Самит ЕУ-ЗБ у Софији, ново поглавље у региону

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић оценио је данас да је Самитом ЕУ-Западни Балкан отворено ново поглавље у региону, и да су ово добри сигнали за очување стабилности, безбедности и сигурности на Балкану, јер су се учесници кроз отворен и искрен разговор боље разумели.

Он је, на крају Самита, пренео да је имао много билатералних сусрета у Софији, наводећи да се састао са немачком канцеларком Ангелом Меркел, британском премијерком Терезом Меј, председником Европске комисије Жан Клод Јункером, председником Савета ЕУ Доналдом Туском, као и председником Европског парламента Антониом Тајанијем, као и са најмање још десет премијера."Разговарали смо о проблемима који су пред нама, јер је посао лидера не да разговарају о лепим стварима, већ да решавају проблеме“, нагласио је Вучић у изјави новинарима.

"Желим да верујем да ће у наредном периоду Србија имати снаге, ако буде постојала воља за компромисом с друге стране, да дође до решења које ће бити прихватљиво за њене грађане, а које се тиче КиМ. Ми ћемо дати све од себе и борићемо се за то. Да ли ћемо успети не зависи само од нас“, поручио је он. Вучић је рекао да је веома важно говорити и о закључцима који се тичу дигиталне агенде, не само изјаве која је потписана, већ шта следи - више новца који ће бити извођен за дигиталну инфраструктуру, јер ће то бити један од услова раста наше привреде у наредом периоду.

Пренео је да је разговарано и о другим инфраструктурним пројектима, а један од њих је изградња ауто-пута Ниш-Приштина. "Очекујемо да ћемо кренути у суштинску изградњу тог пута пре краја ове године. Ми бисмо платили 80 одсто, а помоћи ће нам ЕИБ, те ће 20 одсто бити грантови. Тај пут би много значио за најсиромашније делове наше земље, део нишавског и топличког округа“, објаснио је Вучић.

Рекао је да је Србија имала велику част да буде добро представљена на овом скупу, додајући да су позитивно о Србији и њеном руководству говорили канцеларка Меркел и председник Француске Емануел Макрон, што је велика част и важна ствар. "Видели смо данас колико пријатеља имамо. Захвалио бих се свима који су се залагали за Србију, од Тајанија, канцелара Себастијана Курца, до Виктора Орбана који је најотвореније тражио пријем Србије у ЕУ до 2025.Тражиће да то буде потписано јасно речено. Свим тим пријатељима сам веома захвалан на подршци Србији“, нагласио је он.

Вучић је додао да је за Србију важан потписан споразум о гасном интерконектору са Бугарском због проблема за који се очекује да ће настати од 2019. godine па мора брзо да се решава, јер Србија, како се индустријски развија троши више гаса, а како скачу цене нафте и гаса, важно је да не поскупи гас који трошимо. 

Упитан да ли је дошло до отопљавања односа са Хашимом Тачијем, пошто је наводно са њим причао на Самиту, Вучић је објаснио да је за време заједничке фотографије свих учесника стајао између румунског колеге Клауса Јоханиса и канцеларке Меркел. "Онда је Меркел позвала Тачија и мене, са Борисовим да разменимо пар реченица. Увек тражите велике вести, а ја сам неко ко жели да види значај напретка да би могао да каже тако нешто. За сада се надам да ћемо наставити дијалог па ћемо видети резултате“, поручио је он.

Пренео је да је британску премијерку Терезу Меј позвао да посети Србију, јер после Маргарет Тачер није било посете на том нивоу из Велике Британије. Такође је додао да је са Меј разговарao о регионалним и европским, али и глобалним питањима. Са Меркеловом, са којом се виђа чешће, додајући да је посебно поносан што она жели да нас чује, казао је да је разговарао о српској привреди, српском правосуђу и учешћу Венецијанске комисије у томе какве ће процене да донесу на уставне амандмане. "Ја сам рекао да без позитивне процене неће бити било каквог усвајања или предлагања на усвајање у Србији“, додао је он.

Подсетио је колико је Немачка важна за Србију, да је мотор развоја, и да запошљава 47.000 људи у Србији. На констатацију да највећи број увоза производа на Косову долази из Србије, Вучић је казао да је то ваљда нормално, логично и подразумевајуће. "Били смо најприсутнији на сајму привреде у Приштини. Очекујем да увек будемо толико присутни. Лично сам дао дозволу српским компанијама и наложио властима да никоме не праве проблеме. Ми желимо слободну трговину, слободан проток не само роба, већ и капитала, да улажемо много више свуда. Србија има у трговинској размени суфицит са свима у региону и са Македонијом, Црном Гором, БиХ, чак и Хрватском. Желимо даље да је повећавамо. Наши БДП-и су мали и морамо много тога да радимо да бисмо успели да направимо боље резултате“, објаснио је он.

На крају је упитан да ли страхује да би, након политичких промена у Риму, Италија могла постати мањи пријатељ проширења, Вучић је одговорио да је на скупу Европске народне партије Италија била тема која је надкрилила цео Западни Балкан. "Ми смо изузетно ценили сарадњу са владом Паола Ђентилонија и надамо се да ће Италија остати посвећена проширењу ЕУ. Помало сви стрепимо како се ствари одвијају у Италији. Али надамо се да ћемо, коју год владу буде поставио председник Италије, бити у стању да са њом успоставимо језик, сарадње, поштовања и пријатељства“, закључио је он.

Извор: ТВ Пинк

Остале вести