Корен нашег пријатељства са Русијом

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић оценио је да је храм Светог Саве, на којој је данас отворен мозаик на куполи, кућа за све и још један од симбола братства Срба и Руса, те нагласио да у храму треба да буде јак корен, отпоран на све олује, нашег пријатељства са Русијом.

"На нама је да завршимо овај Храм", рекао је Вучић и указао да је храм на Врачару "кућа за све" и још један од симбола братства Срба и Руса, али и да у том храму треба да буде јак корен, отпоран на све олује, нашег пријатељства са Русијом .

"Ова купола која је изнад нас вероватно је најбоље место за подсећање на светост неких веза, посебно цркве и народа, Русије и Србије, народа који су потекли из истог племена, били сабраћа у невољи, борили се заједно против мржње и освојили слободу за сваког од нас", нагласио је он.

Извор: Танјуг

Олује кроз које смо заједно прошли само су ојачале корене те везе, подвукао је Вучић подсећајући да се Свети Сава замонашио у руском манастиру на Светој Гори.

"Ова купола говори о пријатељству два народа и на њој је радило 70 српских и руских уметника, који су уткали милионе комадића у јединствену поруку братства и солидарности", рекао је председник.

Истакао је да је ово тек почетак, а да је на нама да завршимо овај храм мира, љубави и докажемо да смо усвојили све лекције и одабрали живот.

Vucic u Hramu Sv.Save
Извор: Танјуг

Држава је помогла храм да омогући да он буде најлепши и најсветлији, стечиште наших веза, братства и мира са свима.

Како је рекао, ово је најбоље место за подсећање на светост неких веза, посебно оних између две цркве, два народа, две државе - Русије и Србије.

"Потекли смо из истог племена, открили исту веру, делили исте снове, били сабраћа у невољи, борили се заједно против мржње као поретка, неправде као начина и освојили слободу за наше народе, за свакога од нас. Више од тога тешко да је могуће", поручио је Вучић.

Посебно је захвалио председнику Руске Федерације Владимиру Путину без кога, истиче, не бисмо готово ништа урадили у овом светом храму и који је долазио и интересовао се за наставак радова, а такође и Сергеју Лаврову који је лично дошао да увелича 180 година од успостављања дипломатских односа две земље.

Извор: Танјуг

"Хвала свима из Србије који су годинама радили на томе да се овај храм подигне, од краљева - Милана, Петра и Александра, па до Душана Чкребића, Зорана Ђинђића и Томислава Николића", рекао је Вучић, којин је захвалност упутио и "Гаспрому" који помаже у изградњи храма.

Он је нагласио да је изградња Храма, која је почела крајем 19. века када је идеју о томе донео Матија Бан, дубровачки Србин, свестан својих корена, највећи приказ историје кроз коју смо пролазили.

Ратови и увек само ратови и 1912, и 1914. и 1941. године, па затим 90-их заустављали су овај подухват, указао је председник Србије.

Извор: Танјуг

"Такође, једна друга вера или невера која је владала нама, и Русијом и Србијом, није хтела ни Храм ни свеца после Другог светског рата" подвукао је.

"Зато је данас можда и највећи задатак да Храм завршимо у миру, избегнемо све замке које су одавно око нас, да чувамо пријатеље и тражимо баш она решења која ће омогућити оно чему је и Свети Сава тежио, миру, разумевању и изградњи", закључио је председник Србије уз поруку "живело српскоруско пријатељство".

Извор: Танјуг

Извор: Танјуг

Остале вести