Вучић са Фиданом о безбедносним изазовима

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се данас са подсекретаром Националне обавештајне службе Турске (МИТ) Хаканом Фиданом са којим је разговарао о безбедносним изазовима двеју земаља.

Председник Вучић истакао је да су мигрантска криза, уз растуће терористичке претње, безбедносни изазови са којима се суочавају и Република Србија и Република Турска.

Извор: Танјуг

Саговорници су се сагласили да за Србију и Турску, које се налазе на рути мигрантског таласа, овај састанак представља важан корак у јачању билатералне сарадње нашe две земљe, а све у циљу очувања мира и стабилности како у региону, тако и у целој Европи.

Извор: Танјуг

Председник Вучић замолио је шефа Националне обавештајне службе Турске  Фидана да пренесе позив председнику Републике Турске Реџепу Тајипу Ердогану да посети Србију.

Извор: Танјуг

Иако то у званичном саопштењу није наведено, Фиданов долазак у Београд највероватније је у функцији припреме посете турског председника Србији.

Фидан се, наиме, сматра неформалним "бројем 2" у Турској, и кључним Ердогановим сарадником, што објашњава чињеницу да је председник Србије данас преко њега упутио позив турском председнику да посети Србију, што би могло да се догоди за два до три месеца.

Шеф турске националне безбедности играо је пресудну улогу у мировним преговорима са милитантним активистима Курдистанске радничке партије, који су предводили тридесетогодишњу побуну тражећи већу аутономију за Курде на југоистоку Турске.

Такође је био централна фигура у настојању Ердогана да минимизира утицај муслиманског свештеника Фетулаха Гулена, којег сматра инспиратором покушаја државног удара, пре годину дана.

Ердоганова посета Србији први пут је тематизована током учешћа председника Вучића на светском нафтном конгресу у Истанбулу, пре месец дана.

Очекује се да председник Турске доведе у Србију 150 бизнисмена како би успоставили пословне контакте са српским привредницима.

Вучић је, после тадашњег састанка са Ердоганом у Истанбулу, рекао да верује да ће његов турски колега у најкраћем року посетити Србију и да га је замолио да то буде на више дана, како би могли да разговарају о свим регионалним и политичким темама.

Извор: Танјуг

Трговинска размена Србије са Турском, иначе, расте из године у годину.

Вучић је током боравка у Истанбулу разговарао са турским компанијама заинтересованим за текстилну индустрију, приватизацију наших бања и за неке друге области за које до сада није било интересовања турских инвеститора.

Председник Вучић је рекао да би Ердоганова посета била у циљу реализације низа пројеката.

Вучић је, на Ердоганов позив, учествовао на 22. Међународном нафтном конгресу.

Остале вести