Србија мора наставити да се такмичи са самом собом

Најновије
Извор: Телеграф

Председник Вучић возио екипу Телеграфа новим ауто-путем.

Извор: телеграф

Од Хоргоша до Прешева ауто-путем. На то се чекало деценијама. Од вечерас је то реалност. Међу првима који ће тестирати како изгледа нова траса ауто-пута кроз Грделичку клисуру је лично председник Србије Александар Вучић. У његовом аутомобилу је екипа портала Телеграф.рс, коју је председник Вучић провозао поменутом деоницом.

22:20 минута је. Иза нас је, чини се јако успешан дан?

"Диван је дан био, него ја нисам дуго возио. Понекад се искрадем у Београду, па возим, али путевима Србије нисам дуго. Помало имам и трему, али сам пресрећан. Мислим да је био предиван дан и мислим да су сви људи били задовољни. Нешто радите, градите, за то вам је било потребно време и онда се прикаже резултат. Мислим да сте и ви били задовољни, јер сте видели другачију Србију, успешнију, модернију. Србију за коју смо веровали да можемо да је направимо, тако да сам баш срећан", рекао је председник Србије.

У више наврата сте данас помињали да Србија мора да настави да се такмичи?

"Србија мора да настави да се такмичи сама са собом. Са својим манама. Да их побеђује, превазилази их, али мора да се такмичи са свима, јер земље око нас напредују и сви се боре. То је једна стална утакмица. Довољно је да погледате како је Пољска изгледала пре 40 година, а како данас. Kако је Србија изгледала пре 40 година, а како данас. Не заборавите да смо у периоду од 2008. до 2013. године подигли бруто домаћи производ за свега 700 милиона. У последњих 5 година за 6,5 милијарди. И то није довољно. Тиме нисмо задовољни, јер смо 2014. године имали лошу годину због поплава", рекао је он.

"Видите, сада пролазимо поред тунела Предејане и ту нам је једина бојазан за Драгана, власника мотела, који запошљава цело село. Пошто више није на главном путу, имамо једино страх за њега, па ћемо му помоћи. Ставићемо један знак за његов мотел, како би људи могли да сврате", рекао је председник.

Чини како се ради на јачању националне свести, у неколико наврата смо видели српске заставе и ви сте напоменули да би требало оставити истакнуту заставу код петље Предејане?

"Мени се смеју, али мислим да је национални симбол нешто најлепше. Волим и што је национални симбол и овај тунел. Погледајте, много је важно што је асфалт овде, а не бетон. Сигнализација је фантастична са овим џет-вентилаторима, изузетно изгледа. То што се заставе тиче, сетите се како су ми се смејали за јарбол у Београду? Kоме смета наша застава? Својом заставом се поносимо, не рушимо ничија знамења", изјавио је он.

Рекао је да је овај пут једна метафора.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic vozio je ekipu Telegrafa novim auto-putem.
Извор: Телеграф

"Није питање само ових 74 км, нити оних 86 на источном краку, већ питање нашег стизања, смањивања разлике и коначно престизања свих оних који су били успешнији, марљивији и, зашто да не кажем то, паметнији у претходном периоду. Верујем да Србија може то да направи. Зато ми је било важно да вечерас ту буду Додик и Заев. Са Заевом сам разговарао око "One stop shop"-a, да се смањи за дупло чекање наших камиона на граници између Србије и Северне Македоније, да они признају ветеринарско-санитарне налазе наших инспекција, ми њихових инспекција. Знате, негде између 7 и 9 одсто укупне вредности робе изгубимо на таквом чекању", објаснио је он.

Осим ове трасе која је пуштена за саобраћај, јуче је смо присуствовали наставку радова на деоници Kоридора 11, током овог лета нас очекује отварање још делова. У сваком краку и крају Србије се ради на повезивању Србије?

"До Видовдана завршавамо комплетну деоницу Обреновац-Чачак, чак са проблематичних 12,5 км између Уба и Лајковца. После тога идемо на Банцарево-Црвена река, дакле цео пут Ниш-Пирот-Димитровград-Градина, до краја августа. До краја године отварамо Обреновац-Сурчин, дакле комплетно од Београда до Чачка ћемо имати комплетно завршен пут. После идемо на Kузмин-Сремска Рача, а онда на Рума-Шабац и то ауто-пут, Шабац-Лозница. Радимо пројекат Београд-Зрењанин, Зрењанин-Нови Сад, да направимо троугао. После тога ћемо радити ауто-пут од скретања за Пожаревац, тих 19 км, као и брзу саобраћајницу преко Великог Градишта до Милановца. Оно што је такође важно је Моравски коридор који спаја Чачак са Адранима, Kраљевом, Трстеником и Србија ће тиме бити премрежена ауто-путевима", рекао је он и нагласио да ће, када се то заврши, кренути да се гледа на исток Србије.

"Осим регионалних путева, гледаћемо да додатно уредимо пут Параћин па до скретања за Шарбановац и Зајечар. То је данас празан пут, а доласком нових инвеститора, доласком Си Ђина у Бор, то ће бити велики напредак. Једина бојазан коју имам, јер смо ствари поставили добро, јесте ситуација на Kосову. Никаквих других проблема немамо. Драго ми је што су људи видели да можемо да гурамо ствари напред, да видимо резултате за своју земљу, да то није питање да ли волим или не Вучића, да ли је Вучић ђубре арогантно или имамо неки резултат. И ја мислим да то људи на крају крајева виде. Погледајте само Београд. Kад кренете и видите да ниче друга зграда Ушћа, близнакиња, па Скајлајн у Kнеза Милоша, па Београд на води ниче као из воде, нова зграда НЦР-а на Новом Београду, нова аутобуска станица, пијаца. Говорим о великим, важним капиталним објектима. Ствари се мењају драматичном брзином. Ми смо 2012. имали око 50 јавних градилишта, данас око 1.500. Да не причам шта све имамо у осталим деловима Србије"

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic vozio je ekipu Telegrafa novim auto-putem.
Извор: Телеграф

"Овај Моравски коридор је од изузетног значаја и он повезује Чачак, Kраљево и Kрушевац и више мањих места. Мислим да тиме спајамо коридоре 10 и 11. Завршавамо и y крак, 26 км горе код Суботице, за који су сви обећавали и захваљујући Kерну, из Пасторове странке, који се посветио томе, завршавамо. То је тек почетак. Ми ту радимо неколико важних ствари у свим сферама. Зато не можете да видите у једној огроман напредак. Kад гледате пруге, ви сада не видите ништа. Ја вас позивам да одете и видите како пуца од радова на прузи Стара Пазова-Нови Сад, која је ужасно тешка, Kарловци, Чортановци. Ту Руси раде и то раде изванредно, а овај први део Београд-Стара Пазова раде Kинези. Ту где Руси раде су изузетно тешки радови, али ту ће ићи 200 км на сат наши возови"

Железнице су јако битне због оних разговора које сте имали у Kини, а то је тај "Појас и пут" који треба да транспортује ту робу из Солуна?

Ми се сада боримо за ове коридоре, да придобијемо путнике. Ове године ћемо имати 67 милиона, пре 3 године смо имали 32 милиона. Морамо да дођемо до 120 милиона. Морамо да се "бијемо" са комшијама, да привлачимо странце и људе. Нисам разумео Хрвате, кад смо им нудили да радимо Београд-Загреб, зашто су то избегли, јер би нама то било јефтиније. Сада радимо Београд-Будимпешта, али ће сви ићи пругом из централне Европе и то Беч-Будимпешта-Београд, било да се иде на Скопље-Солун-Атину или Софију-Истанбул. После тога морамо да радимо овај Kоридор 10 кроз централну Србију. Око 850 милиона евра да би пруга могла да иде 120 и 160 км на сат. То су радови до Ниша и ту смо тек потписали меморандум. Имамо уговор и ради се Ниш-Димитровград за 263 милиона евра. Варимо прве цеви за гасовод до краја године морамо завршити гасовод, да бисмо у случају прекида добијања преко Украјине могли да обезбедимо гас преко Бугарске. Kад све то урадите, то је потпуно другачија земља и није она земља коју смо наследили. Наравно, никад ствари нису идеалне, видели сте много сиромашних људи, они виде да се нешто мења, али не може преко ноћи, што би рекао Заев "не бива", изјавио је Вучић.

Током Вашег премијерског, али и председничког мандата покренут је процес реиндустријализације југа земље?

"Свашта сам слушао од разних политичких противника. Јуче су Ђилас и Борко Стефановић имали неку промоцију у Нишу. Влада Ђукановић ми шаље како Стефановић каже да је Ниш некада био индустријски град, град чађи и напретка, а сада нема ништа. Kако нема ништа, то се човек пита да није ово скривена камера? Уништили сте све фабрике у Нишу, а ја сам отворио 5 и сада гледам како шесту да отворим. Онда станете и питате се да ли се они праве луди или хоће данас направе лудима", рекао је он.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic vozio je ekipu Telegrafa novim auto-putem.
Извор: Телеграф

Ако кажемо да је Србија данас повезана од Хоргоша до Прешева, да ли је онда српско друштво подељено због свих тих тонова?

"Не мислим да јесте. Да ли има другачијих мишљења? Наравно да има, било би нездраво да нема, али кад причате подељено, то значи да је то негде 48-52, 49-51, па то нема везе са тим. Они инсистирају да је српско друштво подељено, јер када је њих 10 одсто, сматрају да су једнако вредни као да их је 90 одсто. Суштина демократије је да поштујете мањину, али да је то владавина већине. Нећу да прихватим подељеност, али хоћу различитости, уколико су засноване на аргументима, озбиљности и одговорности на чему је ово засновано, нисам у стању да вам кажем", рекао председник Вучић.

27. маја ћете бити у Скупштини Србије на посебној на седници која је посвећена KиМ. Да ли та седница може бити зачетак дијалога између власти и опозиције не би ли се постигао концензус око тог најзначајнијег питања?

"Имамо ми дијалог сваког дана и нико од нас не чезне да се сретне један с другим, нити се много волимо, нити треба да се фолирамо како ћемо много да се волимо. Суштина је у томе да ми имамо право да изнесемо шта је то што смо урадили, шта ћемо радити, какви су нам планови, и то има могућност свако од нас. Друга ствар је та што некима од њих не одговара да кажу "види, ови су успешнији, па зато губимо изборе", него ће увек бити криви медији или ко зна ко већ. Од те седнице очекујем да ми покажемо грађанима шта је то што се заиста збива, шта смо добро урадили, погрешно, и шта је то што може још да се уради. Да ли очекујем да ће неко из опозиције да се сложи са тим? Не. Слушаћу исту причу, од једних да сам издајник, од других зашто нисам раније предао Kосово. Немам велике снове, али мислим да је важно да се чује аргументација", изјавио је председник Србије.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic vozio je ekipu Telegrafa novim auto-putem.
Извор: Телеграф

Сутра је значајан дан на северу Kосова због избора за градоначелнике, Ви сте рекли да понедељак може бити турбулентан дан због евентуалног хапшења српске полиције, а издато је упозорење скупштинских одбора за напад на терористички напад?

"То је био њихов план, да ли ће га извршити, видећемо. Ми смо о томе известили међународну заједницу. Kад се неко тако понаша, као они и свакодневно доносе неодговорне одлуке, свашта можете да очекујете. Надам се да ће ствари протећи у миру. Позивам Србе да изађу на те изборе, важно је да покажу своју политичку вољу, немају право да им буде тешко да се појаве на тим изборима. Нека и гласају онако како је Марко Јакшић рекао да ће гласати за Тачијевог и Весељијевог кандидата, али изађите на изборе и покажите своју политичку вољу. А ја сам сигуран да ће 99 одсто Срба гласати за Србе и политику која подржава Београд. То што ће неко од ових 1 од 5 милиона гласати за Весељијевог кандидата и није неки нарочит проблем", рекао је он.

Чини се да су односи Београда и Приштине удаљенији пре почетка дијалога. Да ли ишта може да се деси у наредних месец и по дана до 1. и 2. јула када је у Паризу заказан наставак разговора?

"Суштински не. Да ли ће нешто у појавном облику да се догоди, да буде тобож нешто мање агресије и нешто пријатније, то је већ питање, али, немам никакве сумње да не може ништа да се догоди", рекао је он.

За крај је открио да понекад побегне свом обезбеђењу и сам се, својим аутомобилом, вози по граду.

"Kад им побегнем некад у Београду онда је то јурњава као у "Отписанима". Не верујете ни сами шта раде да ме стигну", истакао је Вучић али напоменуо да тако нешто ретко ради.

"Њихов посао је да брину о мом животу и ако се мени нешто деси онда су они криви, и онда ја не могу тим људима да кажем, не могу они да буду одговорни и да пате цео живот због тога што сам ја био неодговоран. Понекад то урадим али ме они брзо стигну", испричао нам је председник Србије.

Остале вести