Намера Kуртија да изазове нестабилност у региону

Најновије
Извор: Принтскрин

Председник Србије Александар Вучић оценио је данас да шеф привремене владе у Приштини Аљбин Kурти одбијањем одржавање српских избора на KиМ има намеру да изазове нестабилност и проблеме у региону.

Извор: pink.rs

Вучић је, за ТВ Пинк, казао да није само у питању гласање 3. априла, већ да постоји двострука намера, а то је да се унизе Срби, да им се додатно одузме право, а друга је да својом одлуком Kурти и још неки желе да смање број гласова њему (Вучићу) и његовој листи.

“Овај други део није толико важан, јер неће бити разлика у гласовима од 50.000 до 60.000, већ много већа. Али забрињавајуће је то што су у свету спремни да, мислећи да ће тиме нешто да остваре, дотеравши цара до дувара, да прећуте не само неконструктивност, већ намеру Kуртија да изазива нестабилност и проблеме у региону. Наше је да не упаднемо, посебно не у овом тренутку у ту замку“, рекао је он.

Вучић је казао да је најлакше било да се прихвате захтеви Срба на KиМ да изађу из свих институција, али, се, каже, поставља питање шта после 4. априла.

Пренео је да је Београд прихватио много компромиса током преговора са Приштином око избора, па чак и да се официр за везу обраћа „влади Kосова“, али да није прихваћено да се “влада Србије обраћа влади Kосова“; јер би то било де факто признање.

Сматра да у најразвијенијим западним земљама разумеју сада ту безобзирност да се не дозволи лепа демократска пракса, и рекао да ћемо данас видети њихово саопштење, које ће бити веома важно.

Вучић је казао да ће бити за све нас и Србе на KиМ.

“Замка је да покушавају да нас увуку у сукоб говорећи да смо руске слуге, извршиоци њихових налога на Балкану. Данас хрватска штампа говори „Брисел је прозрео српску игру у БиХ“.

Шта је то наша игра, чиме смо било кога увредили, шта смо радили? Ништа“, нагласио је он.

Вучић је указао да постоји један круг, а то је део подгоричког режима, Приштина у целини, део људи у политичком Сарајеву, и наравно Загреб који стоје иза тога.

"Загреб је рачунао да ће као веома успешан народ протеривањем Срба са њиховог етничког огњишта, највећим етничким чишћењем од Другог светског рата, уласком у ЕУ и НАТО завршити посао и постати доминантна сила у региону. Али дошло је до тога да Србија много брже расте од Хрватске", рекaо је он.

Вучић је додао да је пре 10 година наш БДП био је 32 милијарде евра, а Хрватскe 42 милијaрде, а данас је изједначен.

“Ове године би имаћемо и већи БДП иако није лако. Разлика би била већа да нема украјинског рата, јер њима ће море да ради, а нама индустрија неће“, наводи он.

Логично је, каже, да нису задовољни, али није логично да морају да раде са измишљотинама да оптуже Србију.

Нагласио је да су Срби са KиМ у праву, и да ништа није негирао што су рекли током јучерашњег разговора , те да мисли да све иде у смеру онога што су рекли, као и да је то немогуће зауставити.

“Покушао сам јуче то зауставити, да направимо план, да не причамо о правдољубивости. Супер је што смо у Рамбујеу одбили нешто што није било прихватљиво, па смо морали да рачунамо шта можемо да издржимо. Не желим да се понашам неодговорно, желим да сачувам мира за наш народ на KиМ, али и у целој Србији. За мене је KиМ Србија, али желим мир за све грађане Србије“, истакао је он.

Вучић је казао да постоје људи који су неодговорни и не разумеју позицију Србије и због тога може да дође до ратова и сукоба.

Према његовим речима народ може да их бира, а ако жели очување мира, стабилност, размишљање шта дан после, онда не треба да гласају за њих.

Тражимо решење за изборе на KиМ, важнији нам Срби

Председник Александар Вучић изјавио је данас да се тражи решење за одржавање избора 3. априла на Kосову и Метохији, али да српски народ и његов опстанак на KиМ не буде угрожен.

На питање шта ће бити са изборима на KиМ и да ли се одлука Приштине да не дозволи Србима да гласају могла очекивати после забране одржавања референдума 16. јануара, Вучић је за ТВ Пинк рекао да то није могло лако да се очекује, јер је запад тада саoпштио да је референдум једно, јер се радило о Уставу, а да ће за изборе бити сасвим другачије.

“Јуче ми је Kвинта рекла да су дали све од себе сада, али да нису успели да убеде Kуртија. Kоји пут су дали све од себе. Имао сам ту ироничну примедбу, али немам потребу да се додворавам народу и говорим шта сам им рекао у лице, јер то неће променити ситуацију”, рекао је Вучић.

Зато је поручио да се мора пронађи решење, којим не сме да се угрози опстанак Срба на KиМ.

“А, да ли ће бити организовани аутобуси, или ће се Kвинта изборити па буде гласањa. Али, они који су мислили да ће због тога определити резултат избора у Србији, грдно су погрешили. Разлика ће бити већа од онога што су предвиђали”, рекао је Вучић.

Он је указао да је суштина да се чувају мир и стабилност, и наш народ на KиМ, јер су они важнији ресурс за будућност од било каквих гласова.

“Борићемо се за решење, заједно са народом на KиМ”, нагласио је Вучић.

Додао је да су Срби на KиМ најавили протест за петак, што је легитимно, демократско право, али и указао да ће бити тешко зауставити Србе да изађу из институција Приштине у будућности.

У прилог томе, навео је да су јуче овде били и командири полицијских станица, јер људима више не смета да ли ће неко да их види.

Зашто као 1999. не изврше агресију на Русију

Председник Александар Вучић запитао је данас европске званичнике, који говоре да је питање увођења санкција Русији сада не економско већ морално питање, на кога је то Србија 1999. извршила агресију и зашто сада не изврше агресију на Русију.

Вучић је то рекао гостујући на Пинку на питање да прокоментарише изјаву портпарола ЕУ да увођење санкција Русији није више питање економије већ ствар морала.

"Можда је боље за нашу земљу да будем господар неизговорених речи, него слуга онога што бих рекао", рекао је Вучић.

Истиче да Србија 1999. године ни на кога није извршила агресију, па је опет 19 земаља НАТО извршила агресију на нашу земљу.

"Што ви тако морални и принципијелни не извршите агресију на Русију и не уђете у Украјину да је заштите? Морал је важна категорија у политици, али морала не можете један дан се држите, а други дан да и не буде тако важан", поручио је председник Србије.

Навео је иронично да верује да су људи из ЕУ много паметнији и да је ЕУ већа и боља у свему до нас.

"Ми смо (изгледа) мали и наше је да слушамо шта кажу", додао је Вучић.

Да чувамо мир и стабилност, у томе је наша снага

Председник Александар Вучић изјавио је данас да му није лако, јер разуме Србе са Kосова и Метохије када говоре о тежини своје позиције на KиМ, али и поручио да Србија мора да чува мир и стабилност, јер је у томе наша највећа снага.

“Тешко је, јер је обавеза да им помогнем, није једноставно када слушате се то”, рекао је Вучић за ТВ Пинк на питање колико му је емотивно тешко када му Срби са KиМ кажу да желе да одустану и да напусте огњишта.

Вучић је приметио и да нема никакве разлике у односу према региону у албанским новинама у Приштини и у штампи у Загребу, нити у делу подгоричке штампе или делу сарајевске, истичући да за њих Србија никада неће бити довољно мала и слаба, да је они не би сматрали сувише моћном и великом.

“И, онда се не секирате превише око тога, без обзира на личне увреде, јер сам ја персонификација успеха Србије и метафора све њихове мржње према Србији и спрском народу. Отуд иживљавање, па коментаришу сваки спот, био он и шаљив, занимљив, а без значаја. Што само говори о њиховој опседнутости Србијом и колико би желели да се у Србији на власт врате они који су омогућавали да они праве разлику, стидели се жртава Јасеонвац, Олује, само да се нигде никоме не замере”, рекао је Вучић.

И ту, наводи, није чак ни питање замерања, јер Србија никога нигде не угрожава, већ је питање поноса, достојанства и поштовања себе и свог народа.

Поручио је да је важно да чувамо мир, додајући да су Срби са KиМ јуче били фер, и рекли да са њим (Вучићем) желе да раде, и да ће сачекати са одлуком о напуштању свих институција на KиМ, када их је питао - шта ћемо дан после.

“И шта ћемо да радимо дан после, шта је политика за дан после? Поређате ми чињенице”, рекао је Вучић, додајући да је он човек који предвиђа на основу чињеница, због чега је, каже, и предвидео све што се дешава у Украјини, а предвиђа и већи сукоб до краја године, иако би волео да греши.

“Наше је да покушамо да чувамо мир и стабилност, у томе је наша највећа снага. Не морамо никога по питању економије да се плашимо, бићемо бољи само морамо да запошљавамо људе”, рекао је Вучић.

Он је додао и да се све више људи враћа из иностранства у Србију.

Ако НИС не буде изузет санкција ЕУ, тражимо нова решења са Русима

Председник Александар Вучић изјавио је данас да се нада да ће ЕУ изузети нашу земљу и НИС из пакета санкција ЕУ према руским нафтним компанијама, као и да ћемо у супротном морати да тражимо нова решења заједно са Русима.

"Чекамо и надам се да ће ЕУ пронаћи изузетак у својој одлуци Европског савета о трећим земљама и санкционисању компанија у већинском власништву руских компанија - Гаспромњефта. Ако нам ту помогну, били бисмо веома захвални ЕУ", рекао је Вучић гостујући на Пинку.

Ако не, како је рекао, онда морамо да тражимо нова решења и да разговарамо са нашим руским партнерима, јер не можемо да дозволимо да наш народ нема нафту и један једини дан.

Добијамо од Руса 40 милиона кубика гаса из Банатског Двора

Председник Александар Вучић изјавио је данас да је подземно складиште гаса Банатски Двор скоро празно и да ћемо из руског дела тог складишта добити 40 милиона кубика гаса.

Вучић је рекао да су и даље ниске јутарње температуре и да трошимо дневно 13 милиона гаса, иако је планирано да се у овом периоду троши шест милиона дневно, као да гасом морају да се снабдевају и ТЕ-ТО Нови Сад и ТЕ-ТО Панчево.

"Готово нам је празан наш део складишта Банатски Двор, јуче смо потписали уговор да узмемо 40 милиона из руског дела складишта. То је борба на дневном нивоу", рекао је Вучић.

Истакао је да су околности тешке, али да неки политичари у Србији, чак и који су у странкама на власти говоре неодговорно како је све у реду.

Са друге стране, еврпоски политичар дају другачије изјаве и саветују грађане шта да раде у овој кризи, док се наши политичари чиме се тако нешто каже смеју, казао је Вучић.

Грађани одлучују, нико да не сања да на силу нешто оствари

Председник Србије и лидер СНС Александар Вучић поручио је данас да ће одлуку о томе коме ће дати поверење на предстојећим изборима донети грађани, и да нико не треба ни да сања да ће нешто на силу моћи да оствари.

Вучић је, за ТВ Пинк, поручио да се не може победити без програма, плана и политике.

На изјаве представника опозиције, који тврде да ће имати 23.000 контролора, указао је да ће предствници бившег режима свакако, заједно, имати више него СНС.

"Њима је јасно да нема никакве крађе, али и да нема ништа од тога што прижељкују. Ако људи буду изашли на изборе разлика ће бити не 1:1,1, или 4:1, већ 5:1 и више од тога“, предвиђа Вучић.

Он је истакао да људи из опозиције живе у "својим балонима" и не разумеју шта се око њих дешава.

"Не знам како ће да кажу да кампања није била најчистија када ни једно њихово име не помињем. Они су у претходних 15 дана изгубили 20 одсто својих гласова. Оду на РТС па као да сам им ја рекао шта да говоре. Само говоре Вучић најгори, немају план ни програм“, подвукао је Вучић.

Подсетио је да је неколико пута рекао да га никада неће победити и да ће се сам склонити.

"О томе ћу обавестити гађане Србије, када се склањам и зашто. Учинићу то сам у неком тренутку. Они да победе без програма, плана и политике не иде. Није ово 1991.година. Гледао сам тада када се говорило, на пример о култури, да је речено „вратићемо достојанство у култури“. Људи желе конкретне ствари, озбиљне програме, дела“, нагласио је он.

На писање медија да опозиција жели нови Мајдан, рекао је да то свакодневно говоре „мотке, куршум у чело“.

"Бугајски је говорио о Мајдану, и о агресији на Србију 1999. године. На изборима шта људи буду рекли то ће бити. Немојте да сањате да ћете на силу нешто да остварујете. Ускоро ћу вам направити да вам политичка сцена буде лакша, па ћете морати да говорите нешто друго него само да псујете мене“, поручио је Вучић.

Предвиђам дуготрајни сукоб, нико не жели компромис

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да није оптимиста када је у питању решавање украјинске кризе и постизање мира, јер сматра да ниједна страна не жели компромис.

"Сви чекају пораз друге стране. Нико неће мир и компромис, зато предвиђам дуготрајни сукоб", рекао је Вучић на ТВ Пинк одговарајући на питање како види развој ситуације и рата у Украјини.

Он је указао и да се сви медији баве само пропагандом, а мало реалним стањем.

Вучић је оценио да је проблем, јер се не зна јасно шта се суштински збива, али очекује да ће се то знати за који дан, која страна је снажнија, која овладава територијом и шта се реално одиграва.

"Kада се бавите пропагандом плаћају цену људи у Украјини, обични људи и војници. Да бисте се ви играли геостратешким интересима сви заједно и на Истоку и на Западу, цена је толико велика да ће бити и стотине хиљада страдалих, највише после Друго светског рата", упозорио је Вучић додајући да ће бити и на десетине милиона избеглих и расељених.

То је све зато, како каже, јер неко очекује пораз Запада а неко слом Русије.

"Бар немојте да су вам пуна уста народа када су већ игре у питању. Нисам оптимиста, јер то чујем из прве руке и све их добро познајем", напоменуо је Вучић.

Поводом изјава америчког председника Џозефа Бајдена о могућој ескалацији сукоба између две силе, каже да је то потврда онога што говори и када би неко тражио решење другачије би се сви односили.

"Мени је жао малих, јер се кичме ломе на слабијима", приметио је Вучић.

Он је рекао и да Србија мора да избегне клопке, наводећи да се од почетка кризе регионални и европски медији више баве Србијом и износе о њој грозне ствари почевши од тога како ће да гласа у УН.

Вучић је рекао да они знају да је Србија суверена држава, да није мала Русија, и да ни Kремљ ни Запад некада нису задовољни, али да је њихов интерес да се сломи Србија и да Запад победи и доминира.

"Бајден је рекао да ће бити једна доминантна сила, и Американци иду зато у додатну конфронтацију са Kином.

Бајден је зацртао и рекао да ће Америка бити доминантна и на то рачунају сви у окружењу и желе да буду први у реду да добију милост лидера новог светског поретка, а да Србија буде кажњена", истакао је Вучић.

Он је поновио да Србија не сме да упадне у клопку да буде слуга, било Москве или било кога другог.

"Морамо да сачувамо самосталност и независност", поручио је додајући да се то мора учинити поред осталог и због морала.

Осврнуо се на то колико је Русија 2015. помогла Србији у СБ УН , да нас није бомбардовала 1999. године, а од Kине и снажније штитила интегритет Србије.

"Да ли ми можемо тако мали у односу на велике, Немачку, Америку, ЕУ, да водимо своју политику. До сада смо издржали", закључио је Вучић.

Сви ће се ујединити против нас, не расипајте гласове

Председник СНС и председнички кандидат Александар Вучић поручио је данас да избори нису игра, и позвао грађане да гласају по својој савести, за своју будућност, додајући да ће сви из опозиције били спремни да се уједине против актуелне власти, у остваривању својих интереса.

“Избори нису игра, држава није играчка и зато је важно да људи знају да ће сви они да се уједине, без обзира на разлике, макар се звали ''Ђиласова листа'', ''Зелена листа'', било како”, рекао је Вучић за ТВ Пинк.

Додао је да се то видело и по питању референдума, када је опозиција, каже, лажно оптуживала власт за крађу, а говорила о бирачким местима која не постоје, док је на крају управо власт била незадовољна резултатима уставног референдума.

“То ће и сутра бити, да људи не помисле да постоје они који се неће удружити са Ђиласовом листом у рушењу државе и остваривању својих интереса, и зато је важно да не бацају гласове, већ да мудро донесу одлуку која се тиче будућности, њихове, њихове деце, родитеља”, рекао је Вучић.

Он је додао да су представници актуелне власти увек били пажљиви за разлику од политичких противника, који, каже, док су били на власти нису дозволили шетњу тадашње опозиције до РТС-а, када је убијен Ранко Панић.

“Демократија је танана ствар, морамо да водимо рачуна о томе, да мањину чувамо као ''мало воде на длану''. Није све у 3. априлу, долази 4. април, 5. април, живеће људи и 10. јуна и 20. септембра и о свему морамо да водимо рачуна”, рекао је Вучић.

Што се тиче насиља, каже да свако може да покуша, а државни органи ће увек радити свој посао.

“Многи ће да буду изненађени резултатима избора, онда ће да разумеју колико су себе лагали и обмањивали, и нису разумели шта је Србија урадила, а успела је да буде најуспешнија економски у Европу. Разумем да нису сви људи потпуно задовољни, али јесу када виде пругу, да се граде путеви, јер воле своју земљу. Не можете људима рећи да је важнија нечија фотеља, од Србије”, рекао је Вучић.

Он је рекао да се труд, ради и бори ,успева да сачува стабилност, напредак земље, те да то грађани виде.

“Грађани нека гласају по савести, јер су избори важна ствар, нису игра, посебно не у овим околностима”, нагласио је Вучић.

Додао је да постоје неке одлуке које још нису донете, попут одлуке о вртићима о којој је раније говорио, иако би се то људима допало, јер се мора чувати новац, због ситуације у свету, и мора се водити рачуна о томе шта доноси сутра.

Рафови су нам пуни и имамо огромне резерве и даље

Председник Александар Вучић изјавио је данас да је Србија купила укупно 2.000 тона млека у праху, од чега је јуче утоварила 500 тона за транспорт у нашу земљу.

Вучић је рекао гостујући на Пинку да је ситуација са млеком у праху и другим намирница постала слична као са респираторима на почетку пандемије, када се дешавало да земље преотимају једна другој набавку ако више понуде.

Напоменуо је да су поједини питали раније шта ће нам толико млеко у праху и додао да је, на пример, једна фабрика сладоледа тражила јуче 20 тона млека у праху, зато што не могу да га пронађу на тржишту.

Вучић је додао да је то тек први захтев који ће уследити према држави.

Kаже да су у Европи опустошени рафови, док је у нашој земљи тржиште основним намирницама стабилизовано, пошто су у почетку људи непотребно куповали велике количине брашна, уља и друго.

"Све смо то издржали и рафови су нам пуни и имамо огромне резерве и даље", додао је Вучић.

Kаже да су неки људи већ остали без посла у Србији зато што фабрике у којима раде не могу да допремају сировину из Украјине и да су то углавном радници који су имали уговоре о делу.

Вучић додаје да тек предстоји борба да се ти људе врате на посао.

Председник је казао да Железара Смедерево мора да увози кокс из Јужне Африке и Бразила, пошто Kинези не могу да увозе из Украјине.

"Откуда ћемо нафту да увеземо ако више не будемо могли преко Омиша", запитао је Вучић.

Додаје да већ долазе људи из Републике Српске и целе БиХ и купују уље у Србији и да се дозвољава да пренесу два или три литра, иако по уредби не може ни литар да се изнесе.

"Да вам не причам каквим се триковима служи једна земља да дође до великих количина нашег уља, да не причам о томе шта је са брашном и пшеницом, колики су захтеви. Имамо једну велику европску земљу која нам припрети уколико им не дамо одређене количине и то кажу - реците Вучићу морате до вечерас и да се не игра. Kажем, нема проблем, они су велики, а ми мали и седам дана немам времена тиме да се бавим, и онда ће добити одговор", рекао је Вучић и додао да је велики притисак тајкуна.

Kаже да претње појединаца због ограничавања жита и уља нису уродили плодом.

"Људи кажу да не дамо сељацима да зараде, ајде немојте да обмањујете народ, пошто су сељаци своје жито предали у јулу и августу, дали млинарима и трговцима. Сада су у питању само трговци. Даћемо и њима, то су један човек који је заиста коректан, то је Александар Kостић, затим Мишковић, Молдавац и још неколико великих бизнисмена", рекао је Вучић.

Истиче да то нема везе са сељацима, али ми морамо за нас народ да обезбедимо и хлеб и млеко, уље, шећер.

"Не знам како бих преживео такву ситуацију какве имају многе земље", додао је Вучић.

Остале вести