Можемо да будемо поносни на пријатељство са Кином

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Републике Србије Александар Вучић поручио је, на пријему поводом Националног дана НР Кине у амбасади у Београду, да постоји челично пријатељство две земље, да је Кина показала да је наш пријатељ и у тешким тренуцима и захвалио кинеском руководству на подршци по питању КиМ без обзира на све притиске.

Извор: Танјуг

"Бескрајно сам захвалан кинеском руководству на подршци које пружа КиМ у саставу Србије и нашем територијалном интегритету и што то никада није довођено у питање, без обзира на све притиске", истакао је председник Вучић.

Као што и наш однос према Кини и подршка политици очувања територијалног интегритета Кине и политици једне Кине, никада није био довођен у питање, додао је председник Вучић.

"Можемо да будемо поносни на наше пријатељство. Искрено верујем да јесте реч о челичном пријатељству", поручио је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да пре 10 година нисмо ни сањали колико можемо да постигнемо заједничким радом и сарадњом са Кином.

Председник Вучић је подсетио да је у време корона пандемије Кина помогла Србији медицинском опремом и на друге начине и захвалио Кинезима што су показали да су наши пријатељи и у тешким тренуцима.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Možemo da budemo ponosni na prijateljstvo sa Kinom
Извор: Танјуг

Истакао је да је Кина помогла Србији преузимањем Железаре Смедерево када смо претходно тражили партнере и на месечном нивоу губили огроман новац.

"Нисмо успели да решимо проблем све док председник Си, на позив председника Николића, није дошао у Смедерево и обећао да ће помоћи и од тада имамо сигурност за 5.700 људи, али и за најмање још 10.000 до 12.000 људи који раде са ХБИС смедеревском железаром, која је данас друго извозно предузеће Србије", навео је председник Вучић.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Možemo da budemo ponosni na prijateljstvo sa Kinom
Извор: Танјуг

У међувремену су нам говорили да расписујемо тендере за рудник бакра и злата, рекао је председник Вучић и додао да је постојао тада дуг од 1,2 милијарде евра за РТБ Бор и да је држава хтела да убрза то претпостављајући да се из западних земаља неће јављати на тендер.

"Рекли су да хоће сви и изгубили смо годину дана у процедурама, али опет је спас дошао из Кине и данас је то наш највећи извозник и ко доприноси останку грађана на истоку Србије. Ово је само део примера пошто имамо много инфраструктурних пројеката које радимо заједно и кинеских инвеститора који ће да мењају стање у земљи", нагласио је председник Вучић.

Подсетио је да је у Њујорку имао састанак са министром спољних послова Кине Ванг Јием и навео да је тада још једном упутио позив председнику Сију за посету.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Možemo da budemo ponosni na prijateljstvo sa Kinom
Извор: Танјуг

"Знајући колико је заузет у припреми 20. конгреса Комунистичке партије и сви са нестрпљењем очекујемо резултате когреса, да видимо какве су нове смернице за кинеску владу и руководство и да наставимо нашу изванредну сарадњу", навео је председник Вучић.

Додаје да људи из Председништва имају и по три или четири састанка недељно са представницима Амбасаде Кине и да таква сарадња не постоји ни са једном другом амбасадом.

"Хвала на стрпљењу и што увек имате времена за наше захтеве. И када немамо где да нађемо угаљ и када нађемо некакву замерку квалитетнијем кинеском угљу, пошто ваљда морамо да користимо мање квалитетан, они нам онда пронађу индонежански угаљ који је мање квалитетан и опет нам помажу како бисмо могли да преживимо зиму.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Možemo da budemo ponosni na prijateljstvo sa Kinom
Извор: Танјуг

У нама ћете имати искреног пријатеља, који нигде ни на једном месту никада није рекао лошу реч о Кини, чак и тамо где се подразумевало да ћутимо, ми нисмо ћутали, ни у Белој кући када није лепо говорено о Кини, ја сам лепо говорио, упркос свим изазовима и надањима домаћина да ће чути другачије речи. Заиста мислим да можемо да будемо поносни на наше пријатељство", рекао је председник Вучић.

Живела Кина, живела Србија, поручио је председник Вучић.

Остале вести