Сложеније него пред Први светски рат

Најновије
Извор: Танјуг

Другачија је клима у Европи, никада овако компликована ситуација у свету није била, чак ни у време пред Први светски рат, приметио је председник Александар Вучић, коментаришући ригидне ставове Холандије и Француске у вези са отварањем поглавља за земље кандидате у јуну, те позицију и изгледе Србије у том контексту.

"Није да нешто прејудицирам, али тако није било ни пред Први светски рат", приметио је Вучић у разговору са новинарима у Бакуу, али је инсистирао на процени да су околности у Европи и свету много компликоване и сложене, те да је много опасности које нас окружују.

Нама је у тој ситуацији, поручио, боље да гледамо да сачувамо мир и стабилност и радимо на развоју економије.

У том смислу су, додаје, у доста незавидној позицији Македонија и Албанија, којима ће, како претпоставља, у јуну бити изречене неке похвале, "да се не каже баш да је катастрофа и да нису ништа добили", али сматра да им неће дозволити да отворе поглавља.

Kад је реч о Србији, а на питање остаје ли нама тај датум 2025. за улазак у пуноправно чланство, Вучић каже да то нико у овом тренутку не може да каже.

"Мислите да они то знају, било ко у Европској унији. Али, прво ми да урадимо свој посао, владавину права, разне слободе, да то завршимо, а онда остаје још најтежа препрека, нормализација односа с Приштином, тако да - да ли ико зна да ли ће до тога доћи и како - само може да се нагађа", рекао је и додао да нико не зна под каквим условима ће све да се збива, биће новог таласа избеглица, из Сирије свакако, можда и двоструко, троструко већег од претходног.

Поменуо је и притиске на Турску и најавио промену става, можда и позиције Италије у европској заједници.

Kако је навео, велики је притисак на Турску, зато је, каже, Ердоган и заказао изборе раније, јер је притисак очекивао, али се, додао је, нада да ће Турска умети да се одбрани.

"Уверен сам да ће Турска и турски народ умети да се одбране", поручио је.

Kад је реч о отварању нових поглавља за земље кандидате за ЕУ, Вучић је навео да треба сачекати и видети шта ће бити у јуну, али је приметио да је већ у Софији било јасно да то неће "ићи лако".

Просто, каже, другачија је атмосфера у Европи, и Француска и Холандија ту имају нешто ригиднији став у вези с поглављима и новим чланицама, друге земље су либералније.

"Видели сте уосталом Салвинијеву (Матео, лидер Лиге за север) изјаву, а они ће сад да представљају италијанску владу. То је била и једна од главних тема на заседању Европске народне партије у Софији недавно, а то сада представља највећи проблем у Европи. Они, наиме, најављују да ће радити све супротно досадашњој влади, да ће можда чак изаћи из еврозоне, видећемо", рекао је Вучић.

Ми, додао је, да у свему томе сачувамо мир и стабилност и да развијамо економију.

"Да наставимо овако, сада нас у свету уважавају, бићемо у много бољој позицији него што смо били, али и у бољој него земље које су биле испред нас. Да ми мало сукобе прескочимо, и да имамо раст већи од четири одсто ове године, па 4,5 идуће и полако да омогућимо сигурну и бољу будућност за наше грађане", закључио је.

Извор: ТВ Пинк

Остале вести