Србија планира куповину авиона Рафал

Најновије
Извор: Председништво Србије

Србија планира да набави француске борбене авионе Рафал, рекао је данас председник Србије Александар Вучић за Ројтерс, што, према наводима британске новинске агенције, експерти виде као "најновији знак да се Београд дистанцира од традиционалног снабдевача оружјем и савезника Русије".

"Преговарали смо годину дана о овој куповини 12 нових авиона и такође планирамо да купимо још 12 коришћених авиона из друге земље", казао је Вучић.

Србија и "Dassault Aviation", француска компанија за производњу војних и пословних авиона, разговарали су о купопродаји 12 авиона, објавио је француски Трибјун викли прошле недеље.

Ројтерс подсећа да је пре три године Србија купила Мистрал, француски систем земља-ваздух, а 2016. године је купила хеликоптере од Ербаса.

"Заинтересовани смо за набавку Рафала, гледамо најбољи начин да их купимо, а да не угрозимо наше јавне финансије", додао је Вучић.

Председник Србије је истакао да Београд такође разматра куповину додатних авиона како би заменила летелице направљене у бившој Југославији.

Остале вести