Индија - велики пријатељ и значајан партнер за сарадњу

Најновије
Извор: Вечерње новости

Индију видимо као великог пријатеља и значајног партнера за сарадњу, а нарочито желимо да повећамо обим привредне сарадње и да је подигнемо на виши ниво, изјавио је председник Србије Александар Вучић поводом 15. августа, Дана независности Индије.

Дан када је пре 70 година проглашена независност Републике Индије и када се у Њу Делхију први пут завијорила тробојка са округлом ашок чакром у средини, означава коначну победу идеје и учења великог Махатме Гандија да је могуће извојевати независност ненасилним активизмом, мирним начином и без проливања крви. Само годину дана касније, тадашња Југославија, са Србијом у саставу, успоставила је дипломатске односе са Републиком Индијом. То значи да ћемо следеће године обележити и важан заједнички јубилеј - 70 година дипломатских односа.

Индију видимо као великог пријатеља и значајног партнера за сарадњу. Односе две земље карактерише традиционално пријатељство, без отворених питања, уз пуно међусобно уважавање и висок степен подршке у најважнијим областима. Важан показатељ доследности политике Републике Индије огледа се у принципијелном ставу да поштује суверенитети територијални интегритет Републике Србије и не признаје једнострано проглашену независност Косова. Тиме на најбољи начин манифестује улогу чувара и градитеља праведнијег међународног покрета, заснованог на поштовању међународног права.

Желео бих и овом приликом да поновим да сам, током посете Индији у јануару ове године, био импресиониран резултатима у развоју привреде и примени савремених технологија. То је свакако одраз успешних мера Владе Индије, предвођене премијером Харендром Модијем, али и резултат знања и марљивости грађана, привредника и стручњака Индије. У томе видим велике могућности за интензивирања свих видова сарадње Србије и Индије, при чему посебно желимо да повећамо обим привредне сарадње, унапредимо је и подигнемо на виши ниво.

Придружујући се срдачним честиткама поводом јубиларног Дана независности Републике Индије, председнику Рам Нат Ковинду, Влади и свим грађанима пријатељске Индије, у име грађана Србије и у своје име, упућујем најбоље жеље за нове успехе, као и срећан и благородан живот.

Остале вести