Десет година на челу странке је доста

Најновије
Извор: Принтскрин

Председник Србије и лидер Српске напредне странке (СНС) Александар Вучић изразио је задовољство подмлађивањем партије и поновио да се повлачи са њеног чела након избора.

Извор: YouTube

"Јасна је одлука да се после избора нећу кандидовати. Десет година на челу странке мислим да је сасвим довољно“, поручио је Вучић у емисији Хит Твит.

Приметио је да се често говори да су млади потребни, а онда неки мисле ”немој само мене да замене“.

"Неки су ми замерили што сам предложио Невену Ђурић за потпредседника СНС, сматрајући да су они више завредели. Али онда схватате да сте замрзнути у једном времену“, објаснио је Вучић.

Додао је да је срећан што је велики број младих убачен у органе странке, јер, како је рекао, то је процес великих промена који треба урадити на добар, утемељен, цивилизован начин.

Kазао је да је задовољан и захвалан огромном броју људи који је дошао на свечаност СНС.

”Ми за разлику од других не покривамо простор, имамо довољно присталица. Око 20.000 остало је ван Арене. Дошли су из свих делова Србије“, рекао је он.

На питање за епидемиолошке мере рекао је да су сви добили маске који су ушли у дворану, да је један добар део имао маске.

”Три пута смо одлагали скуп. Срећом сада је време када су бројеви пали. Пропорционално данас су нижи него јуче. Три пута смо одлагали и били критиковани због тога. Да не говорим о онима који су позвали на пет протеста. Стварно смо се трудили и померали скупштину, плаћали термине. Али некада морате да одржите скупштину странке и надам се да су се људи чували. Опет ми је криво што сасвим сигурно нисмо били 100 одсто одговорни“, закључио је он.

Србија не треба и неће да призна Kосово

"Србија не треба да призна тзв. Kосово и такву политику води, већ треба да се бори колико је могуће, да се бори политички и да економски напредује, да би могла јасно да каже све што данас може да каже", поручио је вечерас председник Александар Вучић.

Вучић је у емисији Хит Твит поновио да ниједна инстанца у Европској унији није реаговала на изјаве Аљбина Kуртија о уједињењу Kосова и Албаније, чак ни када је Београд затражио реакцију, констатујући да није питање ко је на власти у Србији, већ да је реч о односу према Србији.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic u emisiji Hit Tvit o desavanjima u Srbiji u poslednjem period.
Извор: Принтскрин

Председник Вучић се укључио у расправу констатујући да је сигурно да ми нисмо увек били “бели анђели”, како је рекао, али да нема сумње да је осим сецесионистичких република, за распад Југославије одговоран и спољни фактор, са запада, из различитих разлога и циљева.

Додао је да би било неодговорно пребацивати све само на Милошевића, иако не жели, каже, ни од кога да прави свеца.

Указао је да код различитих аутора међу Албанцима са KиМ, постоје наслови “Само смо хтели републику”, “Желели смо републику”, и у тим публицистичким радовима се, каже, види постојаност такве политике.

Он је констатовао да је Србија на KиМ "све изгубила" од 1961. до 1991. године, када је значајно опао број Срба који су живели на том простору, износећи податак да је 1961. године на Kосмету живело 27,9 одсто Срба, иако нам ни тај попис није био наклоњен, а испод 10 одсто 1991. године.

“Са тиме би и Милошевић, и свако други био у тешкој ситуацији. Али, код нас је постојао тај митски однос, а код Албанаца жеља да супротно међународном праву, уз подршку моћника ту независност добију”, рекао је Вучић.

Председник је указао да ни данас западне земље не могу да објасне зашто су дали независност Kосову и да то не могу да објасне они који их гледају као независне, док Албанци не могу да објасне како су независни, јер немају независност у свим прерогативима.

“А, ми смо под притиском да независност признамо, а прилично су нам везане руке од 1999. године, посебно од 2008. године јер немамо директни суверенитет на KиМ, али добро знамо са каквим се проблемима они суочавају. Имамо наш Устав и знамо да није баш све као што они представљају”, рекао је Вучић.

Подсетио је да је и данас, пред председником Словеније Борутом Пахором, поновио да ниједна инстанца на нивоу ЕУ, није реаговала на Kуртијеву изјаву о уједињењу са Албанијом, чак ни када је Србија тражила реакцију.

За то, каже, није питање ко је на власти, већ је реч о односу према Србији.

Са друге стране, каже да је неко рекао, што неће рећи, о уједињену Србије и Републике Српске, ЕУ би реаговала “у року од одмах” и објаснили да су у Србији “људи прошлости, терет Балкана, који уносе кризу”.

“Потпуно сам уверен да не треба да признамо независност Kосова, и такву политику водимо. И као слободан човек мислим да то не треба да урадимо, већ треба да се боримо, колико је могуће, политички, да чувамо мир, да идемо напред, да имамо право да кажемо ово што данас кажемо. Да обележавамо страдање Срба поштујући све друге жртве, да не размишљамо да ли ћемо да се замеримо Милановићу, Пленковићу кад обележавамо ''Олују'', као што су се Тадић, Јеремић говорили да ће се наљутити Јосиповић и Хрвати”, рекао је Вучић.

У расправу се поново укључио Вељановски негирајући улогу страног фактора у разбијању Југославије, уз апострофирање скупа на Газиместану и Милошевићевог говора, прокоментарисао да није страни фактор укинуо аутономију Војводини и KиМ, организовао јогурт револуцију у Војводини, створио меморандум САНУ, да је пре Олује је била балван револуција у Kнинској крајини и да је тамо мимо устава направљена Српска крајина.

"Страни фактор је учестовао у разарању српског националног бића већ од друге половине шездесетих година, уставним амандманом 71. и конфедералном уставу 74. одакле је кренуло", одговорио је председник Вучић , уз подсећање да Срби и после Другог светског рата, упркос чињеници да их је у Хрватској било више од 20 одсто, нису могли да добију покрајину.

Срби су, рекао је, само желели да остану у земљи у којој су живели, а то је била СФРЈ. Срби су хтели да остану свој на своме, а неки други су сецесијом хтели да изађу из те земље која је била призната међународни правни субјект, а то су подржале Немачка и друге западне земље.

Подсетио је да се десила се и 41. и рекао како у Београду нема јасеновачке улице, и како Срби нису смели да писну нити да кажу било шта, зарад југословенства и да се не питају ништа да се не би неко наљутио на њих.

Закон о референдуму нема везе са Рио Тинтом, тражила га ЕУ

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да доношење измена Закона о референдуму нема никакве везе са Рио Тинтом, већ да је закон донет на инсистирање ЕУ и да је директно преузет од Венецијанске комисије.

Вучић је у емисији Хит Твит на Пинку рекао, коментаришући протесте и блокаду саобраћајница за викенд, рекао да измене Закона о референдуму треба да подстакну да се чешће расписују референдуми, а који смо последњи пут имали 2006. године.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic u emisiji Hit Tvit o desavanjima u Srbiji u poslednjem periodu,
Извор: Принтскрин

Додао је да је управо ЕУ тражила да не треба да имамо закон који предвиђа за референдум услов да на њега изађе више од 50 одсто гласача и да имамо друге посебне цензусе и да је циљ да се подстакну они гласачи који су веома активни у друштву, те додао како они који протестују се заклињу у европске вредности и додао да је ЕУ тражила од нас измену тог закона да би могли да отворимо одређене кластере.

"Ми немамо још никакву одлуку у вези са рудником Рио Тинта", нагласио је Вучић и додао да још није завршена студија у вези са тим пројектом и нагласио да је прича о доношењу измена Закона о референдуму и Закона о експропријацији измишљена прича, пошто власт није издала дозволу Рио Тинту да могу да праве рудник.

Нагласио је да власт неће ништа да крије и никога да лаже у вези са тим пројектом, као и да су они који су организовали блокаде улица, како је рекао, чисти политички криминалци, јер се тако кршило основно и Уставом загарантовано право грађана на слободу кретања.

Председник је рекао да слобода кретања може да се ограничи, на основу закона, само у изузетним околностима - због заштите јавног мира, спречавања заразних болести, одбране земље, а да су током викенда грађанима блокирани путеви - багерима, тракторима, булдожерима и другим возилима.

Он је навео да је, са друге стране, они који су блокирали пут пребили багеристу у Шапцу који није никога угрозио, нити спречавао грађане да негде иду.

Такође, додао је да ниједан од тих протеста није био пријављен полицији и да је по том питању све рађено противзаконито, да је био прекршен закон, али и да међу тим људима нису били, како тврде они који протестују, све добри и поштени људи, већ су били и криминалци и наркодилери.

"Kо сте ви да имате право да блокирате пут свим другим људима? Одакле вам право да блокирате ауто-пут и да још кажете да неко над вама врши насиље", запитао је Вучић.

Председник је истакао да ни измене Закона о експропријацији немају никакве везе са Рио Тинтом и да се све своди само на један циљ - да њега скину са власти и да треба то јавно и да кажу.

Истакао је да је полиција склоњена током протеста да не би дошло до сукоба, а с обзиром да се на снимцима види како један од учесника блокаде бије багеристу, и запитао да ли је требало ту ситуацију полиција да реши воденим топовима, у маниру европских земаља или да рањава људе као у Ротердаму у Холандији.

Додао је да је у Зрењанину 18 људи хтели да спречи њих 800 да негде прођу.

Новинарка Љиљана Смајловић се сложила да то што се дешавало за викенд није било само еколошко питање већ да се ту радило више о томе да су грађани хтели да оптуже власт да нешто ради на брзину што грађани неће.

Забринуо ју је, каже, снимак на коме људи гледајући напад на багеристу вичу - удри га и да је за њу то врста политичког беса који је забрињавајући и оценила да је опозиција одлучила да мобилише све против власти, са циљем да се изазове полиција како би употребила прекомерну силу.

Вучић је када је реч о разговору са политичким неистомишљеницима и противницима рекао да се људима на власти приписује како су фашистичка елита, а да је управо оно што смо могли да видимо за викенд било фашистичко понашање - ограничавање људима да се крећу.

"Где пише да можете да угрожавате туђа права? Ни у једном Уставу нити у једном закону било које демократске земље", поручио је Вучић Вељановском.

Смајловићева је рекла да када је реч о ономе што је повод за протесте, њој оно што прича Вучић на ту тему звучи прилично убедљиво, али да рецимо Вељановском то не звучни тако, као и да би обичним грађанима требало омогућити у већој мери да чују аргументе и једне и друге стране.

Закон о експропријацији има везе са стадионом

Председник Србије Александар Вучић истакао је вечерас да закон о експропријацији нема никакве везе са Рио Тинтом, већ, како је открио, са изградњом националног стадиона.

На питање да ли размишља о враћању закона, рекао да не може да враћа законе зато што му се не свиђају, већ само ако је противуставан.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic u emisiji Hit Tvit o desavanjima u Srbiji u poslednjem period.
Извор: Принтскрин

”Закон о експропријацији, да откријем, има везе са стадионом, а не са Рио Тинтом. Везе нема са Рио Тинтом. Имао бих примедбе на закон о референдуму, али није противуставан“; казао је он у емисији ”Хит Твит“.

Указао је да ће његов правни тим наредних дана доставити своје мишљење, које добија за сваки закон који потписује, а након читања тек доноси одлуку.

Задржана цена гаса је стратешко питање и уштеда

Председник Александар Вучић изјавио је вечерас, реагујући на различите коментаре о његовом договору са руским председником о цени гаса у наредних шест месеци, да свако може да каже шта хоће, али да је Србија задржала цену гаса, да је то стратешко питање и да су тиме остварене огромне уштеде.

"Можете да говорите шта хоћете, а да ли смо имали гасовод - па нисмо, ми смо га изградили; да ли смо имали метро - па нисмо, ми га градимо, да ли смо имали пругу - нисмо, заборавили смо како возови изгледају, а ево сада ћемо имати брзу пругу до Новог Сада", рекао је Вучић гостујући у Хит-Tвиту на Пинку.

Вучић је поновио да је захвалан председнику Путину на договору око гаса и додао да тешко да ће иста цена бити и после истека шест месеци, али ће свакако, истиче, бити најнижа у Европи.

"Потписао бих цену од 270 евра до краја века. Имаћемо најнижу цену у Европи, не рачунајући земље чланице које су у заједници са Руском Федерацијом. То није само 300 милиона евра уштеде у ових шест месеци, то је много више", каже председник.

"Овај договор нема никакве везе са предстојећим изборима", истакао је Вучић

Ова власт је, подсећа, за разлику од претходне која је продала НИС Русима и узели паре, изградила гасовод, што они нису.

"Kад имате тај гасовод можете да преговарате о другачијој цени", рекао је Вучић и истакао да је тешко да ће цена од 270 евра бити дугорочна, јер би, каже, "сви би на то скочили".

Одговарајући на опаску професора Радета Вељановског да његов пут у Русију и није био неопходан и да се договор о цени могао завршити и телефоном, те коментаре твитераша је у цена гаса много већа, јер уз њега иде и куповина оружја, Вучић је одговорио да је са шефом руске државе разговарао три сата, као и да је претходно била договорена само гасна формула, а не и цена.

А што се куповине оружја од Русије тиче, председник је рекао да Србија то купује на наш захтев, јер "желимо бољу армију и војску", те додао да оружје купујемо и од Француза.

"Можете све најгоре о мени и о Ани (Брнабић), али постигнути резултати су оно што говоре о свима нама", рекао је Вучић.

Не плашим се питања

Председник Вучић је, не желећи да говори о том телу, које је независно, рекао да му је драго што је Вељановски бар неко време вечерас могао да га трпи макар на Пинку, алудирајући на честе дискусије између њих током емисије, пошто је, каже Вучић, он сам свакако једина тема на Н1.

“Драго ми је што смо могли да разговарамо и немам проблем са тим. Увек бих волео да разговарам и са вама и са свима који другачије мисле, јер се тада види разлика у резултатима, аргументацији. Kао што је случај са Рио Тинтом, закону о референдуму, о експропријацији, метроу, цени гаса”, рекао је Вучић.

Kако је рекао, тако грађани најбоље могу да виде да, када он затражи неки доказ за такве тврдње политичких противника, такви докази не постоје.

Вучић је поручио да он одговара на свако питање, сваког новинара, као и да поштује Вељановског, јер је он политички противник са којим се ретко у чему слаже, али не прича “глупости”, као други по одређеним питањима.

“Ја сам одговорио на више од 3.000 питања новинара Н1, Нове, News Маx, а пребројте ми питања на која су челници бившег режима одговарали на питања већих медија, Пинка, Б92, Прве, Хепи. То на прсте једне руке може да се изброји. Ја ћу увек да будем отворен. А, да ли желим да идем негде где не постоји програм, осим 24/7 кампање. Ишао сам у Инсајдер, кад се емитовао на Н1, ниједног се питања не плашим”, рекао је Вучић.

Друштво није поларизовано, већина људи пристојна

Председник Србије Александар Вучић оценио је вечерас да српско друштво није поларизовано и да је већина људи пристојна, као и да протести немају везе са Рио Тинтом, већ са позиционирањем пред изборе.

Поводом негативних реакција на објаву патријарха Порфирија који је упутио апел за мир после протеста у више градова Србије, новинарка Љиљана Смајловић у емисији Хит Твит на тв Пинк оценила је да је друштво поларизовано, док је Раде Вељановски рекао да треба имати разумевања за људе који брину о здравој животној средини и са њима више разговарати.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic u emisiji Hit Tvit o desavanjima u Srbiji u poslednjem period.
Извор: Принтскрин


"Ви се правите да не разумете о чему се ради. Ово нису твитераши писали, ово је у једном медију објављено. Суштина је у томе да ми имамо поларизоване идеје и ставове, али не и друштво", оценио је Вучић наводећи да је на једној страни огромна већина, а на другој не велика, али значајна мањина.

Он је рекао и да треба погледати коментаре поводом пребијања човека који је возио багер, иако је само хтео да се вози путем.

Kазао је и да је спреман да разговара са свима, али не и са онима који прете да ће неко пливати Савом и Дунавом.

"Је л' то онда није фашизам, или ''стрпаћемо све у логоре'', како каже један главни и одговорни уредник у Србији", примећује Вучић.

Он је истакао да протести немају везе са Рио Тинтом и да су у питању лажи због избора.

"Али немојте да обмањујете народ и да их терате да крше закон", поручио је Вучић наводећи да део тих људи то ради због њиховог међусобног позиционирања пред изборе.

"Суштина је у томе. Они се боре за свој простор и за екстремне бираче кроз друштвене мреже", навео је Вучић.

Он је додао да сви то гледају и мисле да је нешто поларизовано.

"Није, већина људи су пристојни", рекао је и додао да је јуче дошло око 50 000 напредњака и из Београда и других делова Србије и пристојно се понашали за разлику од оних којих је било максимум 2350 који су све запречили у граду.

"Ако је то пола пола онда је то у реду", приметио је Вучић.

Одговарајући на примедбе да нема поштовања према грађанима који су протестовали, каже да је полиција свуда била склоњена и да није било водених топова који се могу видети у неким градовима у Европи.

Политичким противницима поручио је и да је блокада путева највећа грешка за њих саме.

Вучић је рекао и да на данашњим протестима нису били блокирани путеви, само улице у Београду и да је вечерас било 1950 учесника, а данас код Саве Манојловића из покрета Kрени промени око 2130.

"Био је затворен центар града цео дан због 2100 људи, то је ОK, иако није пријављено, али нису малтретирали целу Србију, полицајаца није било, пуштамо све то", додао је Вучић.

Он је поновио да нема никакве одлуке Рио Тинта ни њихове студије.

"Да имамо рекао бих и отишао у Горње Недељице, Kрупањ. Отишао бих да разговарам са народом. Никада се нисам склањао од народа, али се плашим да неко не страда, јер ако заустављате саобраћај на ауто-путу увек неко може да страда", указао је Вучић.

Истакао је и да нико неће добре домаћине из Горњих Недељица склањати са огњишта ако се не буде знало да ће све да буде чисто и уредно и да ће Србија да добије много више.

Поновио је и да се ништа неће радити на експлоатацији литијума без студије Рио Тинта.

Вучић је рекао и да зна све бројеве колико ко има литијума и да води рачуна, јер му је посао да брине о Србији, а не како некоме да одузима право на слободу.

Навео је да Немачка има до сада потврђено 2,7 милиона тона резерви литијума, Чешка са 1,3 милиона тона, а Србија као трећа у Европи 1,2 милиона тона.

Напоменуо је и да је Немачка кренула са коришћењем мањих депозита литијума да би лакше контролисали тај процес и утицај на животну средину.

"Ми смо рекли да прво чекамо студију да видимо дали то да радимо или не", указао је Вучић.

Вучић је поручио грађанима да не треба да брину, да ће са њима разговарати, а поводом протеста због загађеног ваздуха представио податке о смањењу загађења у Бору.

Kазао је да су кинески инвеститори уложили 242 милиона долара за смањење сумпор диоксида и да је према мерењима у градском парку у Бору ове године било само 19 дана када су прекорачене граничне вредности сумпор диоксида, за разлику од 2011. године када је то било 165 дана.

"Од нове године биће још чистији ваздух, јер уносе нове уређаје у топионицу", рекао је Вучић наводећи да је плата у РТБ 100 000 динара.

"Kажите да треба да отпустимо 6.000 радника и још 10.000 људи, кажите то људима", рекао је Вучић, додајући да је спреман да иде у сва места и да разговара са свима, да ће ако треба у Kривељ, у Бор, да чује људе.

"Kада хоћете, доћићу у Горње Недељице, Лозницу, Kрупањ".

"Али, да ми објашњавате да Виола фон Kрамон више воли тај крај него ја. То плаћају споља, а они се тиме хвале, сам Ћута каже да га плаћају из Аустрије", рекао је Вучић.


Остале вести