Реакција полиције да све прође мирно, како и треба

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Александар Вучић изјавио је данас да су људи који су блокирали путеве у суботу прекршили Устав, да нису чак ни пријавили скуп у складу са законом, али да је реакција полиције била таква да све прође мирно, како би и требало да буде.

Извор: ТВ Пинк

Вучић је на питање како коментарише то што полиција у суботу није спречила блокаду и тиме на неки начин кршила Устав и законе, констатовао да они који блокирају некога крше Устав, елементарну норму, а то је слобода кретања.

“Они угрожавају слободе других људи, нису чак ни најавили своје протесте у складу са законом, па чак и када је полиција дошла и замолила да то не раде, они су и то прекршили и урадили”, додао је Вучић.

Онда се, каже, поставља питање да ли да полиција иде у интервенцију у складу са Уставом и законом, онако како то раде у свим европским земљама, а што су сви могли да виде претходних недеља у Белгији, Холандији, Немачкој, или да се понаша другачије и да пусти да “то тако прође”.

“Одлука је била та. То је био мали број људи јуче. Они се хвале да су највећи скупови када скупе 3.000 људи, да скупите и 5.000 није бог зна шта. Јуче је Газелу блокирало 70 људи са једне и 50 са друге стране, а у Београду живи два милиона људи”, констатовао је Вучић и додао:

“То је питање слобода. Видећемо како ће полиција да реагује у будућности. Ја мислим да треба да реагује тако да буде мирно, јер ми немамо проблем са тим. Имају грађани кад их неко блокира, али држава, државни органи немају проблем”.

Овде нема водених топова, можда само вишка демократије

Председник Александар Вучић констатовао је данас да у Србији нема водених топова, као одговор полиције када неко протестује на улици, али да можда има “мало вишка демократије”, јер је могуће да неко блокира саобраћајнице, што је супротно Уставу.

“Што се тиче протеста и насиља, то је много иманентније вама у ЕУ него нама овде. Ми немамо ни водене топове, ништа живо не користимо од тога и срећан сам што то све нормално функционише у Србији”, рекао је Вучић одговарајући на питање новинара РТВ Словеније, након састанка са словеначким председником Борутом Пахором.

Вучић је додао да у Србији има можда “мало вишка демократије”, јер сви могу да затварају локалне и ауто-путеве.

“Мисле да имају то право, што код вас наравно немају. Али, ваљда ћемо и ми достићи тај демократски ниво као ви сада, пада једном неко схвати да није нормално да то ради ни овде у Србији”, рекао је Вучић.

Ако отворимо кластере - хвала, ако не - хвала, реформе су због нас

Ако ЕУ каже да ћемо отворити кластере, хвала, ако неће да отворимо кластере - опет хвала, ми реформе спроводимо због својих грађана, поручио је данас председник Србије Александар Вучић.

“Kажу да смо све испунили, а да ли ћемо да отворимо кластер, бог свети зна”, рекао је Вучић одговарајући на питање словеначког новинара на заједничкој конференцији са председником Словеније Борутом Пахором.

Kако је појаснио, увек постоји могућност да неко може да каже да му се нешто не свиђа, те да у ЕУ постоји принцип да увек земље чланице нађу једну земљу која ће да каже да ће због билатералних разлога негде нешто да заустави.

“Тако Бугарска ради са Северном Македонијом, тако ће око Србије кад затреба Хрватска или неко други. И то тако може довека да траје. Немам намеру никоме да се додворавам, ако хоћете да нам отворите кластере - супер, хвала, ако нећете - супер хвала”, рекао је Вучић.

Он је поручио да је најважније да се Србија развија и да економски расте и развија се.

У том смислу, навео је да ће Србија, кумулативно, гледано 2020. и 2021. годину, најбрже да расте у целој Европи.

“А, да ли ће ЕУ да прихвати све што смо урадили, посебно око владавине права, покренули смо промену Устава, у складу са захтевима ЕУ и многе друге.  Ако кажу у реду је, хвала, ако не - опет хвала. Своју земљу уређујемо због себе”, рекао је Вучић.

Додао је да није проблем само до Србије, већ да очигледно проблем постоји и у ЕУ.