Изванредна размена енергије са Макроном и честитке на спроведеним економским реформама

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић истакао је данас у Њујорку да му је француски председник Емануел Макрон, у разговору на Блумберговом бизнис форуму, пренео да може да рачуна на подршку Париза за европски пут Србије, те нагласио да се Србија одлично представила ових дана у Њујорку.

"Председник Макрон рекао је да је сматрао да је Генерална скупштина УН најважнији догађај у Њујорку, али да је тек данас видео да је у ствари Блумберг бизнис форум можда најважнији догађај“, пренео је Вучић новинарима.

Указао је да је на скупу, на којем је учествовао јутрос, имао прилике да раговара и Мајклом Блумбергом, некадашњим градоначелником Њујорка, једним од најважнијих људи данас и у политичком и пословном свету.

"Имао сам прилику да разговарам и са председником Француске Емануелом Макроном. Имали смо веома срдачан сусрет. Велика част за једну земљу, бројчано и територијално малу, јесте чињеница да је председник Макрон све време знао и са ким говори, знао доста и о политици коју смо водили, честитао на тешким економским реформама које смо спровели“, објаснио је Вучић.

“Веома је важно да смо имали изванредну размену енергије и да је Макрон рекао одлазећи, када смо се руковали: "Александре рачунајте на Француску, пуну подршку Париза имате за ваш европски пут", истакао је он.

Kазао је да су разговарали о економији, пре свега, и да су онда дошли до теме европског пута, те је председник Француске упутио јасну поруку.

"На самом бизнис форуму разговарао сам са људима из целог света, имао сусрете од председника Мађарске, Бугарске, представника Малте, до Намибије, са много земаља“, нагласио је Вучић.

Kонстатовао је да је прошли пут направио грешку када је отишао у Анголу што није посетио и Виндхук, главни град Намибије, земљу која нам је важна не само због Kосова и Метохије, већ и других ствари у будућности.

С тим у вези је подсетио да је јуче имао важан састанак са колегом из Египта Ел Сисијем, са којима је разговарао о заједничкој сарадњи наменске и одбрамбене индустрије, у области туризма, привреде, као и да су договорене узајамне посете.

Извор: Информер

Указао је да ће данас имати и састанак са председником Турске Реџепом Тајипом Ердоганом.

"За једну релативно малу земљу као што је наша, то су огромне ствари“, истакао је Вучић.

Пренео је да је, на пример, премијерка Норвешке у клубу Србије у УН, под таблом наше земље, пристала да разговара са њим, а не да то буде негде у ходницима и на маргинама, као што то обично бива.

Подсетио је да се састао и са шведским премијером, шефом руске дипломатије и многим другим важним представницима земаља, додајући да би се састао и са шефом израелске владе Бењамином Нетањахуом да није морао да се врати у своју земљу након седнице УН, пошто је изражена жеља Израела да дође до састанка.

Такође је похвалио и шефа српске дипломатије Ивицу Дачића за прилажење америчком председнику Доналду Трампу: "Добар је посао обавио и министар Дачић. Оно што су многи критиковали што је направио са Трампом било је добро. Указао је и говорио о нашој Србији".

"Поносан сам што представљам нашу Србију у Њујорку. Мало је лидера земаља нашег значаја који могу да се похвале квалитетом и бројем сусрета“, подвукао је Вучић.

Нагласио је да је то веома важно због политичке сигурности и стабилности које су неопходне за економски развој, за позивање инвеститора и тиме смањење незапослености, пре свега у корист средње класе и сиромашних.

"Зато идемо сада на повећање плата и пензија у нашој земљи, јер смо омогућили то фискалном консолидацијом. И средња класа и сиромашни у годинама које долазе моћиће да живе боље. То нећемо моћи да урадимо без веће продуктивности, а већу продуктивност доносе дигитализација, веће знање, пре свега младих везано за друштвене мреже, сајбер системе. Морамо да улажемо у то и учимо више“, уверен је председник додајући да ћемо тада бити у светским токовима.

Извор: Танјуг

Остале вести