Пахор ће да убеди Шпанију? Габријел жели споразум

Најновије
Извор: printscreen

Председник Србије Александар Вучић упитао је вечерас како словеначки председник Борут Пахор жели да убеди преостале чланице ЕУ да признају једнострану проглашену независност Kосова, када нам је Шпанија све већи савезник.

Што се разговора са немачким вицеканцеларом Зигмаром Габријелом тиче пренео је да Немачка жели да Србија пронађе споразум са Албанцима и да им је свеједно да ли је то форма признања или није.

Он је, у емисији "Ћирилица“, казао да Србија има одличне односе са Словенијом, али указао и да после Словенаца у тој земљи највећу заједницу представљају Срби.

"Срби су највећа заједница после Словенаца, а немају право да буду национална мањина и то у ЕУ“, истакао је Вучић.

Указао је да постоји много различитих погледа и у тим оквирима морамо да тражимо компромис, и са собом разговарамо и решимо шта је то што је важно за будућност Србије.

"Ако се Шпанија тако понаша, што се Пахор тако понаша. Сада ће он да убеди да Шпанија призна независност Kосова“, приметио је он.

За Србију, како је подвукао, је важан европски пут, важно је очување пријатељства са Русијом и Kином.

"Мислим да је тешко да можемо да остваримо интересе на Kосову, али морамо да покушамо, јер је то важно за нашу децу“, казао је Вучић.

Он је казао да, рачунајући на то да имамо Русију и Kину као савезника, Шпанија постаје све већи савезник и нигде неће да иде где се појави Kосово, што ствара сада њима проблеме.

Пренео је да је са немачким вицеканцеларом Зигмаром Габријелом имао искрен разговор.

"Габријел је рекао да нема разговора и да је завршено све око територије Kосова, да је то независна држава. Ја сам му казао: ''како сте разговарали пре десет година о томе, а сада не можете на исту тему''. На то ми је рекао да Немачка има своје интересе и другачије гледамо на прошлост, али да добро разуме како је бити у српским ципелама“, навео је Вучић.

Истакао је да Габријел тражи да Србија пронађе споразум са Албанцима, и да му је свеједно да ли је то форма признања или не.

Осврнуо се и на изјаву албанског председника Едија Раму који је тражио да Албанија и Kосово имају једног председника, рекавши да то готово нико из Приштине није осудио.

"Они губе живце, јер виде поштену позицију Србије. Поносан сам на то што су грађани Србије омогућили да имам поштену позицију, да чврсто штитим наше интересе, а да смо увек спремни на компромис. На другој страни Албанци неће да разговарају, желе Велику Албанију. Ми не желимо Велику Србију већ само да сачувамо идентитет Срба, да имамо безбедност за Србе и у Хрватској и Словенији, а не треба нам део ни словеначке ни хрватске територије. Нама је само важно да Срби буду безбедни, да имају право да користе своје писмо, сачувају презиме и воле своју Србију“, казао је Вучић.

Извор: Тв Хепи

Остале вести