Мир и стабилност немају цену, да гурамо напред, не у прошлост

Најновије
Извор: Служба за информисање СНС

Мир и стабилност немају цену и важно је да "гурамо" наше земље напред, а не у прошлост, поручио је данас у Анкари председник Србије Александар Вучић и истакао да сарадња Србије и Турске расте у свим областима, те да је уверен да ће се та добра сарадња само наставити и продубити.

Извор: Пинк тв

Вучић је, на заједничкој прес конференцији након састанка са турским председником, изразио уверење и да ће у наредним месецима имати прилику да Реџепа Тајипа Ердогана угости у Србији, у билатерално, а можда и трилатералној посети.

Вучић је пренео да су разговарали о свим темама, билатералној сарадњи у бројним међународним организацијама, о свим регионалним питањима.

"Покушали смо да у свакој од тема, пронађемо најмањи заједнички именитељ. Суштина је, као што је рекао и Ердоган, да мир и стабилност немају цену и зато је важно да то сачувамо, да се понашамо одговорно и озбиљно, да разумемо све околности у којима живимо и да гурамо наше земље напред, а не у прошлост", поручио је Вучић.

Важно је да прошлост знамо, да из ње извлачимо поуке, да је проучавамо, али да својим рукама градимо другачију и бољу будућност, нагласио је председник Србије.

Он је пренео да је за Србију важна економска сарадња са Турском, која константно расте.

Изнео је податак да ће у 2021. години бити забележен раст од чак 35 одсто у односу на 2020. годину.

Вучић је рекао и да је средњорочни циљ - 5 милијарди евра трговинске размене, што је добро за економије Србије и Турске.

Додао је да у Србији послује 110 турских компанија, које су добродошле и важне, пре свега због тога што многе од њих послују у малим местима, попут Лебана, Kрупња, која су тиме "подигнута".

Вучић је рекао и да је за Србију важно да заједно са Турском ради на повезивању региона, те поновио да је готово 80 одсто моста на Сави завршено, што је део ауто-пута који треба да споји Београд и Сарајево, односно Београд и Бањалуку. Тај пут ради турска компанија.

"Верујем да ћу ускоро моћи да дочекам Ердогана, да му покажем колико смо ствари успели да урадимо, да повезујемо две земље. То је важна порука", рекао је Вучић.

Подсетио је да се ради и на другим, важним пројектима, попут изградње пута Нови Пазар - Тутин, у дужини од 22 километара, важног за ту област, и изразио уверење да ће су будућности реализовати и други пројекти.

Подсетио је и да су Србија и Турска повезане гасоводом, преко Бугарске.

"Имаћемо још неке идеје, да замолимо домаћине како да даље побољшамо умреженост и могућност прикључења на различите енергетске изворе", рекао је Вучић.

Председник Србије је констатовао да расте сарадња две земље у свим областима, као и да су споразуми у области образовања, туризма, културе веома важни.

Вучић је пренео и да је Ердоган говорио о томе да ће Ер Србија летети из Kраљева и Ниша за Истанбул,

"Хвала турским домаћинима што су отворили лет ка Анкари. У првих годину дана имаће губитке, али сам уверен у профит након тога, будући да данас не можете да нађете место на лету између Београда и Истанбула", рекао је Вучић.

Вучић је позвао све грађане Анкаре да посете Београд, али и грађане Србије да, поред Истанбула, посете и главни град Турске, који је, каже, један од најмодернијих, а чијем је развоју допринео управо председник Турске.

Позвао је грађане Србије и да оду на турску обалу, али и Турке да дођу не само у Београд, већ да посете и Ниш, Kопаоник, Златибор, Стару планину, свакако и Нови Сад који је ове године Европска престонице културе.

"Много смо више причали о политици него што то можемо овде да вам пренесемо. По многим питањима смо се итекако добро разумели и верујем да ћемо наставити добру сарадњу. Очекујем ускоро председника Ердогана у Србији", рекао је Вучић.

Вучић и Ердоган
Извор: Служба за информисање СНС

Нећемо одступити од Дејтона

Председник Србије Александар Вучић пренео је новинарима у Анкари да је председнику Турске Реџепу Тајипу Ердогану рекао данас да је важно поштовање интегритета Босне и Херцеговине и интегритета Републике Српске у оквиру БиХ и да Србија неће одступити од поштовања Дејтонског споразума, као и да је то једина политика која може у БиХ да гарантује очување мира.

Ердоган је рекао да Турска жели да се после избора у Србији одржи заједнички састанак са тројним Председништвом БиХ у циљу очувања територијалног интегритета и целовитости БиХ, као и да би тај састанак са лидерима све три стране, Бошњака, Хрвата и Срба, могао да буде одржан у Београду или Истанбулу.

Вучић и Ердоган су тако одговорили на питање новинара шта имају да поруче по питању БиХ с обзиром на све напетију ситуацију.

Вучић је рекао да је са Ердоганом разговарао о свим односима, као и да је истакао да су најважнији стабилност, мир и разговори.

"Истакао сам да је поштовање Дејтонског споразума од суштинског значаја. И чини ми се да се добро разумемо по том питању", навео је председник Србије.

"Рекао сам му да Србија поштује интегритет БиХ, као што увек истичем да је важно поштовање интегритета Републике Српске у оквиру БиХ. То је наша политика од које нећемо одступити и она је у складу са Дејтонским споразумом и то једина политика која може да нам гарантује очување мира", наставио је Вучић.

Kако је рекао, Србија са Турском проналази заједнички језик и трудиће се да га увек пронађе.

"Заједнички ћемо радити, иако је то много тешко", казао је Вучић и додао да шта год каже Ердоган да ће део српских медија то подозриво дочекати и још горе оно што он, Вучић, каже у бошњачким медијима.

@Таква атмосфера неповерења је створена и морамо још много да радимо на враћању поверења и верујем да заједничким радом то можемо да урадимо", закључио је Вучић.

Остале вести