Вучић за фер компромис у решењу косовског питања

Vucic - intervju za Kurir
Најновије
Извор: Курир

Председник Србије Александар Вучић је у интервјуу немачком дневнику ''Рајнише пост'' нагласио да је Србија за фер-компромис у решењу косовског питања и упозорио да би, уколико се не нађе решење прихватљиво за већину, могло доћи до новог таласа српског национализма.

''Решење мора бити за већину прихватљиво, иначе ћемо одмах доживети нови талас српског национализма'', рекао је Вучић.

На оцену овог диселдорфског листа да Београд до данас ''избегава да призна независност своје бивше провинције'' и питање, не мора ли се та цена платити, ако Србија жели у ЕУ, Вучић је рекао да је ''потпуно незамисливо да Србија, при решењу конфликта, на крају стоји празних руку''.

''Нама је потребан фер-компромис и то значи да би обе стране морале да учине уступке'', рекао је Вучић и, оцењујући да би могло бити да Срби принесу већу жртву, упозорио да се комплетно понижење у том питању од Срба, једноставно, не може захтевати.

Он је нагласио да је Косово за Србе једна екстремно осетљива тема и подсетио да су сви његови претходници, на један или други начин, политички на тој теми пропали.

Упитан да каже како би један компромис решења косовоског питања могао да изгледа, Вучић је рекао да о томе још не може да говори.

''Молим Вас, имајте разумевања за то да ја још никакве детаље не могу да наведем.То би могло да слаби нашу преговарачку позицију. Али, будите уверени чим почну озбиљни разговори, ми ћемо бити спремни за компромис. Волео бих када бих могао то да тврдим и за другу страну'', рекао је Вучић.

На питање да ли су његови сународници заиста спремни на уступке око Косова, Вучић је одговорио да нису.

''Не, за то се морамо борити. Данас би око три четвртине Срба желело радије да се конфликт замрзне, него да се прихвати компромис. Али ће једном, изненада, тај конфликт да се одмрзне и то је једна временска бомба, једна политичка хипотека за моју земљу и цео регион. Не, ми морамо тај проблем да решимо и то не тек за 100 година. Ми морамо сада и овде да створимо темељ за бољу будућност'', рекао је Вучић и додао да би он желео да његови сународници ''приме к'срцу'', речи писца Борислава Пекића ''волите земљу своје деце, а не својих предака''.

На оцену да је до пре десетак година био тврди српски националиста, а данас важи као прозападни реформатор који своју земљу, што је могуће пре, жели да уведе у ЕУ и питање да ли може да разумете да неки људи не могу потпуно да верују у ту радикалну промену, Вучић је нагласио да он своју политичку прошлост не сакрива и не негира да је тада правио велике грешке.

''Али, ја се не стидим због тога, што сам се променио.Само се будале не мењају. Поносан сам да сваки дан учим нешто ново. И, молим, процењујете ме на основу мојих деловања - данас и овде'', рекао је Вучић.

На оцену листа како у Немачкој није баш веома популарна идеја о Србији у ЕУ, Вучић је рекао да он зна да Србија привредно и политички, из немачке перпективе, нема, наравно, веома велику тежину.

''Али моја земља, на основу свог положаја, има стратешки велики значај. Она је мала, али је највећа од свих балканских земаља. Мир и стабилност у региону су, без укључења Србије, незамисливи. И док је Немачка на крају миленијума многим Србима била још омражена, данас је она, међу мојим сународницима, једна од најомиљенијих земаља'', нагласио је српски председник и подсетио да је Србија у избегличкој кризи 2015. године помогла, колико год је могла.

''Потпуно другачије од неких ЕУ - земаља, које су се оградама штитиле'', подсетио је Вучић.

Он је оценио да то и у Србији на почетку није било баш популарно и истакао да би се он, међутим, ''стидео, да ми нисмо учинили, онолико колико смо могли''.

Поводом данашњег самита ЕУ и балканских земаља у Софији и његових очекивања, Вучић је нагласио да би он био срећан већ, ако би објективно и рационално једни са другима могли да разговарају о наредним корацима.

''Ми желимо један што је могуће јаснији концепт и план и желимо да знамо шта ЕУ од нас очекује. Важно је, такође, да помоћ ЕУ за људе у региону коначно постане конкретно видљива'', рекао је Вучић и додао да би се, на пример, већ сутра могло почети са градњом планираног ''ауто-пута мира'' од Приштине до Ниша, када би сада била закључена одлука о финансирању.

Упитан да оцени да ли би традиционално тесни односи Србије и Москве могли постати препрека за приступ Србије ЕУ, Вучић је рекао да од руског председника Владимира Путина никада није чуо приговор о српској оријентацији да буде члан ЕУ.

''Ја сам се са руским председником Владимиром Путином срео толико пуно пута, као скоро ниједан други европски политичар и ни један једини пут од њега нисам чуо приговор против српске жеље за чланство у ЕУ. Једно чланство Србије у НАТО би, наравно, био проблем за Русију, али то се не поставља, јер Србија жели да остане војно неутрална'', рекао је Вучић.

Замољен да опише личне односе са Путином, српски председник је истакао да он шефа Кремља познаје веома добро и има велико поштовање за њега.

''Он је веома интелигентан човек и знам да се Србија на њега може ослонити. Мени је три пута заиста хитно била потребна његова помоћ и три пута сам га одмах добио телефоном. Али то важи, такође, и за Ангелу Меркел. Њој сам још и данас најдубље захвалан, да је она 2015. године посегла за телефоном, како би окончала бившу хрватску блокаду граница против моје земље. Ми, Срби, то њој никада нећемо заборавити. Исто као што не заборављамо ни Русима њихово пријатељство. Управо зато увек и говорим да се никада нећемо прикључити санкцијама ЕУ против Русије'', нагласио је Вучић.

На питање да ли то значи да прихвата руску анексију Крима, Вучић је рекао да Србија није признала Крим као део Русије и да то, такође, неће ни учинити

''Рајнише пост'', дневник из Диселдорфа, главног града немачке покрајине Северна Рајна Вестфалија, коју је Вучић управо посетио, учествовао је на заједничком пословном форуму Србија-СРФ и разговарао са Армином Лашетом, шефом покрајинске владе и блиским сарадним Меркелове, пише да српски председник жели своју земљу да одведе у ЕУ и да зато од Европљана очекује јасан ''план вожње'', као и помоћ за фер - решење косовског конфликта.

Дневник указује и на то да се Вучић цео дан у Диселдорфу трудио и залагао за немачке инвестиције у своју земљу, ''која у међувремену презентује импресивне привредне податке''.

''Али, српски председник зна да су, без политичке стабилности на Балкану, ти успеси у опасности'', пише овај Дневник, наводећи да Вучић говори тихим, меким гласом, али да оно, што каже, показује одлучност''.

Остале вести