Србија стабилна и мирна

Најновије
Извор: Танјуг

Премијер Србије Александар Вучић поручио је вечерас да је Србија стабилна и мирна и да грађани могу да буду мирни.

У изјави за РТС, а после седнице Бироа за координацију служби безбедност, Вучић каже:

"Данас нисмо излазили са закључцима јер има ту војних и других тајни, али грађани Србије могу да буду мирни. Подигли смо функционалну интероперабилност - односно борбену готовост јединица тамо где је то потребно. Спремни смо да одговоримо на сваки изазов. Наш највиши и витални циљ јесте очување стабилности."

Како је додао Србија ће и остати стабилна.

"Нисмо говорили лажи пре неколико месеци о томе колико има проблема у региону. И данас се то види. Ово је време бременито многим изазовима, има мешања споља, унутрашњих проблема. Увек ћемо имати на то одговарајући одговор", рекао је Вучић.

Према његовим речима, војска и полиција раде даноноћно.

"Тактичка померања извршена тамо где је требало и грађани могу мирно да спавају", поновио је Вучић.

На питање да ли су та померања извршена у правцу Македоније и да ли постоји опасност од преливања нестабилности на Србију, Вучић истиче колико је значајно излазити са опрезним изјавама и водити рачуна о свакој речи.

"Опрезни смо. Позвали смо на мир јер се то тиче и нас. Мислим и да Србија има највећи углед у Македонији и да јој је учинила највише добра, иако јој није увек тако враћено", наглашава он.

Вучић каже и да га је "насмејала" реакција међународне заједнице.

"Види се недвосмислена чињеница, којом сам запрепашћен - Албанци постају мезимче међународне заједнице и себи могу да дозволе шта год хоће", истиче Вучић.

Он наводи да је Рамуш Харадинај по доласку у Приштину поновио да се није шалио да је требало да дође до рата да није ослобођен, као и да би се угледали на Хрватску како је поступила у случају Олује.

"И цео свет ћути на најстрашније, најморбидније изјаве. Коментаришу само албански лобисти, Луначек и други, који осуђују Србију за нешто, а придружују им се неки у земљи а заборављају да су потерницу за Харадинај подигли 2004. Вучић им је крив јер се држи закона, а не као они..."

"Понизан сам јер сам крив, јер они оптужени за највеће злочине морају да одговарају. Може нам се да то не прихватимо. Србију да прегазе то је немогуће . Шта би се десило да сам ја рекао да нам треба велика Србија или да ће неколико хиљада Албанаца бити убијено", запитао се Вучић, додавши да се сада ради на "легитимизацији велике Албаније".

Упитан чија је изјава најопаснија, Едија Раме, Хашима Тачија или Јонуза Муслија, Вучић понавља да је реч о координисаној акцији.

"Рама и Тачи су после одређених састанака у децембру о којима не смем да говорим, променили начин обраћања", наглашава премијер.

Он међутим каже да однос Србије мора да остане исти:

"Морамо да поштујемо партнере у ЕУ, на европском смо путу, али и да држимо до себе и кажемо шта мислимо", рекао је он, додајући да су ту и ставови Русије и Кине и да Србија има са киме да сарађује.

Како каже, чуваћемо нашу позицију стабилне и независне земље, јачаћемо је економски", рекао је он, поновивши да Србија више никад неће дозволити прогон или истребљење Срба.

"То више није могуће да се догоди, Србија је много снажнија. Никога нећемо да дирамо, поштујемо територијални интегритет свих, ништа туђе нам не треба, само своје нећемо да дамо. Мислим да су ту поруку сви добро разумели - нисам се ни шалио ни играо", рекао је он.

"А наша војна моћ ће расти сразмерно расту економске моћи", поручио је он.

Кометаришући скоре изборе у Републици Српској, на Косову и можда у Храватској, он истиче посебан значај обнављања дијалога са Хрватском и додаје да је с тим у вези упутио поруку председници и премијеру те земље.

Извор: Српска напредна странка

Остале вести