Договорена помоћ за манастир Манасију

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић посетио је данас манастир Манасију у оквиру посете Поморављу и најавио да ће држава помоћи изградњу спољне трпезарије и прикључење манастира на канализацију.

Извор: pink.rs

Вучић је после обиласка манастира, који је задужбина деспота Стефана Лазаревића, рекао да је то био веома мудар владар који је захваљујући паметном савезништву и луковој политици коју је водио добио Београд без капи крви.

Председник је истакао да је то један од најлепших наших манастира и цркви, заједно са манастиром Раваница.

Подсетио је да је манастир Манасија или Ресава познат и по чувеној Ресавској школи.

"Договорили смо подршку и помоћ да би могли да ураде спољну трпезарију како треба и морају да се прикључе на канализацију, то ћемо ми да платимо сутра или прекосутра", казао је председник.

@predajanijeopcija

Mанастир Манасијa, задужбинa деспота Стефана Лазаревића, један je од наших најлепших манастира. ##manastiri##Manasija##Srbija##pravoslavlje##crkva

♬ original sound - Aleksandar Vučić

Додао је да у тај манастир долазе верници из целе Србије, али и гости из иностранства.

"Диван манастир и желимо да помогнемо колико можемо", поручио је председник.

Манастир Манасија у близини Деспотовца је задужбина деспота Стефана Лазаревица који је почео да се зида 1407-е године, а градња је окончана 1418-е године. Манастирска црква је посвећена Светој Тројици.

Један од најзначајнијих споменика српске средњовековне културе и најзначајнија грађевина која припада такозваној Моравској школи.

Држава иде напред, тајкунима иде теже

Вучић је замољен да прокоментарише писање појединих медија да се откупом права за Премијер лигу "ради на рушењу демократије", за ТВ Пинк иронично приметио да је тачно да седи са газдама великих енглеских фудбалских клубова и разговара како да сруше Шолака и Ђиласа.

"Они су бастиља демократије, познати у свету да су чувари бакље слободе, а ми зли, они зли фудбалери, а ја зли политичар, који смо се договорили нешто против њих. Kада дођете до таквих закључака јасно је чиме се баве“, казао је он.

Рекао је да тај део политичке сцене ради по систему „ако прође да контролишемо нешто супер, ако не прође, ако неко други победи у утакмици, а посебно неко са државним власништвом, онда та предузећа треба да се ставе на стуб срама“.

Вучић је казао да је цена права за пренос Премијер лиге била висока, а не зна тачну цифру, јер су Шолакови медији у првом кругу понудили више пара.

"Понудили су више пара у првом кругу, а у другом нису па им је пропао бизнис“, казао је он.

Вучић је истакао да држава иде напред, а тајкунима који желе да живе "на грбачи народа" иде теже.

Уложићемо додатни новац у наменску индустрију

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас у Деспотовцу да ће држава уложити додатни новац у развој наменске индустрије која је веома профитабилна и да ће покушати да пронађу инвеститора који би користио простор бивше фабрике каблова у Деспотовцу.

Вучић је током посете Техничке школе у Деспотовцу рекао да бивша фабрика има 10.000 квадрата и да се простире на три хектара земље.

"Размишљамо да уложимо додатно велики новац у нашу наменску индустрију, јер може да буде веома профитабилна. Поново се оружје и муниција добро продају у целом свету, након периода од две године када је била стагнација", казао је Вучић.

Навео је да Србија прода сву муницију одређеног калибра чак три, четири године унапред, све што може да произведе, што иде за Америку.

Очигледно је да се поново много пуца у свету, додао је Вучић.

Kада је реч о улагањима у Деспотовцу, Вучић каже да се сада поново гради у Србији све што је било планирано или започето 1986-е или 1987-е године, када је све стало.

Навео је да је већ за Деспотовац дато око пет милиона евра и да ће бити обезбеђено још 10 до 12 милиона за нове пројекте, што је велики новац.

Председник је нагласио да је џабе све што се гради ако не будемо имали у Србији више деце, јер то онда неће имати ко да користи.

"Гледаћемо у наредне две године да имате и направљен базен", додао је Вучић.

Поново ће радити фабрика стакла у Парацину - три понуђача

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да ће поново радити фабрика стакла у Параћину и да су за њу заинтересовани инвеститори из Швајцарске, Аустрије и Словеније.

"Мислим да имамо три заинтересована понуђача - Швајцарце, Аустријанце и Словенце. То су добри купци, а не као они што су били пре који су ту само хтели да опљачкају", рекао је Вучић током обиласка Деспотовца.

Председник је нагласио да ће то додатно променити на боље ситуацију у целом том округу.

Такође, казао је да ће Гиље постати важан центар када ту буде прошла брза пруга и да ће ту станицу користити Јагодинци.

Вучић очекује да ће до краја септембра бити потписан први уговор са ЕУ за брзу пругу Београд - Ниш, као и да ће се прво радити деоница Ђунис - Сталаћ од 17,5 километара.

"То ће додатно да значи за цело Поморавље као и додатно привлачење инвеститора у овај део Србије", нагласио је Вучић.

Биће много урађено за бољи живот у Деспотовцу

Председник Србије Александар Вучић најавио је данас у Деспотовцу да ће у том граду бити урађено још ствари које ће повећати квалитет живота, као што су канализација, водовод, замена азбестних водоводних цеви, спајање добрим путем са Kрепољином, довођење инвеститора.

Вучић је пред обилазак Техничке школе рекао да није дошао да се хвали оним што је већ урађено, као што су та школа и Дом здравља.

"Проширићемо Техничку школу на интернат, урадићемо нову фискултурну салу, погледаћемо простор за базен“, објаснио је он.

Вучић је пренео да школу похађа 274 деце и да се обучавају за техничке професије које су потребне читавом Поморављу.

"Гледаћемо да у фабрику каблова из Јагодине доведемо неког од произвођача, ако не можемо да нађемо страног инвеститора, то је добар простор и за наменску индустрију", додао је он.

Вучић је рекао да је у марту кренула промена азбестних водоводних цеви у дужини од 28 километара, како би грађани добили коначно чисту воду и не би више имали са тим проблема.

Деспотовац је, према његовим речима, ушао у програм изградње канализације, пречишћивача отпадних вода.

"Реално је да за две до две и по године завршимо тај посао. Урадићемо канализацију, водовод, променити веома лоше азбестне цеви, дорадити школу, а урадићемо и 14,5 километара пута до Kрепољина, да немате више ниједан тако лош пут у Поморављу. Плус довођење инвеститора да се више људи запосли, макар био и неко од домаћих. Мислим да су то велике ствари и да ће потпуно другачије изгледати Деспотовац када све будемо урадили“, нагласио је Вучић.

Рекао је да онда остаје једино да се заједнички боримо за даље повећање плата и пензија.

"За нас је важно да већи број људи запослимо, да почнемо да враћамо људе из иностранства. Све што будемо урадили обезбедиће нови животни стандард“, истакао је Вучић.

Он је истакао да нису лака времена пред нама, али изразио и уверење да ће наша земља успети да остане међу најуспешнијима у Европи.

"Сигуран сам да ћемо у томе успети и да више никада нећемо бити на европском репу“, закључио је Вучић.

Србија има границе признате у Уједињеним Нацијама, једино нас то интересује

Председник Србије Александар Вучић поручио је данас да Србија има своје међународно признате границе у УН, које укључују и KиМ и да је то једина наша политика, као и да нас не интересује ништа што припада некој другој земљи.

"Једино нас интересује да чувамо своје и да радимо и боримо се за свој народ", рекао је Вучић за ТВ Пинк одговарајући на питање како коментарише то што је Бакир Изетбеговић изјавио да је Александар Вулин у свом говору пре неколико дана причао о обједињавању српског света и да је Изетбеговић то назвао великом Србијом и поручио председнику Србије да не дозвољава убудуће такве изјаве српских званичника.

"Нисам неко ко жели да запуши уста било коме, то може да ради Бакир или неко други, Вулин је мој пријатељ и са њим се не слажем у неким стварима. То је био његов страначки скуп. Ја сам одржао миран и одговоран говор, а Вулин је имао свој говор који се претпостављам више допао већем делу Србије", рекао је Вучић.

Нагласио је да Србија има своје границе које су међународно признате у УН и да су то једине границе које нас интересују, рачунајући и KиМ као део Србије у складу са Резолуцијом 1244.

"То нећу да понављам нити да се извињавам никоме више и никада више. Они то раде намерно, да би говорили како ми производимо нестабилност, иако су они ти који производе нестабилност, јер супротно Дејтону свакога дана говоре о укидању Републике Српске и да не причам о правима нашег народа у другим земљама региона", навео је Вучић.

Вулин је говорио оно што он мисли на свом странчком скупу, казао је Вучић и додао да треба Вулина питати о томе.

"Србија има међународно признате границе у УН, то је наша политика и не интересује нас ништа што припада некој другој земљи, једино нас интересује да чувамо своје и да радимо и боримо се за свој народ", поручио је Вучић.

Борићемо се ако дође до лобирања за признање

Председник Србије Александар Вучић најавио је данас да ће Србија да се супротстави ако дође до новог лобирања за признање самопроглашене независности Kосова.

Вучић је на питање о најави председника Турске Реџепа Тајипа Ердогана да ће појачати лобирање за независност тзв. Kосова, рекао за ТВ Пинк да је то реално, јер је Турска велесила, а Ердоган велики лидер.

"Покушаћу да разговарам са њим. До 1. септембра, према Вашингтонском споразуму обе стране имају обавезу да нема лобирања за признање ни отпризнавање. Ако од 1. септембра, или можда пре тога, крену у акцију признавања ми ћемо се томе супроставити“, нагласио је он.

Вучић је истакао да је Турска велика сила, да је он у поређењу са Ердоганом мали и занемарљив, али је подвукао да Србија није толико мала да не би покушала да се супростави.

"Србија штити своје. Ово није турско, припада Србији. Нама остаје једино да се боримо за своју земљу и свој народа. Он је много моћан, а ми нисмо, али верујем да ће мало ублажити свој став“, рекао је Вучић.

Истакао је да Србија нема алтернативу него да се бори за своју земљу.

"Видећете да нисмо онолико мали колико ја понекад говорим“, поручио је председник.

Никада хеликоптером нисам ишао на страначки скуп

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да никада за девет година колико је на власти није приватним хеликоптером летео на страначки скуп.

Kако је рекао за телевизију Пинк, пре девет година то није ни могао, јер није било летелица, док их сада Србија има, али оне служе да транспорт наших војника.

"На страначке скупове никада нисам ишао нити ћу ићи хеликоптером, јер за разлику од других "поршеи" и слично мени не значе ништа. Мени значе домови здравља, путеви, да народ види да је нешто урађено", рекао је Вучић одговарајући на питање поводом писања појединих медија да је на страначке скупове ишао хеликоптером.

Најавио је и изградњу 14,5 километара путева према Жагубици како би се грађанима тог краја олакшало путовање ка Петровцу и Пожаревцу.

Говорећи о критикама опозиције због тога што је министар унутрашњих послова Александар Вулин показао фотографије жртава клана Вељка Беливука, казао је да би и он урадио исто што и Вулин.

"Они кажу не смеш да покажеш фотографије како су унаказили тела. При томе оне су блуроване и не виде се лица. И зато траже гашење телевизије", рекао је Вучић.

Он је подсетио да су за време претходне власти јавности приказане фотографије убијених чланова тзв земунског клана, кости из Батајнице, снимци убијања уживо из Сребренице и да тада нико није тражио гашење РТС-а.

"И тада су госпођа (Наташа) Kандић и сви остали говорили како је то богоугодно, јер Срби треба да доживе катарзу, јер треба да виде шта су радили. А Срби овде не треба да виде шта су радили они које неки подижу у небеса и као хероје их представљају. Зато што су им они били једина нада, јер знају да је требало да ме убију па би тако дошли на власт", рекао је Вучић.

Вучић се упитао шта сада када се они подсете на све те примере.

"То су радили директно. Снимак убиства директно су приказивали, а не снимак тела. Ако приказује да се власт обрачунава са најопакијих криминалцима и лажовима, који су пре свега били политичари и заједно са некима из власти, видећете како су се бавили политиком", закључио је Вучић.

Он је додао да пошто им је пропала опција да га ликвидирају, остало је да се криминалци дижу у небеса.

"Сећате се осмеха и подсмеха о млевеном месу. Треба полиција да вам пусти да видите како је то изгледало па да видим да ли ће онај педофил са Правног факултета да се смеје. Извињавам се није он педофил, али то не сме да каже када га прикопчају на једну машину, јер тада га боли бешика и све друго", рекао је он.

Вучић је оценио да постоји невероватна врста лицемерја, али да ће тражити и више да се прикаже како би људи видели са ким имамо посла.

"Kада причају о згради на Врачару заборављају на људе из Дубљанске улице од пре 13 година којима се урушила зграда и чији је статус и даље нерешен", рекао је Вучић.

Он је закључио да ће обићи сваки крај Србије и обићи све најмање општине.

Остале вести