Очекујемо наставак дијалога, могуће већ у јулу

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић рекао је вечерас да Србија очекује наставак процеса дијалога са Приштином у најкраћем временском року, и да је могуће да то буде већ у јулу.

Извор: РТВ Пинк

Вучић је, након разговора са изаслаником ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком, рекао је да је имао добар припремни састанак о дијалогу који треба да се одржава под покровитељством Уније.

"Сматрамо да Лајчак својим ауторитетом, знањем, посвећеношћу може да гарантује објективност и непристрасност у том процесу“, рекао је и додао да Лајчак одлучује о датуму наставку дијалога.

Вучић није искључио могућност да се у Бриселу нађе између посета Москви и Вашингтону, јер је то, како је истакао, важно због европске будућности Србије.

Извор: Танјуг

Он је додао да поштује напоре које је уложио Ричард Гренел у решавању економских проблема између Београда и Приштине, али и поручио да за нас нема никакве дилеме, јер смо у потпуности посвећену дијалогу у под покровитељством и окрилкјем ЕУ.

“Зато што је добар део проблема у односима са Приштином везан, а и то је оно што мене највише занима, за европску будућност Србије”, навео је Вучић.

Пренео је да је Лајчаку указао да дијалог никада не може да успе ако само једна страна суштински учествује у њему и ако Приштина каже да има само један захтев - признање независности, и да без тога неће нигде ништа да учини.

"Не можемо да преговарамо са онима што кажу - оно што је моје, моје је, хајде да разговарамо о оном што је ваше", рекао је Вучић.

Истакао је да је Београд отворен за разговор, у који улази у доброј вери, што, подвлачи, тражи од друге стране.

“А, не да нам унапред испоруче табелу захтева за које је и њима јасно да не можемо да испунимо. За нас је важно да се испуни Бриселски споразум, формирање ЗСО, која је била основа споразума. Желимо да покажемо да је Београд поуздан партнер ЕУ, а желимо да убрзамо процес приступа ЕУ. Имамо снаге, енергије, могућности и капацитета за то”, рекао је Вучић.

Додао је да је важно да се нађе заједнички језик и компромис који ће бити у интересу Срба и Албанаца и европске будућности наше земље.

Подсетио је да ће сутра у Москви разговарати са председником Русије Владимиром Путином, након чега ће бити један дан за посету Бриселу, где је, каже, важно да се пошаље порука о европској опредељености Србије.

“И синоћ сам рекао, после готово нестварно убедљиве победе, да влада сада може да се посвети европским интергацијама, да убрзамо процес евроинтеграција, да почнемо да решавамо проблеме у области правосуђа и друге од којих смо бежали”, додао је он.

“После тога, идем у Вашингтон, из Вашингтона идем у Словенију, на састанак Брдо - Бриони процеса. Тежак и напоран распоред”, подвукао је председник Србије.

Све то, каже, говори да би илустровао да нас не очекују лаки дани, јер и када крену разговори са Приштином неће бити лаких питања за Србију.

“Али, верујем да ћемо озбиљним приступом, радом и одговорношћу успевати да чувамо виталне националне интересе, да чувамо безбедност Срба на КиМ, да чувамо и заштитимо сакралне објекте СПЦ и да ћемо обезбедити будућост свим грађанима”, рекао је Вучић.

Извор: Танјуг

Волим поштено, карте на сто

Волим када поштено изнесемо карте на сто, рекао је председник Александар Вучић после разговора са Мирославом Лајчаком и истакао да је то био један од најконкретнијих разговора које је имао.

Вучић је сусрет и разговор са специјалним представником ЕУ за дијалог Београда и Приштине окарактерисао као отворен и искрен разговор, који, због саме теме о којој је говорено, за њега као некога који представља Србију, није лак и пријатан.

Рекао је да не може да открива детаље, додајући да се код нас не дешава да нешто процури у штампу, као што је, констатовао је, случај у Приштини "као да живе од тога".

Кључна порука разговора је, каже, да су у приближавању европској будућности Србије значајни разговори са Албанцима.

"Страховито је важно, можда и кључна порука, да можемо на озбиљан начин да приближимо европску будућност Србије ако будемо посвећени реформским процесима, а једнако, ако не и значајнији, су разговори са Албанцима“, казао је Вучић на заједничкој конференцији за штампу.

Нећу дозволити да се вређа српска демократија

Нећу дозволити да се вређа српска демократија, а штитићу је чињеницама и истином, рекао је вечерас председник Србије Александар Вучић поводом оцене европарламентарке Тање Фајон да је после јучерашњих избора у Србији опао ниво демократије.

Он је на конференцији за штампу са Мирославом Лајчаком у Београду одбацио оптужбе Фајон да је доказ за мањак демократије и најнижа излазност од 2000. године, рекао да је ћутао и синоћ и данас.

"Мене би било срамота да износим такве неистине", рекао је Вучић и навео да је 2012. излазност била 46 одсто, значајно нижа од јучерашње и то у време пандемије.

"Када смо (Ненад) Богановић и ја имали други круг изашло је 440.000 у Београду, и нико се не сећа да сам правио било какав проблем. Јуче је за трећину била већа излазност у Београду, а у Србији знатно већа", навео је Вучић.

Он је рекао да ми поштујемо све европарламентарце и наше је да се уздржимо од коментара, али је додао да треба да погледају колико су сви имали времена да се представе и са коликим рејтинзима су ушли и изашли из кампање.

Указао је да за успех на изборима није важан спот или билборд, већ садржај и програм који се нуде.

"А они су говори да су ми и син и отац и брат криминалци, а ја нисам богатији ни за цент, док они могу да купе цело Дедиње и пола Београда", казао је Вучић.

Он је рекао и да је довољно снажан да часно износи истину, а да га је мало страмота за ове људе из ЕУ који се не обавештавају из релевантних извора, већ путем тајкунских медија.

"Нека нас позову, ми ћемо им дати податке па да нас критикују на релевантан и озбиљан начин", поручио је председник.

Остале вести