Највише пажње регионалним питањима, пре свега КиМ

Vucic sa Palmerom
Најновије
Извор: Танјуг

Председник Србије Александр Вучић оценио је данас, по доласку у посету Москви, да је позив председника Руске федерације Владимира Путина значајан сигнал за нашу земљу и велика част за представнике Србије, те најавио да ће председника Русије замолити да највише пажње посвете регионалним питањима, односно пре свега KиМ.

Вучић је најавио да ће са Путином разговарати о свим важним питањима за нашу земљу, о убрзању наше економске сарадње, енергетици, пре свега о Турском току и гасном снабдевању Србије, о војно-техничкој сарадњи.

"Највише времена ћемо свакако разговарати о глобалној, регионалној политици, о очувању статуса војне неутралности Србије и о Косову и Метохији, нема никакве сумње. То је тема коју ћу ја да покренем и покушати да изнесем све оно што су ставови Србије, очекујући да добијемо и став Руске федерације и став председника Путина по том питању", рекао је он.

На питање шта очекује од председника Путина и Русије, Вучић је одговорио да су он, као и наша земља мали да би могли да очекујемо нешто до Русије, већ да нешто замолимо.

"Да ли имам нешто да замолим председника Путина? Имаћу. Али, нажалост, то ће остати за нас двојицу", додао је он.

"Имаћемо дуге разговоре, уверен сам пријатељске, отворене и искрене. Прво ћемо имати састанак у четири ока, па ћемо вечерати заједно. Сутра јутро имамо величанствену параду поводом победе над фашизмом, онда заједничко полагање венаца, мислим да ће заједно са нама венце положити израелски премијер Бењамин Нетањаху.

После тога имамо пријем у Кремљу, па учествујемо, на позив председника Путина, у акцији "бесмртни пук"", објаснио је Вучић новинарима.

Ово је, према његовим речима показатељ искреног и отвореног пријатељства које постоји између Србије и Русије.

"Ово је значајан сигнал за нашу земљу и велика част за представнике Србије, што су баш на данашњи дан позвани у Москву и што уживамо овако гостропримство председника Путина", казао је он.

Упитан да ли је било планирано да прва посета страног државника од када је председник Путин добио нови мандат буде баш шеф српске државе, Вучић је казао да је позив добио пре неколико дана.

"По плану посете видите да је планирано и да је председник Путин то желео. Нисам ја нити можете сами себе да позовете овде. Стварно мислим да је велика част за нашу земљу“; подвукао је он.

Вучић је најавио да ће председнику Путину упутити позив да посети нашу земљу.

"Ми ћемо крајем године организовати и велики скуп, обележавање, прославу побeде у Првом светском рату, знaчајних победа у Другом светском рату, али и присаједињење Војводине Србији. Мислим да су то све важни догађаји и надамо се и доласку председника Путина у Србију пре краја ове године. Ја ћу му вечерас и званично упутити позив“, рекао је он.

Казао је да са Путином има много тога да разговара, указујући да се много тога мења у свету.

"Председник Путин и турски председник (Реџеп Тајип) Ердоган разговарају на сваких 15 дана. Ставри се мењају на дневном нивоу у савременом свету. Ја сам срећан што су наши односи такви да, када је било потребно, упркос ужасно тешкој ситуацији када је у тржном центру много деце погинуло, Путин се јавио када смо имали кризу на северу Косова. Мислим да сам се састао више пута са председником Путином него сви председници у претходних 30 година заједно са свим руским председницима. То говори о унапређењу наше сарадње, већој блискости, о већем поверењу“, нагласио је он.

Вучић је подвукао да Србија не обећава превише, да се налази на европском путу, али да, када каже да неће да уведе санкције Руској федерацији онда их и неће увести, као и када каже да неће у НАТО и да је војно неутрална знају да то то значи.

"Та позиција једне суштински независне земље, поносног и непокореног народа који жели своју будућност и своју слободу, наилази на поштовање које сте могли да видите јуче у Анкари, прекјуче у Истанбулу и данас у Москви. Поносан сам због грађана Србије што смо такву позицију наше земље успели да изградимо“, објаснио је Вучић.

Изразио је наду у решавање бројних ствари које ће додатно допринети бољем животу наших грађана.

Са тим у вези је указао да када се год прича о војно техничким споразумима све што набавимо од оружја и оруђа то су додатне гаранције за нашу земљу, јер служи само одвраћању сваког агресора од потенцијалног напада на нашу земљу.

"Радујем се нашем сусрету и верујем да ћемо имати добрих резултата, а свакако током вечере молићу председника Путина да највише пажње посветимо регионалним питањима, балканским, односно пре свега Косову и Метохији“, закључио је он.

Извор: ТВ Пинк

Остале вести