У два дана више од 30 састанака у УН

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да се у претходна два дана састао са више од 30 председника држава и влада, од скандинавских до афричких земаља, а навео и да ће вечерас у седишту делегације ЕУ при УН присуствовати вечери коју Федерика Могерини приређује за шефове делегација Западног Балкана.

Вучић је у Њујорку, где борави на заседању генералне скупштине УН, рекао да ће се и на том састанку у седишту ЕУ разговарати о евроинтеграцијама и регионалној економској сарадњи.

Он је истакао и да ће пре тога имати састанак са председником Турске Реџепом Тајипом Ердоганом, да то показује да смо све значајнији партнер Турске и да очекује да ће Ердоган већ у наредних месец дана доћи у Србију.

Kако је рекао, председник Турске долази на неколико дана, а са собом води и велики број привредника, а апострофирао је да су фирме из те земље отвориле фабрике у Владичином Хану, Лебану, Житорађи...

"Људи живе од тога и тражио сам и молио и наставићу са тим да што више инвеститора дође" рекао је председник Србије који је подвукао да је задовољан што са Турском имамо тако добре односе.

Он је рекао да ће говорити на Генералној скупштини и да се са тимом за то интензивно припрема, али и навео да желимо другачији приступ уз, наравно, фокус на представљање и истицање предности Србије. 

Извор: Official White House Photo by Andrea Hanks

Kако је рекао хоће да укаже на креативност младих људи у Србији, дигитализацију, четврту индистријску револуцију...

Осврћући се на око 30 састанака са шефовима држава и влада које је имао, Вучић је рекао да му је у глави разговор са председником Намибије, али и са председником Египта Ел-Сисијем.

"То је од великог значаја за нашу земљу, јер Египат има 100 милиона становника и једна је од кључних афричких земаља са којом имамо традиционално добре односе, који су били покварени у време Мурсијеве владе, када је призната такозвана независност Kосова", навео је Вучић истичући да се ради на обнови добрих односа.

Према његовим речима, Египат држи односе са Приштином на веома ниском нивоу, због чега је како је рекао захвалан председнику Ел-Сисију.

Извор: Информер

"Разговарали смо о нашој привредној и економској сарадњи и мислим да има много тога о чему можемо да разговарамо."

Одговарајући на питање да ли је у разговору са хрватским премијером Андрејом Пленковићем, јуче у Њујорку, било речи о Закону о бранитељима "који је данас прошао кроз Сабор", рекао да није, јер је данас добио вести о томе како је то прошло у Загребу.

"У том закону, у једном члану говори се о агресији Србије и дела становника Хрватске, мисли се на Србе који су прихватили великосрпску политику. Таква дефиниција и уношење у законе...То је за Србе веома тешко", објаснио је Вучић.

Kако је рекао разговараће са њима, нада се да у Хрватској не желе да узвраћамо на исти начин законима, "јер то не би било добро" и додао да са наше стране увек постоји добра воља да ствари решавамо на најбољи могући начин, добросуседским односима.

"Замолићу и представнике ЕУ да разговарају са њима, ако уопште буду желели било кога да чују", рекао је Вучић.

Председник Србије сутра ће се као први говорник обратити Генералној скупштини, а имаће и билатералне сусрете са председником Генералне скупштине Мирославом Лајчаком, премијером Белгије Шарлом Мишелом, високим званичницима Стејт департмента.

Извор: РТС

Остале вести