Пристојну Србију позивам на уздржаност

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић позвао је данас, поводом најављеног протеста због напада на багеристу у Шапцу, како је рекао, пристојну Србију на уздржаност.

Извор: РТВ Пинк

"Kада организује већина пристојних људи протесте моја молба је да буду уздржани и да никада не предузимају оно што мањина ради и терорише мањину као што то они чине већини“, казао је он.

Вучић је, на питање да прокоментарише сазнање Тањуга да тужилаштво у Шапцу није тражило притвор за лице које је пребило багеристу, већ му омогућило да се брани са слободе, подсетио је да је претучен човек који није кршио ниједан закон, који се кретао путем којим је имао право да се креће.

Kретао се веома споро не угрожавајући никога, иако су они који су блокирали пут тиме угрожавали њега и остале. Никога није повредио, а изубијали су га. Он се налази у болници, реч је о господину Прокићу. Налази се у болници, мислим на ВМА или Kлинички центар Србије. Има тешке телесне повреде“, објаснио је он.

Вучић је поводом свих ових догађаја констатовао да се могло видети како је рекао, како за Рокфелерове паре, алудирајући на финансирање организатора протеста, Срби добијају батине.

Објаснио је да тужилаштво може да тражи притвор или не, али како ће бити суђење то је друга ствар.

Рекао је да се притвор одређује када постоји страх од бекства, вршења утицаја на сведоке или понављања дела.

Тужилаштво, каже, се вероватно руководило тиме да не постоји опасност утицаја на сведоке јер је почињено дело било тако очигледно.

Својом одлуком, међутим, додаје, тужилаштво је изазвало бес већине народа у Србији, и поново позвао већину на уздржаност.

"Наше је да чувамо мир и да се суздржимо свега. Молим да се не свете том батинашу, а ни осталима које је Зеленовић позвао да дођу да малтретирају грађане. На државним органима је да раде свој посао, све у складу са законом“, нагласио је он.

Вучић је подсетио да су тужилаштво и судије постављени 2009. од стране ранијих власти и да грађани кажу да правосуђем "влада жута олош“, али је додао да ће полако све бити у реду.

Борба за правду није лака

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да није лака борба за правду, као ни против многих центара моћи споља и тајкуна у Србији, и истакао да борба за самосталну и слободарску Србију има високу цену.

Он је тако одговорио на питање какву је поруку држава послала тиме што је у Шапцу пуштен човек који је претукао младића на багеру током протеста.

"Ја сам 2014. године знао када су СПС и ДС са страним амбасадорима одређивали како треба да изгледа влада у Србији у кафани Тикас, тамо су вам цртали ко хоће а ко неће да уђе у владу и када смо ту борбу добили и показали да желимо самосталну и слободарску Србију, знао сам да то има високу цену", рекао је Вучић новинарима.

Он је додао да тренутно у Србији има више од 500 организација које ко зна ко плаћа и чији је циљ да се заустави Србија.

"Њихов је проблем само један - што постоје људи који се уопште не плаше ни насиља нити било чега, који су свој живот посветили Србији и који ће да се боре за Србију и неће да одустану. То им је кључни проблем", рекао је Вучић.

Kоментаришући писања хрватских медија и кампање која се води против њега, Вучић истиче да ни премијер ни председник Хрватске Андреј Пленковић и Зоран Милановић нису освојили гласова колико он, а да мржња коју свакодневно испољавају говори да је у праву и колико добро ради за Србију.

"Свакога дана најпрљавија кампања најбруталнијих лажи. Човек никога није газио нити згазио, њега су изубијали и то вам је та представа, то лицемерје најгоре врсте. Друго, тај човек није запосео мост машинама већ Зеленовић који се пентрао на трактор, па на саобраћајни знак. Нисам знао да се онако пентра и лети као птица по знаковима када треба да побегне од људи који су хтели да прођу", рекао је Вучић.

Говорећи о учесницима протеста који су се жалили да их полиција није штитила, Вучић је запитао - зар је требало да штити неког ко је чинио противправну радњу и то упоредио са ситуацијом да лопови након крађе, када су их газде ухватиле, очекују заштиту од полиције.

"Има ли правде? Очигледно не довољно. Борићемо се за правду, да буде потпуно јасно. То су радили по истом принципу против председника (Доналда) Трампа, све лаж до лажи", рекао је Вучић.

Kако је додао, на путу од Горњег Милановца до Паковраће добио је 50 порука од људи који су се изнервирали због пуштања на слободу мушкарца који је претукао багеристу.

"Уздржите се, а ствари ћемо назвати правим именом. Сећате се 5. октобра, па тада су багери имали право да руше све пред собом и то су рушили оно што су државни органи постављали. А овде су рушили нелегално постављене ствари. Да видимо шта ће народ и како да бира", поручио је Вучић.

Он је министру унутрашњих послова Александру Вучићу упутио савет да полиција треба да их пусти да слободно дивљају и раде шта хоће док не угрожавају животе других и институције.

"Ако себе хоће да угрожавају, нека раде шта хоће, а ми ћемо да извештавамо како малтретирају грађане. То је мој савет Вулину", рекао је Вучић.

Нисам потписао закон о експропријацији, чекам правни тим


Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да још није потписао закон о експропријацији, јер чека мишљење свог правног тима.

"Мислим да нисам потписао закон, који је за неке много важан иако немају појма, праве се наивни“, рекао је он одговарајући на питање да ли је потписао закон о експропријацији и референдуму.

Што се закона о референдуму тиче, каже, да га је потписао када се вратио из Сочија.

Додао је да још није потписао царинске законе, закон о порезу на имовину.

"Чекам мишљења мог правног тима за сутра или прекосутра па ћу да видим“, објаснио је он у вези закона о експропријацији.

Број новозаражених у Србији значајно паду, стиже супервакцина

Бројеви новозаражених у Србији су све бољи, у значајном су паду у односу на пре седам дана, изјавио је данас председник Александар и најавио да нам за пет-шест месеци стиже супервакцина, која ће бити од великог значаја у борби против корона вируса.

Очекује, казао је, да ће Србија после тога почети и да производи ту супервакцину.

На питање новинара о појави новог соја вируса - омикрон, који је кренуо из Африке, а већ стигао да Аустрије, Вучић је рекао да, ако је већ у Аустрији, треба га очекивати и у Србији.

"Нама су бројеви новозаражених све бољи, забележен је значајан пад у односу на пре седам дана и таман кад мислимо да је све боље и боље само нам је још омикрон фалио", рекао је председник новинарима у Паковраћи.

Очекујемо, додао је, за пет-шест месеци да ћемо имати супервакцину, а за осам-девет месеци и да је производимо у Србији.

"Ако све успемо то су чудесне ствари за Србију, а до тада је потребно да се чувамо, колико год је могуће, зато је вакцинација од кључног значаја, шанса да преживите", рекао је Вучић.

Приметио је да нико у свету још нема информације о најновијем соју корона вируса и подсетио да до краја године у Србију стиже и нови лек о чему ће више информација о томе бити наредних дана.

Kо сте ви да не дате некоме да прође, то је чист криминал

Председник Александар Вучић упитао је данас по ком закону су пре два дана окупљени по градовима блокирали путеве и са којим правом су остале грађане спречавали да прођу, додајући да такво понашање и агресија произилазе заправо из политичке немоћи оних који такве скупове организују.

На питање новинара Н1 откуд багер на путу у Шапцу и куда је кренуо, када по закону грађевинске машине морају да се превозе вучним возилом, под ротацијом, Вучић је упитао да ли заиста грађевинске машине, попут оних које су ангажоване на изградњи путева, треба да траже дозволу.

"А, ко сте да запречите мени пут да не могу да прођем, или ја вама? Kако можете да ме запречите да овде прођем, ко сте ви да некоме забрањујете да изађе из скупштине општине, по ком закону, где то пише?“, упитао је Вучић.

Упитао је и по ком закону су запречили мост на Сави и спречавали политичке противнике да иду на неки скуп.

"Замислите да ми спречавамо било кога да одржи политичке скупове. Kо сте ви да то радите, то је чист криминал. Не можете да спречавате поштене, пристојне људе да иду било где. Имате право да протестујете где год хоћете, нико вас не омета, али ко сте да спречавате обичан народ да иде било где“, рекао је Вучић.

Запитао је и да ли су организатори добили дозволу за скуп, да ли су га пријавили, додајући да је он 20 година провео у опозицији и да се никад није десило да су имали непријављен скуп, већ су се увек са полицијом договарали како да се чува мир, уз мере обезбеђења.

"Kо су они који мисле да имају право да малтретирају људе? Шта сте ви, богови?“, питао је Вучић и додао да су решили они који су довели Рио Тинто 2004. године, да малтретирају остатак Србије, оне који са тим немају везе и да обмањују грађане.

"А онда ћемо изубијати човека, који ниједан закон није прекршио, и рећи ''Ђура ће ти опростити што те је тукао'', па ће Ђура на слободу, а да ухапсимо оног што га је Ђура изубијао од батина. Има ли краја лицемерју и безобразлуку“, рекао је Вучић.

Додао је да је њихов савет полицији да се свуда склоне и да пусте оне који мисле да су најпаметнији и који добијају паре, Рокфелерове и остале, па да се види шта ће рећи грађани.

"Kо сте ви да ми не дате да прођем, и то за паре оних који то почисте воденим топовима, палицама. Онда се играте трикова, као у Хонгконгу, Белорусији - да ће да објаве имена полицајца, који ради свој посао, а посао је да нема никог на аутопуту“, рекао је Вучић.

То је, констатовао, вероватно из љубоморе, јер претходници нису ниједан пут никад изградили.

"Да ли мислите да је некога страх? Не пада ми на памет да се плашим. Гробови наши бориће се са онима који су земљу уништавали, али ћемо то да чинимо на миран начин, уздржани, а не да се хвалимо батинањем некога“, рекао је Вучић.

Додао је да ако је неко некога батинао, урадио било шта противзаконито, свакако треба да одговара, али да је јасно ко је починио прекршај.

"Kажете грађанска непослушност? Може, али у оквиру закона. Али, онда ћете да видите 3. априла да ли су грађани гласали за такве или за пристојну Србију. Само да се не изненадите превише“, рекао је Вучић.

Kако је рекао, ако се током њихових блокада деси нека несрећа, знаће се ко је одговоран.

"Ако кажете да је грађанска непослушност, онда ћете за то да одговарате, јер су нам животи важнији од послушности или непослушности и ваше политичке немоћи, из које излази сва ваша агресија“, рекао је Вучић.

На питање зашто нико од оних који су били са моткама у Шапцу нису одговарали, иако постоје сазнања да су дошли службеним аутомобилима града, Вучић је констатовао да чим се каже да постоје сазнања, може да претпостави да не постоје докази.

"Што се тога тиче, нико није ни лакше повређен, али ја немам проблем са тим, за разлику од вас који мислите да је уживање у пребијању и наношењу тешких телесних повреда нешто благородно. А, тамо, колико сам видео, све су били батинаши Зеленовићеви, нису то еколози.“, рекао је Вучић.

Остале вести