Снажење економије отвара могућности српским компанијама

Најновије
Извор: Танјуг

У председничкој палати Загуљба у Бакуу данас је почео пленарни састанак делегација Србије и Азербејџана, којим председавају председници Александар Вучић и Илхам Алијев, а српски председник указао је на растући потенцијал сарадње две земље.

Председник Србије је, у уводном говору, рекао да српске компаније, снажењем наше економије, која је у прва три месеца забележила највиши раст у последњој деценији од 4,5 одсто, имају већу могућност за сарадњу са азербејџанским компанијама.

Vucic i Alijev
Извор: Танјуг

Вучић, који је честитао Алијеву на убедљивој победи на изборима, пожелевши му успешан мандат и благостање грађанима Азербејџана, казао је да цени његове напоре и жељу да сачува независност своје земље, и да је у тешким, понекад смутним глобалним временима, води путем мира, путем економског просперитета и одржавања политичких пријатељстава са свима који такву политику подржавају.

"То није увек лако, а Србија је једна од земаља која ту политику препознаје и која такву политику изузетно поштује", поручио је Вучић.

Vucic
Извор: Танјуг

Он је честитао и на 100. годишњици постојања Демократске републике Азербејџан и казао да је Србија искрено пријатељска земља Азербејџану, као и да делегација у Бакуу осећа као код најближих пријатеља.

Изразио је уверење да две земље имају простора за сарадњу, да постоји много тога што су интереси Азербејџана који могу да се остваре у Србији, као и много тога што су интереси Србије у Азербејџану.

Такође је честитао Алијеву на томе што је Азербејџан у ненафтном сектору успео да подигне раст на 3 одсто, што је огроман успех за ту земљу.

Укупан извоз Србије у Азербејџан у прошлој години износио је свега 4,6 милиона долара.

На листи земаља у које Србија извози, Азербејџан је на 77. месту, а подаци показују да је пре пет година робна размена две земље била око 42,2 милиона евра.

Vucic i Alijev
Извор: Танјуг

Према подацима Привредне коморе Србије (ПKС) извоз у Азербејџан у прва три месеца ове године бележи раст и износи 2,3 милиона долара, што је 129 одсто више него у истом периоду претходне године када је износио милион долара.

С друге стране, увоз бележи пад од 86,7 процента у прва три месеца ове године и износи 32 хиљаде долара, док је 2017. године, увоз у истом периоду био 241 хиљада долара. Подаци Министарства финансија Србије кажу да са Азербејџаном послује 39 предузећа у Србији, а укупна нето улагања држављана Азербејџана у нашу земљу у периоду 2010-2017. године, износила су 2,882 милиона долара и ова земља се налази на 56. месту по висини инвестиција у Србији.

Иначе, Азербејџан у свет највише извози сирову нафту, гас, уља, и уља добијена од битуминозних минерала.

Vucic
Извор: Танјуг

Главна извозна тржишта за азербејџанску робу су Италија где се пласира сирова нафта, односно 17 процената азербејџанског извоза, Турска 12 посто у коју извозе природни гас, алуминијум, челик, Kина, Израел и Немачка.

Пленарном састанку претходио је састанак у четири ока два председника.

После пленарног састанка биће потписано више докумената, а Вучић и Алијев ће се обратити медијима.

Делегација Србије предвођена председником Вучићем од данас је у дводневној посети Азербејџану.

Остале вести