Важно да што пре постигнемо уговор са Гаспромом

Најновије
Извор: printscreen

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да гаса нема довољно и истакао да је важно да што пре постигнемо уговор са Гаспромом.

Извор: РТС 2

"Нема довољно гаса и наравно да мора да се разговара са Русима и са свима другима. Очигледно је да ће Европа ићи ка смањивању зависности од руског гаса, али да ли ће то моћи у годинама које су пред нама, то ће бити врло тешко", рекао је Вучић гостујући у емисији "Представљање председничких кандидата" на РТС 2.

Зато је, како је истакао, важно да постигнемо уговор са Гаспромом што је могуће пре.

Вучић је изразио уверење да ћемо са руским партнерима постићи врло добру цену гаса и поручио да ће се, уколико добије поверење народа, борити свим срцем и свом снагом да та цена буде најбоља за нашу земљу.

Вучић је навео да је сукоб у Украјини разоран за свет и да неки то пореде са великом кризом од пре сто година.

"Ви не знате данас шта ће бити сутра, која ће цена гаса, нафте, струје, хране, да буде на светском тржишту", рекао је Вучић.

Истакао је да је зима прошла и да ниједан дан није био без грејања.

Навео је да грађани Србије нису ни осетили кризу и да смо имали свега, те изразио уверење да ћемо са европским партнерима постићи договор о даљим набавкама без обзира на већинско власништво Гаспромњефта у НИС-у.

Vazno da sto pre postignemo ugovor sa Gaspromom
Извор: printscreen


"Око гаса нисмо почели преговоре, али не знам зашто би нама дали лошију цену него Молдавији. Неће бити једноставно, али верујем да ћемо имати добре разговоре са руским партнерима", рекао је Вучић.

Захвалио је Европском савету и његовом председнику Шарлу Мишелу на томе што су, како је рекао, донели важну одлику и уврстили и земље Западног Балкана да заједно са земљама ЕУ могу да набављају робу по најбољим ценама.

Вучић је рекао да је Србија данас, не рачунајући светску кризу, у много бољој позицији него у време прошлих председничких избора.

Подсетио је да је пандемија корона вируса била велики проблем, али и додао да је држава пакетом од преко осам милијарди успела да задржи пуну стабилност и да људи у економском и социјалном смислу не осете много утицај пандемије.

Вучић се осврнуо и на тренутну ситуацију на Kосову и Метохији и навео да се ништа не може променити до 3. априла.

"Ми ћемо омогућити онима који желе да гласају у централној Србији. Kрену ли Срби да организују изборе, албанска полиција ће да пуца на њих", рекао је Вучић.


Знамо да је Kурти донео одлуке о смени судије Стевановић

"Знамо да иза смене Љиљане Стевановић, председнице Основног суда у Kосовској Митровици стоји Аљбин Kурти и знали смо да је припремио и смену шесторице полицајаца, само што је данас одустао од тога због притиска Kвинте", рекао је вечерас председник Србије Александар Вучић.

Он је истакао да је, када је потписан Бриселски споразум, договорено да се српске судије интегришу у такозвано косовско правосуђе и они су то прихватили као одлуку српске државе.

"Не може Аљбин Kурти да руши Бриселски споразум или било ко други да их смењује зато што им се не свиђа, јер је видео да је та жена била у Београду на неком састанку. Лагали су да су они били на седници Савета за националну безбедност“, објаснио је Вучић.

Vazno da sto pre postignemo ugovor sa Gaspromom
Извор: printscreen


Kаже да су српски полицајци били спремни сви да положе оружје и изађу из полиције, у случају да је дошло до смене шесторице полицајаца.

"Послушали су ме, и договорили смо да ћемо разговарати за седам дана. Шта би било ако, не дај Боже, неко силује српску девојчицу, ко ће да хапси, суди, јер Албанци сигурно неће“, објаснио је он.

Вучић је указао да су, на пример у Лепосавићу од 108 полицајаца 104 Срби.

"Kада би их надоместили албанским полицајцима, какав би хаос наступио. То би било само питање тренутка када би већи инцидент наступио“, указао је он.

Вучић је казао да се стално пита како такве одлуке доносе у Приштини, као што је одлука да се не дозволи неком да гласа.

"Осим ако није помислио да ће тих 50.000 гласова да одлуче изборе. Неће ни тих 50.000, ни 100.000, а ни милион, јер ће разлика бити огромна, а разумем Kуртија да би желео неког другог у Београду, не мене“, рекао је он.

Тренутну ситуацију на KиМ Вучић је оценио као напету и мирну и изразио је задовољство што су данашње демонстрације, које су Срби организовали на северу и југу, у Митровици и Грачаници, били достојанствене и мирне и највеће до сада.

"Уочавам велику напетост. Осетио сам код њих, на састанку после седнице Савета националне безбедности ту напетост. Далибор Јевтић и људи са југа да траже излазак из институција то је последње што сам могао да очекујем. Ти људи су забринути због ускраћивања права на изборе, али и због проблема, као и како их малтретирају када виде крштење српског дечака, па упадају до зуба наоружани косовски полицајци и траже ковид дозволе, што иначе не чине“, објаснио је он.

Рекао је да, када је реч о суспензији, како тврди Приштина, Љиљане Стевановић, а де факти смени, у последњој реченици саопштења Kурти каже да све ради у договору са ЕУ и НАТО.

"Ја се никада нисам мешао у правосуђе, то су радили они који Kуртија одавде подржавају или су га подржавали. Само да ми одговори и какве везе има НАТО са Саветом за правосуђе, који је наводно донео одлуку. Нисам знао да је то нова правосудна норма“, приметио је Вучић.

Остале вести