Наш је посао да створимо државу изнад сваког зла

Најновије
Извор: Танјуг

Без спознаје и сећања кроз шта смо прошли тешко да ћемо умети да изградимо бољу будућност за нашу децу, поручио је данас премијер и изабрани председник Србије Александар Вучић на обележавању годишњице страдања у Јасеновцу и Доњој Градини

"Наша је обавеза да будемо овде због потомака јасеновачких жртава којих има и у РС и у Србији због тога да се никад више не понове догађаји од пре седам деценија, али и да поручимо да никад нећемо заборавити шта нам се догодило и да ћемо се снажно одупрети покушају да се то врати", рекао је Вучић.

Како је рекао, "Овде, где се тишина чује чак и кад галамимо с говорнице, на једном од најстрашнијих места у тадашњој поробљеној Европи", захвалан је председнику Републике Српске што Србија и РС заједно обележавају тешке догађаје из прошлости.


Премијер Србије Александар Вучић рекао је да је Јасеновац најтужније место за Србе, јер су ту грађани убијани због своје различитости.


"Кад год дођем овде захвалан сам јер Србија и РС обележавају важне датуме из наше историје. Говориће се све више, снажније и храбрије, како се исте ствари не би догађале" - поручио је Вучић, додајући да је долазио више пута и да ће наставити да долази, а да га мучи коме да се обратимо.


Коме би значило његово "жао ми је", запитао се, те да ли постоји иједна реч која би успела да успокоји било кога.
"Да ли би једно "опрости" спрало сву крв и сав грех? Убили су више људи него Отоманска империја током својих похода на Европу. Колико је мртвих задовољавало њихове критеријуме? Није реч само о томе колико су људи убили него колико људи су хтели да убију" - рекао је Вучић.


Он је истакао да је Јасеновац био радни логор у којем је рад био смрт и да то знају сви, иако се праве да то није било тако.


"Окрећите главу, али не може се побећи од баналности зла. Хтели су да Срба у Хрватској и Босни нема. Онима који желе да буду банални, обични, просечни у злу, не могу да помогнем и то није мој посао. Мој посао је да Србија и РС не буду просечне и баналне, да створимо земљу изнад просека и сваког зла, да се супротставимо онима који хоће да мењају границе на Балкану, да их победимо политички, без рата и сукоба, да покажемо да је битно бранити слободу. Наше право је да будемо свој на своме, да створимо земљу са које ће нас чути, коју ћемо увек да бранимо и чувамо" - поручио је премијер, додајући да се Бљесак и Олуја никада више неће поновити.


"Наш је посао да, супротно онима који би да на Балкану мењају границе, да праве своје велике државе не питајући никога, па ни Србију чију би територију да отимају, наш је посао да их победимо политички, без рата, да створимо државу изнад сваког зла" - поручио је данас премијер Србије Алексанадар Вучић.


Како је рекао, сваки пут на том га месту порази баналност самог зла, упитавши "да ли су они убијали како би њихов народ постао бољи и колика би цифра убијених Срба задовољавала потребе веће и боље Хрватске?".


"Ја онима који желе буду банални не могу да помогнем, а мој посао је да Србија и Српска не буду такве, ни просечне ни обичне ни банале, да се суочимо са сопственим грешкама, злом које су други чинили у наше име, али и да објаснимо колико је важно бранити мир", рекао је Вучић додајући да ако будемо приморани умећемо да сачувамо наше, а "наша слобода је да будемо свој на своме, не тражећи било шта од других".


Како је рекао, није реч само о томе колико је људи убијено, већ да је то убијање званично било оправдано, допуштено и пожељно.


"То је била платформа државе чисте крви у којој ће свака нечиста, односно српска, јеврејска, ромска...бити проливена" - навео је Вучић.


Казао је да је убијање Срба био мастер план, државни и званични, за читав један народ, зато што је неко имао платформу да ће други народ, када истреби тај, неподобни, непријатељски, сам постати бољи, богатији и успешнији.


"И то, овде и данас, нико не сме да заборави. Да није реч само о томе колико је људи убијено, него о томе колико људи су хтели да убију" - навео је Вучић.


Навео је и да је Јасеновац био радни логор јер је у њему посао био смрт што, каже, знамо ми и зна читав свет.
Зато, како је рекао, неко може да заобиђе Градину и Јасеновац, да качи табле са усташким поздравима на њих, али да не може да се побегне од баналности тог зла, од његове обичности и просечности.


Подсетио је при томе да министар у НДХ Миле Будак данас има улицу у 15 градова у европској Хрватској, а да је његов програм био да трећину Срба треба побити, трећину покрстити и трећину протерати, док би остали били само зло сећање".
Са жалошћу је, међутим, констатовао да смо сведоци покушаја повампирења усташке идеологије, која се између осталог огледа и у ревизији чињеница које је историјска наука већ прихватила и настојањима да се рехабилитује Алојзије Степинац и тиме скине одговонрост за злочине почињене над народом и свештенством СПЦ.


"Чини се да није далеко дан када ће уследити захтев за другачију слику поглавника Павелића и преносу његових остатака негде- недалеко одавде" - рекао је Вучић.


Наше је зато, додао је, да створимо земљу коју ћемо морати да бранимо и чувамо, којом ћемо да се поносимо и да је волимо, у којој ћемо остати јаки и велики.


"Никоме и никада нећемо дозволити ни ''бљесак'' ни ''олују'' - никада и никоме више" - рекао је Вучић, подсетивши да је те речи изговорио први пут пре две године, да их понавља и данас, али и приметио да је Србија збот тога изложена нападима са различитх страна.


Поручио је зато да свако ко живи у Хрватској и ко хоће ту земљу без кола са српским таблицама, без српских производа, чоколадица и бомбона, без српског имена, српских цркава, културе, жели такву заправо просечну, обичну и баналну Хрватску.


"И ја, том и таквом, не могу да помогнем. То и није мој посао. Њихов је. А мој посао, наш посао је да наша земља, да Србија, и да, уз њу, и Република Српска, не буду просечне" - истакао је он.

Остале вести