита виђења, али и добра воља да једни друге саслушају, а верује, и разумеју.

"Мислим да заједнички можемо много тога доброг и важног да урадимо за нашу земљу", рекао је Вучић и указао да је значајно да се дође до што је могуће више ствари око којих је могуће постићи сагласност.

Он је истакао да је то важно за демократију и за политички систем и да је добро да правила која буду установљена у будућности важе и за СНС када једном буде у опозицији, али и за неке из опозиције када буду на власти.

На питање да ли је на састанку била могућа комуникација са лидерима Доста је било и Двери, странака које су бојкотовале прошле изборе, Вучић је одговорио да су они били спремни за рационалан, цивилизован разговор и оценио да је атмосфера била добра.

Говорећи о платформама које су претходно објавиле странке око ССП и СДС, Вучић је рекао да се слатко смејао, а на питање шта му је смешно одговорио:

"Све. Да они праве и уређују 15 минута Дневника, па то није било ни деведесете године. Kолико год да је било лудила, таквог није било."

Он је указао и да им смета име Александар Вучић у кампањи, а да је њихова листа била "Борис Тадић - За европску Србију" и да је тада било све у реду.

Вучић је такође указао да они имају емисије, о чему је опозиција некад могла да сања.

Остале вести