Урађено

Повели смо одлучну борбу против узурпације државног пољопривредног земљишта и тако обезбедили чак 120.000 хектара више земљишта за давање у закуп пољопривредницима, што је у буџет донело више од 24 милиона евра.

Извор: Танјуг

Формирали смо тим стручњака за акредитацију Управе за аграрна плаћања како би се приступило средствима намењеним пољопривреди из ИПАРД програма.

Поново је дозвољен извоз говеђег меса, прерађевина од говеђег меса и млека из Србије у БиХ. Омогућен је и извоз јагњећег и говеђег меса у Кину, чиме је за српске сточаре отворено још једно ново тржиште.

Усвојена је уредба о означавању пољопривредних и прехрамбених производа ознаком "српски квалитет".

Урадићемо

Буџет за пољопривреду 2017. године износи 43,8 милијарди динара и за 3,3 милијарде динара већи је у односу на 2016. Тај новац биће усмерен за субвенције у пољопривреди, док ће 2,2 милијарде динара бити подршка за нове инвестиције. Више средстава биће уложено у неразвијена подручја, али и у увођење нових технологија и подршку развоју воћарства, повртарства, сточарства...

Извор: Танјуг

Желимо да подржимо секторе који имају перспективу на међународном тржишту, попут производње воћа и поврћа, говеђег и јагњећег меса. Циљ је да у другој половини године добијемо акредитацију за ИПАРД програм и распишемо први конкурс за коришћење бесповратних 175 милиона евра.

Без обзира на то што је претходна власт, потписивањем Споразума о стабилизацији и придруживању, омогућила продају српске земље странцима од 1. септембра 2017. године, држава ће учинити све да заштити своје оранице и сељаке, и донеће законска решења која ће очувати државни интерес.

Домаће и стране инвестиције привући ћемо активном промоцијом потенцијала које нуди дугорочни закуп државног пољопривредног земљишта у 145 општина.

Развијаћемо системе за наводњавање.

Извор: Танјуг

Остале вести