Вучић и Лавров у Храму Светог Саве на Врачару

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић и министар спољних послова Руске федерације Сергеј Лавров дошли су данас у Храм Светог Саве на Врачару где ће се одржати свечана презентација мозаика, на куполи на висини од 65 метара, а представља Христа у чину вазнесења на небо.

Реч је о једном од највећих пројеката мозаичког украшавања у свету.

Украс, тежак 40 тона, сачињен је у Москви, прављен годину дана, а потом превезен у Београд, а дело је уметника предвођених чувеним Николајем Мухином.

Израду је финансирала руска фирма "Гаспромњефт" са четири милиона евра.

У и испред Храма окупљен је велики број грађана који су дошли да присуствују презентацији.

Генерални секретар председника Србије Никола Селаковић рекао је раније данас да је то само први корак и да ће мозаик у олтарском делу, носећи стубови, иконостас и мермерни патос бити завршени до јесени 2019. године како би у њему могле да се обављају литургије.

"Купола је први у низу завршних корака ка потпуном завршетку радова на храму уз значајну помоћ председника Русије, Гаспромњефта", рекао је Селаковић који је прецизирао да је на куполи радило више од 70 уметника и мозаичара из Русије и Србије.

Додаје да је велика руска помоћ била мотив Србији да за време мандата председника Александра Вучића издвоји до сада највећу помоћ, али не и коначну, за завршетак радова.

Селаковић је подсетио да је Влада Србије, на иницијативу председника Вучића, обезбедила 1,2 милијарде динара за Храм Светог Саве.

Храм је, како је рекао, место окупљања не само Срба, већ и великог броја страних туриста, а када буде завршен биће покривен са 15.000 квадратних метара мозаика.

Купола је само први део од 1.240 квадратних метара мозаика,после тога следи око 3.300 метара квадратних мозаика у олтарском делу.

"Храм је највеће место окупљања свих страних туриста, а када буде завршен они ће имати прилику да виде највећу галерију мозаика", закључио је Селаковић.

Извор: Танјуг

Остале вести