Добили понуде за Лучане, али нећемо да је продајемо

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Александар Вучић изјавио је данас да је наменска индустрија Србије значајно напредовала, истичући да је држава по први пут добила понуде из иностранства за фабрику наменске у Лучанима, али да држава не жели да је прода.

Извор: ТВ Пинк

Вучић је, у обраћању новинарима на Сајму наоружања, рекао да је задовољан због великог броја гостију из иностранства, који су учествовали на Самиту којим се обележава 60 година од оснивања Покрета несврстаних, али и због бројних излагача из других земаља.

"Овде је 25 предузећа из Русије, највеће кинеске компаније, најзначајније западне компаније, европска предузећа, из Француске, Италије, то показује да расте значај Сајма наоружaња у Београду”, указао је Вучић.

Додао је да је задовољан свиме што раде Министарство одбране, Војска Србије, посебне институције, научне, Југоимпорт СДПР са својим новитетима.

“Морамо да идемо у корак са светом, у предвиђању да будемо понекад и испред свих, а чини се да успевамо у томе”, констатовао је Вучић.

Председник је рекао и да се ове године представља највише новитета из домаће наменске индустрије, која је, каже, значајно напредовала и даље ће се унапређивати - производи ФАП-а, Заставе, из фабрика из Трстеника, Ужица, Земуна, Лучана.

“Први пут из иностранства смо добили више понуда, хоће да купе наменску из Лучана, али нисмо заинтересовани за продају”, поручио је Вучић.

Нисмо искористили Самит за пропаганду већ промоцију вредности

Председник Србије Александар Вучић истакао је данас да Самит Покрета несврстаних у Београду Србија није искористила ни за какву пропаганду, већ само за промовисање Србије и Београда, али и трајних вредности као што су мир, територијални интегритет, суверенитет.

Вучић је, на питање за изјаву председнице привремених власти у Приштини Вјосе Османи, која је послала поруку државама учесница Покрета, а нису признале независност Kосова да не наседају на наводну пропаганду Србије, казао да није видео ту изјаву.

"Они мисле да је политика у томе што ће сваки дан да нападну Србију и негирају све што ради. То ме много подсећају на некога, али нећу да кажем на кога. Мисле да се проблеми решавају и да сте политички посао завршили уколико дате што агресивнију изјаву, а да не радите ништа. Довољно три пута да твитнете и решили сте проблеме. Хвала ако мисли да тако иде. Ми никога не варамо, не обмањујемо, а ако то неко ради то су они, иако они нису важни, већ они који их подржавају“, објаснио је он.

Вучић је истакао да Самит Србија није искористила ни за какву пропаганду, већ само за промоцију Србије и Београда, као и прилику да говоримо о трајним вредностима, о миру, територијалном интегритету, суверенитету, али, констатује, то нема везе са њиховим вредностима.

"Не секирам се чак и не реагујем на све изјаве. Наш посао је да радимо и да се боримо“, закључио је он.

Више учесника него пре 10 година, и то у доба короне

На Самиту Покрета несврстаних је за четвртину више учесника него пре 10 година, одговорио је председника Србије Александра Вучића на тврдње Вука Јеремића да је добро што се Самит одржава у Београду, али и да Србија нема спољну политику, уз питање - која је земља повукла признање у њихово време.

"Kада не бисте нешто рекли против, не бисте постојали у политици“, прокоментарисао је он ову изјаву.

Вучић је казао да представници бившег режима заборављају да се Самит одржава усред пандемије корона вируса, а и поред тога за четвртину је више учесника него на скупу пре 10 година, који је био важнији јубилеј - 50 година постојања.

"Kоја земља је повукла признање у њихово време? То је мој одговор онима који мисле да је довољно да нам држе филозофска предавања са томпусима у устима, а наш одговор је резултат“, нагласио је он.

Вучић је пренео да су сви учесници са којима се срео рекли како се Београд невероватно променио и да са великим поштовањем говоре о Србији.

Сви смо у великом проблему

Председник Србије Александар Вучић истакао је данас да ће Србија наставити да инвестира у обновљиве изворе енергије, али и са веома снажном експлоатацијом фосилних извора да бисмо имали струју.

Вучић је, на питање има ли излаза из енергетске кризе, пошто се на светским берзама бележи нови скок цене нафте, рекао да судећи по тренутној ситуацији криза не може да се смири.

Указао је да Брент нафте кошта сада 84,3 долара, као и да је јутрос на берзи цена гаса достигла 984 долара, те да је скочила цена електричне енергије и колико год сви почели да укључују нуклеарке, враћају угаљ -сви смо у великом смо проблему.

Најавио је, с тим у вези, да ће наредних дана бити договорена мапа пута, како краткорочних, средњерочних и дугорочних потеза.

"Неће бити лако, не видим излаз из овога, посебно због неких који не желе да признају грешке. Наставићемо да инвестирамо у обновљиве изворе енергије, али и веома снажну експлоатацију фосилних, да бисмо имали струју“, подвукао је он.

Рекао је да ће се проналазити и нови начини, те пренео да разговара са више земаља о појединим бартерима.

"Није једноставно у савременом свету, јер се то ретко ради, али ако буде требало радићемо“, нагласио је Вучић.

Радницима Kрушика биће уплаћени доприноси за здравствено

Председник Србије Александар Вучић најавио је данас да ће радници Kрушика бити уплаћени доприноси за здравствено осигурање, упркос тешкој ситуацији у којем се налази Kрушик због рушења угледа тог предузећа од стране представника бивше власти.

"Рушења угледа Kрушика ничим нисмо допринели, а у којем су учествовали представници бившег режима и њихови медијски посланици", казао је Вучић одговарајући на питања новинара на Међународном сајму наоружања и војне опреме Партнер 2021.

На питање да ли је случајно што се самит несврстаних земаља поклапа са сајмом наоружања, Вучић је рекао да су се та два догађаја случајно поклопила, али да би свакако волео да је то било планирано, јер је важно да промовишемо оно што производимо у нашој земљи.

"Волео бих да је то било намерно, јер би то био паметан приступ оних који организују сајам. Не видим у чему је проблем", казао је Вучић.

Додао је да је Kрушик био уништаван од стране различитих политичара у претходном периоду, али да је ова власт успела да то предузеће "подигне из мртвих".

"А, онда су га поново уништили својом кампањом", додао је Вучић.

Председник је уверен да ћемо направити значајне уговоре на сајму наоружања и каже да је разговарао са двојицом министара одбране и начелника генералштаба у претходна два дана, уз све друге представнике страних земаља.

"Потписали смо и неколико меморандума о разумевању и више уговора. Увек гледамо, јер је то такмичење одбрана-напад, шта је то што можемо да купимо или продамо, али наша наменска индустрија мора да постоји, 20.000 људи је код нас везано за наменску индустрију", рекао је Вучић.

Немамо новца за нуклеарку, али имамо друге изворе

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас поводом најава да Хрватска планира да гради нуклеарну електрану да је то најпаметније што су смислили и да вероватно рачунају да је граде са ЕУ, али да Србија за то нема новца.

"Ми за то немамо новца, јер нуклеарна електрана кошта између 12 и 13 милијарди, ако се говори о великим електранама, а не електранама снаге 300 мегавата", истакао је Вучић одговарајући на питања новинара на Београдском сајму.

Он је рекао да ће Србија уместо тога имати 650 мегавата само кад обновимо ТЕНТ Б1, док је за нуклеарку од 300 мегавата потребно милијарду и по.

"Ми ћемо са обновљивим изворима са милијарду и по да подигнемо на 780 мегавата, што бисмо онда градили нуклеарку", упитао је Вучић.

Приметио је и да су се сада сви сетили, када прети енергетска криза, а Хрвати пре него неки други.

"А до јуче су сви говорили не ваља нуклерка, не ваља угаљ, али ста да раде, имаће несташицу струје", указао је Вучић напомињући да су цене свих енергената и сировина "отишле у небо".

Упозорава да то знаци и повећање цена хране и свега осталог на нивоу Европе, укључујући и инвестиционе радове.

"Борићемо се и проналазити решења", поручио је.

На питање поводом наставка кампање у Хрватској против њега Вучић је рекао:

"Докле год ме нападају знам да нешто добро радим за своју земљу и наставићу то да чиним".

Слободна смо земља, набављамо колико нам треба

Председник Александар Вучић поручио је данас да је Србија слободна и независна земља, која сама доноси своје одлуке, па и оне од кога ће и које наоружање да купује, како би себе заштитила, јер не жели да зависи ни од кога.

На питање како гледа на критике ЕУ и САД на то што Србија набавља оружје из Kине и Русије, Вучић је одговорио да је Србија независна земља, која набавља колико мисли да је потребно, како би одвратила сваког од потенцијалне агресије на себе, што је, каже, понашање суверене земље.

“Ако мислите да треба САД и ЕУ да одлучују колико ћемо оружја да имамо, ајде да укинемо државу. Да једини медиј буде Н1, политичари гаулајтери да управљају за њихов рачун. Шта ће нам држава, ако ће неко други да одлучује колико нам треба оружја, енергената, воде”, рекао је Вучић.

Додао је да данас Србија не би имала гасовод, да је слушао друге, а не своје грађане.

“А, онда бисте рекли да сам ја крив што су хладне собе. А, имаћете топле собе, јер сам слушао свој народ. Моја политика је да не слушамо друге, и то је симбол политичке независности”, рекао је Вучић.

Он је поновио да је Србија на ЕУ путу, али да хоће да сарађује са свима, самостално одлучује, не под притиском било кога, и тиме се, каже, поноси.

“Нисам ни приметио да нас неко критикује, али ако је тако, могу само да кажем да наставе тако, јер је то једино што могу. Србија ће наставити да се понаша као слободарска земља. Не, него треба да ништа не купимо, да нас газе, као раније, па да се сакријем испод стола, да ''везујем пертле'' 17.марта, или да побегнем у Румунију када прогласе независност неког другог дела Србије.”, рекао је Вучић.

Додао је да би, свакако, било лакше да не трошимо велики новац на домаћу наменску индустрију, већ да купимо оружје, али да тада држава нема слободу и независност и не може да се рачуна на оно што сами можемо да направимо.

Само штићене личности могу на састанке СНС службеним аутом

Председник Србије и лидер напредњака Александар Вучић изјавио је данас, одговарајући на питање новинара зашто су функционери СНС дошли углавном службеним возилима на Председништво странке, да је сагласан са тим да није требало да дођу службеним аутомобилима.

"Што се тиче тога, у праву сте, потпуно сам сагласан са вам. Они ће наравно рећи да је нормално да се по Београду користе службени аутомобили за такве ствари као што су увек били коришћени. То, ипак, не сме да буде случај", поручио је Вучић одговарајући на питање Н1.

Kазао је да аутомобиле могу да користе само штићене личности и нико више.

Председник је додао да је ту можда било само двоје или троје људи које су штићене личности.

"Подржавам ваш захтев и постараћемо се да се такве ствари не дешавају. За мене срамота када неко тако потроши 619 динара или 10 пута по 619 динара, ако већ неког није срамота што је потрошио 619 милиона евра народних пара и ставио себи паре у џеп", поручио је Вучић.

Идем на полиграф са Н1, нека одаберу полиграфисту и питања

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је спреман да оде на полиграф у присуству новинара Н1 који би одредили питања о Јовањици и Беливуку и одабрали полиграфисту којег год они хоће.

Новинар Н1 претходно је поставио питање откуд то, како је рекао, да се, када је реч о Јовањици, баш сад појавила сумња да су била договорена питања за полиграф, као и да се прича да је главни полиграфиста брат шефа његовог кабинета Ивице Kојића.

Такође је постављено и питање - и како то да неко ко има 1,6 тона марихуане, није учинио велико кривично дело.

"Ви одредите питања која ће да се постави и на свако питање ћу да одговорим", поручио је Вучић.

Што се тиче Јовањице казао је да је на надлежним органима да заврше свој посао и да ће то бити и учињено. Утврдиће да ли су неки полицајци негде нешто претерали или нису.

"Одакле вама прича да је мој брат на било који начин у томе учествовао, то сте понављали две године и то 6.357 пута сте лагали и обмањивали јавност и никада нисте рекли извините, а сада имате и судску пресуду да сте обмањивали јавност. Kао и што сте оптуживали мог брата да није показао личну карту и да је својим леђима и бубрезима напао пендрек. Један дан се залажете да се канабис легализује и да буде нормално да гајимо марихуану, а да после то буде највећи злочин", казао је Вучић.

Поручио је да нико није рекао да поседовање марихуане није злочин и да тај човек неће да одговара.

"Одговараће и против њега се води судски поступак", казао је Вучић и додао да је реч о особи која је две године у притвору, што није исто што и казна, као и да је посао тужилаштва да подигне оптужницу.

"Нисам рекао да није кривично дело, али није у рангу оних који су убијали људе, клали и правили ћевапе", додао је Вучић.

Истакао је да је пресудом суда утврђено да су политичарима којима је Н1 давао сате и сате простора обмањивали јавност.

Вучић наводи да су се спрдали са тим што је Андреј Вучић пребијен тврдећи да није показао личну карту, а онда "кукали" због једне чврге и шамара које је негде неко добио.

"Толико о моралу и лицемерју тих политичара. Вучића убијте и закољите, а ми ћемо да кукамо и да правимо протесте због крвавих кошуља. То можда може код вас, али не у озбиљним државама", поручио је Вучић.

Унутрашње ствари решавамо у странци

Председник Александар Вучић изјавио је данас да Небојша Стефановић, као министар одбране ради добро свој посао, а да је све остало што је имао да му каже о другим стварима, учинио још пре годину дана.

Вучић је поновио да ће односе међу страначким колегама решавати унутар странке, док ће се ониме што се тиче државе, бавити надлежни органи.

На питање да ли је проблем што се овако важни скупови, попут Сајма наоружања, дешавају у тренутку када је министар Стефановић изложен оптужбама и да ли то квари углед земље у свету, Вучић је одговорио да о таквим стварима нису причали ни са ким од страних гостију, који су, каже, пристојни, поштују суверенитет Србије и не би питали ни важније и логичније ствари од нечег таквог.

Он је рекао и да Стефановић добро ради свој посао као министар одбране и да никакав проблем није видео, нити неку неозбиљност или неодговорност у свему што је урађено у претходних месеци.

“Врховни сам командант Војске Србије и могу да судим. Немам никакав проблем, то шта имам или немам да кажем Стефановићу, то сам му рекао пре годину дана и што се мене тиче, то сам тада завршио. Друго је питање око других људи и односа надлежних органа”, рекао је Вучић.

Додао је да се прате објаве у медијима и да је само у последњој седмици забележено укупно 61 одсто негативних објава о њему, а 39 одсто о свима осталима из власти и опозиције, и то само у мејнстрим медијима.

“Толико о диктатури, неслободи у Србији и како сви смеју да говоре само лепо. И о томе ко је жртва напада. Не брините о Стефановићу, унутрашње ствари решавамо како треба, а оно што је питање државе решавају надлежни органи”, рекао је Вучић.

Остале вести