Вучић позвао Србе да не учествују у формирању војске Kосова

Председник Србије Александар Вучић позвао је данас Србе са Kосова и Метохије да не учествују у формирању војске Kосова.

Вучић је на прес конференцији рекао да власти у Приштини иду по српским срединама и поткупљују српске младиће да би ишли у њихову војску.

"Не могу сада да вам причам све...", рекао је Вучић.

Он је, поводом изјаве америчког амбасадора Вилијама Монтгомерија да Србија не треба да прихвати формирање војске Kосова ни по коју цену, већ да инсистира на првобитном ставу САД по том питању, а то је "не" војсци Kосова, захвалио Монтгомерију на коректном приступу и на томе што је рекао, јер је то, приметио је, истина.

Председник је нагласио да Србија не може да одобри формирање војске Kосова.

"Они нама не иду само на југ, иду и на север да нам поткупљују младиће. Kажу - ево толико и толико кеша, буди део војске. Ми се са тим суочавамо и разговарамо са Србима на KиМ", рекао је Вучић.

Додао је да није желео да реагује на опаску америчког званичника Веса Мичела да косовска војска, у којој ће да буду Срби, неће бити претња Србији.

"Стварно? На територији Србије формирате туђу восјку, у коју ћете да укључуте и Србе... Шта, као у време Аустроугарске и Турске, да се бијемо Срби против Срба...?", запитао је Вучић.

Зато је позвао Србе да не учествују у формирању војске Kосова, и оне са југа и са севера покрајине, да тако помогну у решавању косовског проблема.

"Да се понашају одговорно, брину о себи и својој безбедности, али не да учествују у формирању државних органа неке друге државе, а да са Србијом није постигнут договор о било којем питању", нагласио је Вучић.

Споменуо је да сада не може да говори ни о детаљима везаним за истрагу убиства Оливера Ивановића и да ће за 15 дана наше надлежне службе објавити шта су сазнале, а шта не могу да сазнају.

"Нисам желео данас да говорим о томе, да ми неко не каже да злоупотребљавам двомесечну трагедију. Службе ће да говоре за две недеље, шта су сазнали и шта не могу да сазнају и не милсим да ће се неки много чему изненадити. Изненадиће се они који су знали кривца унапред", рекао је Вучић.

Извор: РТС

Остале вести