Шта је стварно кључно за напредак Србије

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да не дели став председавајућег спољнополитичког комитета Европског парламента и известиоца за Србију Дејвида Мекалистера да је за Европску унију владавина права кључна област за напредак Србије на путу ка чланству.

"Kључно питање је Kосово, а друго кључно је однос Србије према Русији, а не владавина права, мада западни политичари то увек "извуку" ", рекао је Вучић новинарима у заједничком обраћању после разговора са Мекалистером и указао да, рецимо, нико из ЕУ не пита ко ће, на пример, бити шеф Агенције за борбу против корупције.

Председник Србије је, одговарајући на питање шта га највише брине по питању владавине права, рекао да су кључне области на путу ка ЕУ тичу Kосова и Метохије, потом спољне политике и тек потом владавине права, а да га "глава највише боли" по питању односа Београда и Приштине.

"Само Србија има Поглавље 35. Зато је и важан наш интерни дијалог о Kосову и Метохији, јер, док нема напретка у односима по том питању, нема напретка на путу ка ЕУ", рекао је Вучић.

"Нико нас не пита ко ће бити шеф Агенције за борбу против корупције", приметио је председник, настојећи да илуструје оцену да није владавина права та која се види као кључна за напредак Србије ка ЕУ.

Подсетио је да неке земље чланице ЕУ , нарочито 2007, попут Бугарске и Румуније, нису биле спремније за чланство него што је то сада Србија.

"Али, то је ствар ЕУ", рекао је и истакао:

"Ја, међутим, не видим други пут за Србију до пута у Европску унију", закључио је Вучић.

Мекалистер је, одговарајући пре тога на питања новинара, рекао да је његов став јасан - када је земља спремна, тада може да се придружи Европској унији, те да од Србије зависи какав ће напредак учинити у наредним годинама.

"Није тајна да бих желео да видим Србију пре, а не касније у ЕУ и имам доста колега које тако мисле. Али, и даље преостаје да се још неки посао уради, нарочито у вези са владавином права и борбом против корупције. Има веома важних ставки које сам изнео у извештају и ваша влада зна шта је по среди", рекао је Мекалистер.

Он је такође рекао да би желео да се отвори што пре још више поглавља, јер Србија добро напредује, али и да је на државама чланицама да одлуче да ли ће се нова поглавља отварати.

"Мој став је да, ако Србија напорно ради, достиже циљеве, треба отварати нова поглавља, јер свако поглавље представља сигнал да је ЕУ озбиљна у својој намери према земљама региона", објаснио је Мекалистер.

Мекалистер је истакао да не може да да датум, кад је реч о прикључењу Србије Европској унији, али је обећао сваку подршку за наставак доброг посла у Србрији, наводећи да се нада да ће наша земља још неколико поглавља ускоро отворити и да ће се прикључити када затвори свих 35 поглавља.

Он је поручио да треба наставити са реформама, те да ће се Србија прикључити ЕУ када затвори свих 35 поглавља.

"Kад је реч о временском оквиру... Знате, земља која је у Европи и која има фундаменталне европске вредности и која је спремна да се упусти у компликован процес преговора, може да се прикључи ЕУ. Србија се налази у сред тог процеса приступања", рекао је Мекалистер. "Србија добро стоји", приметио је Мекалистер и истакао да је прочитао и говор нове премијерке приликом преузимања дужности, те са великим интересовањем слушао шта је говорио председник Вучић данас.

"Ситуација је заиста добра и то је добро по земљу и грађане. Србија има суфицит у свом буџету и то је огроман успех. Желео бих да позовем председника владе и друге да наставе путем економских реформи, консолидације буџета, зато што на дуге стазе то води ка одрживом развоју и резултати постају видљиви. Србија је јасно посвећена европској интеграцији и она је на путу ка чланству ЕУ", истракао је Мекалистер подсећајући да је до сада 10 поглавља отворено, а два привремено затворена.

Изразио је уверење да је политичка и економска стабилност у овом делу Европе од суштинског значаја за цео контингент.

Kазао је да Црна Гора и Србија предњаче на путу у ЕУ, али да верује да ће све земље региона имати европску будућност.

Захвалио се председнику Вучићу и за напоре које је улагао с тим у вези и за време вођења владе, поновивши да је Србија на добром путу, али да још има пуно посла пред собом.

Рекао је да председник и влада то знају, али да могу очекивати политичку подршку од држава чланица ЕУ, Европске комисије и Европског парламента.

"Србија жели јасне поруке да ЕУ рачуна на Србију", рекао је Вучић.

Српски председник је новинарима пренео да је претходно са својим гостом разговарао о свим важним питањима: о европској перспективи Србије, шта је неопходно да Србија уради, затим о свим тешким темама о интерном дијалогу који је покренуо за KиМ, као И о нечему што је од изузетног значаја - интеграцији целог региона И међусобним односима у региону.

Разговарао је, каже, са Мекалистером и о економском напретку Србије.

"Једна од ствари где нема дилеме је да је Србија на добром путу, да имамо суфицит од 500 милиона евра, без великих приватизација, што смо имали само 2005, али то тада није било реално због свих великих приватизација", рекао је председник Вучић.

Председник је рекао и да је Мекалистеру пренео да је у ваком случају Србија чврсто на европском путу, да Србија жели трајна решења, да не желимо да држимо замрзнуте конфликте, који нису од јуче него од пре више година и векова.

"Добро сам разумео све оно што Европа замера Србији, о стању у павосуђу И владавни права и рекао сам шта чинимо да стври по том питању променимо. Још много ствари по тим питањима је остало да урадимо и верујем да ћемо у наредном период то остварити", навео је Вучић.

Разговарали су, истакао је, још о многим питањима о којима, како је рекао, не би да говори у овом треутку, а нека од њих се тичу самог региона.

"Верујем да те проблеме можемо да превазиђемо да ће Србија и регион остати у миру и стабилни и да се похвалимо са својим прогресом који ће бити убрзан, по питању раста и незапослености", казао је Вучић.

Председник је Мекалистеру пренео колико смо захвални на инвестицијама из европских земаља:

"Ми без тога не тешко бисмо могли да видимо бољу будућност и не бисмо могли младима да обезбедимо посао", навео је председник и истакао:

"Оно што желимо су јасне поруке да ЕУ рачуна на Србију и да је наша жеља да буде део ЕУ, као и да то није једнострана, пука и празна жеља, већ да је то треба да буде жеља и већина чланица ЕУ".

Председник је истакао да је Мекалистер искрени пријатељ наше земље који се, како је рекао, труди да објективно сагледава ствари и није од оних који слуша само једну страну. Вучић је захвалио Мекалистеру на помоћи да се сачини објективна и конструктива резолуција о напретку Србије, као и на, како је рекао, коректом приступу и личном доприносу да та Резоуција буде ослобођења различитих билатералних питања.

"Имам част да сам од фебруара председавајући Kомитета за спољна питања ЕП, али остао сам известилац за Србију, зато што желим да покажем своју личну посвећеност и укљученост у будућа дешавања у вашој великој земљи када је реч о европској породици народа", поручио је он.

Подсетио је да је његов извештај добио широку подршку у ЕУ, те да, иако се странке не слажу о неким питањима, велика већина посланика без обзира из ког су дела Уније, желе да дају политичку подршку Србији.

"Сваки пут када дођем у Србију пажљиво послушам и увек научим нове ставри.

Поредио сам Србију са слагалицом од хиљада делова, а после сваке посете имам нове делове да склопим", објаснио је он.

Рекао је да као Немац има велико поштовање према Србији и њеној историји, додајући да је историја региона веома компликована.

Додао је и да је немачка канцеларка Ангела Меркел посвећена дешавањима на Балкану и да жели политичку стабилност и мир у региону.

Посебно је похвалио председника Вучића за његову политику стабилизације, помирења, разговора са суседима, у настојању да покуша да превазиђе разлике и дубоке поделе, које су донеле толико тужних ствари.

Kазао је да је данас имао одличне разговоре са Вучићем, шефом дипломатије Ивицом Дачићем и амбасадором Аном Хрустановић, додајући да је протеклих година упознао Србију и заиста почео да је воли, те да се Србија увек може поуздати у њега да ће је подржавати.

"Због тога председниче, хајде да наставимо нашу сарадњу", рекао је он додајући да би Србија без ЕУ била непотпуна.

Најавио је да ће за две недеље поново доћи, у званичну посету Србији, када ће имати сусрете са представницима владе и парламента.

Рекао је да му, после три године, помало недостаје дневна доза српске политике.

Осврнуо се и на отврање робне куће Икеа у Београду, рекавши да то показује да се Србија корак по корак све више интегрише у европска и међународна тржишта.

Извор: Танјуг

Остале вести