НАЈНОВИЈЕ

Вучић и Габријел о новој немачкој влади и европском путу

На питање новинара на тему колико је важно да је у Немачкој формирана нова коалициона влада, председник Србије Александар Вучић рекао је да је то важно и за Немачку и за Европу, али и за Србију, док шеф немачке дипломатије Зигмар Габријел потенцира да ће се та влада и даље веома бавити Европом, како би она даље расла.

Извор: Танјуг

Вучић је, одговарајући на питање новинара на прес конференцији након сусрета с Габријелом, рекао да без околишања може да каже да је прижељкивао да Меркелова формира опет владу, али да је исто тако с пуним поверењем уверен да ће коалиција у којој партиципира Социјалдемократска странка којој припада Габријел, наставити да води европску политику.

"Ми смо волели да Меркелова формира владу, мислимо да је она много урадила за Србију, иако је неретко била чврста, али фер и поуздан партнер", рекао је Вучић.

Како је навео, генерално је значајно да је та влада формирана, јер кад год је немачка влада у кризи - то је проблем за Европу.

"Она једина има такав ауторитет да неретко и само путем телефона, али и посетама, може да решава проблеме", оценио је Вучић.

Габријел је, упитан ко ће конкретно сада у немачкој влади заступати тему Европе, рекао да се на то коалиционим уговором обавезује сваки члан нове владе, уз оцену да је тај уговор изврстан.

Vucic sa Zigmarom
Извор: Танјуг

"Он је изврстан и донеће преокрет у европској политици у смислу да више инвестирамо, да више растемо", поручио је немачки министар.

Како је рекао, постоје битне унутрашње теме у Немачкој у том Коалиционом уговору, али се он, додао је, заложио за њега јер има изузетно добро поглавље у вези с европским питањима.

"Сваки члан владе ће се зато залагати да се то имплементира", поручио је Габријел.

А упитан да ли би волео да Габријел остане на истом месту у новој влади или на неком једнако важном месту, Вучић је рекао, ограђујући се да то можда није од превелике користи немачком министру, да би то волео.

"Нећу да кријем, не разумем се превише у дипломатски протокол, и не бих хтео да покварим нешто Габријелу, али ретки су људи као он, да дође из велике Немачке и да не натура по сваку цену решења, већ да разговара и да жели да нас саслуша. Лично бих волео да остане на овом месту и надам се да му тиме ништа нисам покварио", рекао је српски председник.

Како је објаснио, то би било важно за немачки народ, "а ми Срби га веома поштујемо".

Габријел је захвалио на таквим речима, уз опаску да се нада да то неће стићи до Немачке, на шта је Вучић "реплицирао" да је уобичајено да свако кога он хвали добро "пролази".

Ми смо ослобођена, независна и суверена земља, која хоће да се бави собом и да ради, напредује и развија се
Нећемо улазити у туђе двориште и бићемо отворени још више за свакога ко дође као пријатељ
Хоћемо јаку развијену државу Србију која ће и свима другима бити гарант мира и стабилан и поуздан партнер
Ова земља је наше двориште, које смо ослободили својом крвљу
Дигли смо главу, нећемо сукобе, хоћемо мир и будућност
Никоме не претимо, ништа туђе нећемо, само не дамо више никоме да некажњено убија Србе

Остале вести