Извор: Танјуг

Урађено

Наставили смо одлучну борбу против криминала и корупције. Само у 2016. поднете су кривичне пријаве против 1.056 особа осумњичених за 1.611 коруптивних кривичних дела. Највећи број пријава поднет је због злоупотребе положаја одговорног лица, злоупотребе службеног положаја, проневере, злоупотреба у вези са јавним набавкама и примања и давања мита. На удару закона били су руководиоци у јавним управама и министарствима, функционери локалних самоуправа, јавних предузећа, судије, полицајци, лекари...


Полиција се успешно бори против свих видова криминала, наркотрафикинга, корупције, насиља у породици и, гледајући статистику последње три године, приметан је константни пад стопе криминала. Пресечено је више ланаца трговине наркотицима, заплењено је више од 2,7 тона наркотика, што је за тону више него у истом периоду прошле године. Због сумње да су починили кривична дела трговине наркотицима, поднете су кривичне пријаве против 5.380 људи.

Извор: Танјуг

Грађани све више препознају и пријављују насиље у породици, што говори да је полиција успела да охрабри жртве да пријаве насилнике и да је повећано поверење грађана у институције система. Драстично су пооштрене казне за насиље у породици и покренута је кампања "Искључи насиље", у циљу ширења свести о важности препознавања и адекватног реаговања.
Усвојен је Закон о организацији и надлежности државних органа у сузбијању организованог криминала, тероризма и корупције, који омогућује да се формира "ударна група" за рад у најсложенијим предметима организованог криминала и корупције.

Извор: Танјуг


Почела је и примена закона о заштити права на суђење у разумном року и о извршењу и обезбеђењу, што је довело до решавања преко 900.000 старих судских предмета.

Отворена је нова зграда Прекршајног суда у Рашки, што је прва зграда суда коју је Србија изградила из темеља након 20 година, а у року је адаптација и реконструкција зграда правосудних органа широм Србије.

Урадићемо

Настављамо борбу против организованог криминала и корупције. Радићемо на повећању безбедности грађана, кроз ефикасан систем очувања јавног реда и мира, безбедности саобраћаја, заштите државне границе, друштва и имовине од свих облика угрожавања.


Биће успостављен модел рада полиције вођен обавештајним подацима (ПОМ) и развијен стратешки приказ организованог криминала са проценом претњи и ризика (СОКТА). У циљу сузбијања корупције биће ојачани капацитети за спровођење истрага и ојачани механизми унутрашње контроле у МУП-у.

Извор: Танјуг


Планира се набавка возила, опреме, софтвера и постављање видео-надзора на главним саобраћајницама у Београду, као и наставак реконструкције и опремања зграда правосудних органа широм Србије.

Остале вести