Протести имају политичку позадину

Vucic na otvaranju pogona Leoni u Nisu
Најновије
Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да су протести, најављени у Нишу, али и уопште, легитимни у свакој демократској земљи, те и Србији, али да је јасно да иза нишког, поводом аеродрома, стоје политички, а не економски мотиви.

Вучић је подсетио да је за даљи развој нишког аеродрома потребно 20 милиона евра, које тај град нема, али није искључио могућност да се држава предомисли и препусти бригу и одговорност за то онима који се наводно брину у интересу града.

"Остаје једино да Саша Јанковић, кад већ није могао да буде премијер, постане директор аеродрома у Нишу", приметио је Вучић, указујући да иза противљења преузимању аеродрома стоје Јанковић и његови политички партнери, Драган Ðилас и Вук Јеремић, који би, каже, у том случају могли да се баве јавним набавкама, и да уз одговарајућу накнаду живе још боље.

Ђилас би могао, "сугерисао" је даље, својом имовином и да врати 25 милиона евра које су остали дужни грађанима када су затварали и уништавали фабрике.

Међутим, поручио је, држава ће тај проблем решити и без Ђиласових пара.

"Протести имају политичку позадину и то сам знао чим су их најавили Јанковић, Ђилас и Јеремић. Било ми је јасно да нешто тако глупо може да дође само од њих. Смислили су да нишки аеродром остане држави на локалном нивоу, а да држава на локалном нивоу да одустане од аеродрома", рекао је председник и поновио да свако мора да сноси одговорност за своје одлуке, па да ће ти исти морати да објасне грађанима зашто Ниш у економском смислу заостаје.

На питање о протестима против аеродрома, али и њега, те о претњама, Вучић је рекао:

"Страшно сам се уплашио. Сачекало ме је 7.000 људи, а да нико није дошао из Београда, као што ће њима доћи из Краљева, Београда, аутобусима, аутомобилима.", приметио је Вучић.

Лако се може догодити, додао је, да држава одустане од преузимања нишког аеродрома, али ће онда они који су то заговарали морати да објасне зашто град заостаје, и зашто нема новца за улагање у даљи развој аеродрома.

"Држава је у последње три године дала 3,6 милиона евра за нишки аеродром, а 8 милиона за град у последње три године. Ниво незапослености у Нишу био је 50 хиљада док је данас 27 или 28 хиљада. Кажите ми за време које власти је више урађено у овом граду, и то не за пет година, него за 20 - и видећете да не постоји", поручио је председник Србије одговарајући на питања новинара у Нишу.

Вучић је додао да уколико неко сматра да Нишу тај новац и 20 милиона евра за даље улагање у аеродром не треба - "онда још лепше".

"Само немојте људима да говорите да је држава страно тело у Нишу", упозорио је Вучић.

Аеродрому у Нишу потребан је, подсетио је, контролни торањ, осветљење, још радова на писти, терминал и упитао хоће ли то можда град да уради, јер, "ако хоће - нема проблема, држава ће онда да улаже у Поникве, Лађевце".

Вучић је указао и да је Ниш био задужен све укупно близу седам милијарди динара, да је и сада дужан око 1,7 милијарди, те назначио да држава нигде није помогла колико је то учинила у Нишу.

На додатно питање о претњама које је добијао уочи посете Нишу, одговорио је да то и не доживљава као претње, јер долазе од Јеремића, Јанковића, Ђиласа, локалног лидера Банане, "оних који су Ниш разорили и уништили".

"Да се тресем од страха од оних који су једину храброст показали тако што су опљачкали Ниш? Моја савест је чиста. Најсрећнији сам био када сам разговарао са радницима, јер знам да ће ти људи сада имати две плате и да ће радити на пристојном месту ", рекао је српски председник.

У Нишу су за данас поподне најављени протести због преузимања управљања нишким аеродромом од стране државе, а Вучић је одговарајући на питања новинара рекао да је то демократско право свих грађана.

Извор: ТВ Пинк

Остале вести