Пријатељски односи, сарадња може бити још боља

Vucic sa Porosenkom
Најновије
Извор: Танјуг

Србија и Украјина имају традиционално добре и пријатељске односе, које желе да продубе на свим нивоима, истакао је данас председник Србије Александар Вучић и додао да Србија жели да сви проблеми у Украјини буду решавани на миран начин, уз поштовање договора из Минска.

"Надамо се и желимо да сви проблеми у Украјини буду решавани на миран начин, да се поштују Мински договори, и верујемо да је ОЕБС веома важна карика у коначном успостављању мира. Председник Порошенко је пожелео Србији постизање компромиса са Албанцима, уз чињеницу да је Украјина увек била на страни поштовања територијалног интегритета и суверенитета Србије“, казао је Вучић на заједничкој конференцији за штампу.

Он је пренео да је присутна обострана жеља за унапређењем билатералних односа, јачању политичког дијалога и јачање економске сарадње.

Vucic sa Porosenkom
Извор: Танјуг

"Србија и Украјина немају отворених билатералних питања. Сматрају једна другу изразито пријатељским земљама. Наши језици су најсличинији у свету и словенској групи језика“, објаснио је Вучић.

Поновио је да, онако како Украјина подржава територијални интегритет Србије, тако и Србија подржава територијални интегритет Украјине.

"Сматрамо да је веома важно да озбиљно, одговорно и много радимо на унапређењу наших веза и пријатељстава. Сматрамо да у наредном периоду мешовити комитет може да уради много за унапређење економске сарадње, политичких и културних веза“, додао је он.

Вучић је рекао да верује да ће ускоро у нашим градовима бити места за споменике најпознатијим украјинским књижевницима, као и да ће се отворити културна и спортска сарадња, а истакнута је и спремност за размену искустава у свим другим областима.

Међу њима су и евроинтеграције, како је рекао, где ће једни другима указивати на грешке и предности, шта можемо и шта треба заједнички да урадимо.

Вучић је указао да је тек од прошле године, после великог пада, остварена виша трговинска размена у висини од 357 милиона долара, уз скок нашег увоза и извоза.

Vucic sa Porosenkom
Извор: Танјуг

"И даље имамо значајан дефицит у трговинској размени са Украјином. Очекујемо и разговарао сам са председником Порошенком да дамо инекцију сарадњи да достигнемо цифру од милијару евра, па да видмо како ће ићи даље“, рекао је он.

Вучић је изразио уверење да ће у наредном периоду Србија и Украјина моћи да потпишу споразум о слободној трговини, подсећајући да није лако доћи до договора о том питању.

"Уверени смо да ћемо имати конструктиван и пријатељски став Украјине по питању нашег приступања Светској трговинској организацији“, додао је он.

Вучић је истакао да је неопходно да се унапреде контакти и између људи две земље, да желимо да видимо још већи број Украјинаца у Србији, као и српских држављана у Украјини.

"Покренули смо иницијативу, а добићемо анализу нашег оператера Ер Србије да ли је могуће успоставити редовну линију за Кијев. То би био значајан подстрек нашим пријатељским односима“, нагласио је он.

Вучић је пренео да је прошле године било 10.64 одсто туриста из Украјине у Србији, и да је у првих пет месеци ове године забележен раст од 12 одсто.

То, према његовим речима, може бити и више.

Подсетио је да је са Порошенком разговарао прошлог месеца у Турској, приликом отварања гасовода ТАНАП, и да су тада разговарали о енергетским и другим питањима.

Vucic sa Porosenkom
Извор: Танјуг

Извор: ТВ Пинк

Остале вести