Можемо да прихватимо компромис, али не и понижавање Србије

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Александар Вучић изјавио је данас да је питање Косова и Метохије најважније питање за Србију које, уколико не буде на адекватан начин решено, представља препреку на европском путу земље, али и поручио да је важно да се дође до компромиса.

Вучић је на заједничкој прес конференцији са председником Европског савет Доналдом Туском поновио да можемо да прихватимо компромисно решење, али не можемо да прихватимо понижавање Србије. "То наша земља никада никоме није дозволила, па неће ни у будућности", рекао је Вучућ и додао да је тај став пренео и Туску, који као пријатељ Србије, разуме.

Извор: Танјуг

"И ко год би главу да ми скине и каже да ја некоме нешто нудим... Немам шта више да понудим или продам што неки пре мене већ нису дали, али могу да обећам да ћемо се борити за интересе народа и државе снажније него раније неки други", навео је председник Србије.

Извор: Танјуг

Приметио је и да је питање Косова и Метохије оно што би било добро да сами са собом решимо, па онда и са Албанцима, па са Европом и светом. Председник је навео и да је Туску показао Бриселски споразум и рекао му да је Србија све испунила, те поновио став да је важно да дођемо до компромисног решења.

Извор: Танјуг

"Нисам данас оптимиста, али - да ли имамо право да одустанемо, да се не надамо и не очекујемо решење? Немамо, јер морамо да се боримо да наша деца немају исти проблем", рекао је председник.

Извор: Танјуг

Указао је и да не смемо да будемо слепи код очију, те да морамо да разумемо шта се дешава око нас у региону. "Ако будемо слепи код очију и мислили да нама припада све, јер смо то тако одлучили и не видимо и не чујемо око себе онда ћемо да изгубимо и дођемо у тешку ситуацију, да ће мало људи да нам остане у земљи, а деца нам неће имати будућност", закључио је Вучић.

Наводећи да је с председником Европског савета Доналдом Туском имао дуг разговор, те да ће га наставити и вечерас, Вучић је поручио да ћемо у процесу евроинтеграција имати и даље подршку и Европског савета и личну Тускову. "Туск је искрени пријатељ Србије и увек се тако понашао и увек је добродошао у наш град и земљу" рекао је Вучић на заједничкој конференцији за новинаре са председником ЕС. Поменуо је да је Србија почела ради на стварима везаним за владавину права, уставне амандмане, на бољој сарадњи са новинарским удужењима али и да све то радимо пре свега због себе, а не да бисмо се некоме додворили.

Он је навео и да је данас потписан финансијски уговор између Европске инвестиционе банке и контроле летења Србије и Црне Горе, вредан више од 45 милиона евра. Вучић је рекао да је од тога 5,4 милиона евра намењен за Контролни торањ у Нишу, а да се то погодило управо у дану у којем се највише прича о Нишу и посебно тамошњем аеродрому.

Разговарали смо, наставио је Вучић, и о аутопуту Ниш - Приштина и подвукао да аутопутеви треба да спајају људе, и да није одустао од идеје изградње те саобраћајнице без обзира што су неки говорили да није потребан. Сматра да је тај пут изузетно важан и додаје да је замолио и Туска и председника Европске инвестиционе банке Вернера Хојера да се убрза процедура како би се кренуло у изградњу деонице од Ниша до Плочника већ у касно лето или у рану јесен.

Он је напоменуо и да је добијен грант од 49.5 милиона евра за гасну интерконекцију са Бугарском, да је захвалан ЕК на томе, истакао и помоћ око клиничких центара те да је "близу затварања" цела процедура за клинички центар у Београду. "Сада је све завршено , посао је 68,8 милиона евра и огромна је уштеда и очекивали смо да буде нешто скупље" додао је Вучић и назначио да је читав посао око клиничких центара у Београду, Новом Саду, Крагујевцу око 400 милиона евра, ми 200, а ЕИБ 200 милиона евра. 

Извор: ТВ Пинк

Остале вести