Приштинска страна дошла с намером да дијалога нема

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић истакао је данас да му је, после преспаване ноћи, јасно да је приштинска страна на јучерашњи наставак дијалога Београда и Приштине у Бриселу дошла с намером да натера Србију да из дијалога изађе, односно да дијалога нема.

Извор: TВ Пинк

Вучић је, обраћајући се медијима, рекао да је сазвао конференцију како би грађанима поднео извештај о јучерашњој седници и најавио да ће 22-ог јуна бити одржана седница Народне скупштине Србије на којој ће говорити подробно, детаљно и темељно о апсолутно сваком питању од кључног значаја за ситуацију на КиМ, плановима и идејама Србије, али и објективном ситуацијом са којом се суочавамо у међународној заједници.

“Јуче је настављен дијалог између Београда и Приштине под покровитељством ЕУ. То је била до сада најчуднија фаза. После преспаване ноћи могу да потврдим да са не извесношћу, већ готово потпуном сигурношћу, да они који су дошли с приштинске стране желели да нас наведу да напустимо разговоре, односно да дијалога не буде. Све што су радили, тражили, говорили је значило - желимо да избегнемо дијалог, разговор“, објаснио је он.

Вучић је истакао да је на озбиљан начин разговарано само на једну тему, и то кратко, а то су нестала лица.

“Желимо да постигнемо сваку врсту договора око овог питања, да покажемо људима да не желимо никога да сакријемо, а истовремено успемо да се изборимо за то да приштинска страна нама и међународним институцијама омогући прилаз одређеним местима на КиМ како бисмо могли да извршимо одређена ископавања, и утврдимо имамо ли тамо закопаних Срба или не“, рекао је он.

Неће ископавање да не буде да су Албанци чинили злочине

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Pristinska strana dosla s namerom da dijaloga nema
Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је албанска страна одбила у Бриселу тему несталих на КиМ и ископавање локација које желимо да претражимо да не би, како су рекли, испало да су Албанци чинили злочине.

Шеф њиховог преговарачког тима за то питање је рекао да неће да дозволе ископавање, јер ће то да буде главна вест, па би неко могао да помисли да су Албанци чинили злочине, рекао је Вучић и додао да су се сви јуче у Бриселу чудили на ту констатацију.

Вучић је рекао да Србија не жели ништа да крије и да је са своје стране изашла у сусрет и претражила 21 локацију до сада, које су тражили Албанци.

''Ми не желимо да штитимо никога ко је чинио злочине", поручио је Вучић и додао да Београд није ништа крио и да је о свему обавештавао међународну заједницу.

Каже да су од 21 локације на четири места пронађена тела за која се претпоставља да су били Албанци, а да је Приштина до сада дозволила ископавање само на једној локацији на КиМ од укупно 11 које ми желимо да претражимо.

На последњој локацији Кижевак је пронађено 11 остатака два тела за које је утврђено да су Албанци, на основу ДНК анализе.

Навео је да наша страна тражи да се претражи локација Кошаре, Лапушник код Глоговца, Дојнице код Призрена, Јавор код Суве Реке, Југово код Истока, Будисавци и Баљевац код Клине, Ливачко језеро код Гњилана и међе Ђаковице.

Ни за једну од ових локација још нисмо добили одговор од приштинске стране, додао је Вучић.

Вучић је казао да је Приштина дозволила само да се претражи локација Бункер код Ђаковице где је пронађено седам тела српских жртава, из породице Шутаковић и Петровић.

Председник је нагласио да је решавање питање несталих веома важно за мир и стабилност и веће поверење Срба и Албанаца.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Pristinska strana dosla s namerom da dijaloga nema
Извор: Танјуг

Ипак, њихов кључни аргумент је био да то није суштина већ да се смени Вељко Одаловић у нашој комисији за нестале, рекао је Вучић и додао да је реаговао преоштро када је Курти назвао Одаловића Герингом и Гебелсом и тражио да га склонимо.

Куртијеви предлози показују да неће дијалог, већ признање

Председник Србије указао је данас на неозбиљност албанске стране током јучерашњих разговора у Бриселу и у том смислу обавестио грађане наше земље о ономе што су представници тражили од београдске делегације.

Вучић каже да су четири питања поставили, а да је прво било да траже признање Косова од Србије.

"Понављао је - када, када, када, када и на то је добио само једном чврст и јасан одговор - никада", казао је Вучић и навео да је премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти мислио да Србија мора да прихвати оно што они кажу и то посебно јер се 10 пута позивао на америчког председника Џо Бајдена који је то у писму написао.

Вучић истиче да је казао да је Србија независна земља и да има другачији став према Косову у односу на САД и да тај став не мења по питању јужне српске покрајине.

"Тада је Куртијева реакција била још жешћа и говорили су како се ми наоружавамо због њих, што нисам имао потребе чак ни да демантујем, иако је бесмислено то што прича", казао је председник.

Каже, рекао је да Србија има права да се наоружава, ојачава и да штити и одвраћа евентуалног непријатеља.

"Рекли су и да купујемо од Руса и хоћете са њима да нападате, ја сам рекао да овога пута купујемо од Француза, па нешто и од Шпанаца и нису знали шта да кажу, не знају шта ће са собом", казао је председник.

Вучић каже да се на тај начин дошло и до другог питања, а то је предлог декларације о миру, коју могу само да направе суверене и независне државе.

"На сваки начин су покушали да употребе реч мир, на чему смо ми инсистирали, а да прогурају причу о независности, што је било јасно и европским представницима који су коректно реаговали", казао је.

Председник каже и да су испоручили захтев да ЦЕФТА више не буде ЦЕФТА, већ СЕФТА и објаснио да су желели нови договор у који би Косово било укључено као призната држава и од стране Србије, а не да иду под споразумом који имамо где је Косово са звездицом.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Pristinska strana dosla s namerom da dijaloga nema
Извор: Танјуг

"Опет иста прича, на мала врата да покушају да издејствују независност", каже председник.

Као невероватно оцењујемо и то што су одбијали константно да испуне оно што је већ договорено и формирање Заједнице српских општина.

Курти је то одбијао и говорио о 14-ом фебруару, односно о изборима када је Курти победио на изборима.

"Не постоји важнији датум од тог фебруара јер од када је он победио на изборима, све претходне њихове Владе су биле нелегитимне и непостојеће и он неће да прихвати то, већ ће да види шта ће да ради у будућности", наводи председник.

Додаје да је тада Курти изашао са предлогом на који су се сви насмејали, а то је да и на Косову буде формиран национални савет за Србе, по узору на националне савете у Србији.

"Ту ништа не можете да урадите, сем да се насмејете. Али, то говори о немогућој атмосфери у којој се види да неко не жели дијалог", закључио је Вучић.

Додаје да не сматра да је недостатак разговора добар за нас јер се плаши да таква врста неодговорности и неозбиљности може да доведе до ескалације сукоба на Косову и Метохији.

Дијалог у немогућој атмосфери

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да је поносан на то како се српска делегација борила у Бриселу, како је рекао, немогућој атмосфери у којој неко не жели дијалог.

Он је у обраћању јавности истакао да неодговорност и неозбиљност коју је показала приштинска страна није добра за нас, јер може да доведе до ескалације ситуације на КИМ, и изазову друге неодговорне људе који могу да направе инциденте.

Вучић је рекао да је међународној заједници упутио апел и молбу да воде рачуна да нам се не догоде инциденти и било шта што би могло да угрози мир и стабилност у региону.

"Када сам упутио апел за стабилност и мир, онда су рекли да не буде провокација са ваше стране. Знате која је провокација са наше стране - то је држање литургија у српским црквама које су, како тврде, добиле земљиште током владавине Слободана Милошевића. Државне литургије у српској цркви у Приштини је велика провокација, и ми треба да се уздржимо од тога, уколико желимо да сачувамо мир и стабилност", пренео је Вучић и додао да је после тога остао нем 30 секунди на то што је чуо.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Pristinska strana dosla s namerom da dijaloga nema
Извор: Танјуг

Провокација нису графити, ни то што мокре поред црква, ништа није провокација већ верски обред у СПЦ, приметио је Вучић указујући да, после тога, разумете о чему је реч.

Најавио је да ће у наредних седам дана бити организовани састанци са представницима народа на КиМ, о свим питањима.

Напомиње да су у Бриселу желели да покрену питање енергетике, али да се то није десило, јер нико није желео да разговара о тим питањима, као што је трафостаница Валач.

Истиче да је важно да се разговара на било који начин и да је Србија показала да је одлучна за дијалог.

Србија ће увек бити за разговор, али за то је потребно да на другој страни буду рационални саговорници, указао је он.

"Желим да верујем да је то могуће", казао је.

Поносан је каже на српску делегацију која је имала припремљено све до детаља, укључујући документацију свих гробаља на КиМ која су уништена, све цркве и манастири који су оштећени.

Каже да се приштинска страна о несталима позивала на информације из ТВ емисије са Чанком и Душаном Михаиловићем, а да тзв. ОВК никада није имала архиву да се не би ушло у траг њиховим злочинима.

Најавио је да ће у Скупштини у наредном периоду показати све детаље, а да ће са политичким странкама које не траже извештаје од странаца, већ оним политичким странкама које траже извештај од свог председника и од своје Владе, разговарати 21-ог јуна.

Србија има стабилне финансије зато нам је потребан мир

Србија има стабилне финансије, поручио је данас председник Александар Вучић и додао да је зато важно да имамо мир и стабилност у земљи, али и шире.

Вучић је у обраћању јавности рекао да је Србија данас трећа по стопи раста у Европи, после Луксембурга и Естоније.

Наша борба је, истакао је, да додатно помогнемо стопу раста, да пробамо да будемо испред Естоније и Луксембурга.

Зато је за Србију важно, рекао је, да у другом кварталу остваримо раст између 12 и 16 одсто, што би допринело драстично већим пензијама и платама и њиховом додатном убрзању раста.

"Због тога апелујем на Владу да министарства више троше новац да бисмо могли да поспешимо потрошњу и увећамо стопу раста", рекао је Вучић и додао да ће се стопа раста повећавати у многим областима, па чак и пољопривреди за 1,1 одсто.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Pristinska strana dosla s namerom da dijaloga nema
Извор: Танјуг

Председник је подсетио да ће за 20-так дана бити положен камен-темељац за фабрику у чију изградњу ће бити уложено сто милиона евра, а у којој ће Срби моћи да праве авио-делове у Пазови.

Вучић је најавио укидање обавезе плаћања пореза за обвезнике млађе од 40 година, затим трогодишње ослобађање пореза на зараде запослених који први пут улазе на тржиште рада, како и ослобађање пореза и доприноса за истраживачке центре, што ће допринети већем запошљавању младих и додатни подстицај за домаће компаније да улажу у те центре.

Као добру вест председник је истакао да је у првих пет месеци ове године дошло до раста директних страних инвестиција на 1,413 милијарди евра, 12,7 одсто више у односу на период од пет месеци прошле године.

Истакао је да су велики прилив страних и домаћих инвестиције, извоз и потрошња три стуба на којима почива економски раст земље.

Као веома важно истакао је и резултат Народне Банке Србије, која је увећала златне резерве на 36,3 тоне и додао да ће се ићи на увећање резерви злата на 50 тона.

Повећање златних резерви, истакао је Вучић, важно је да имамо као баланс ако дође до нове светске кризе, али и за сигурност наших јавних финансија.

Додао је и да су девизне резерве Србије у време пандемије износиле преко 14 милијарди евра.

Имамо вакцине, срамота да неки имају више вакцинисаних

Председник Србије Александар Вучић апеловао је данас на грађане да се вакцинишу, и казао да је срамота да неке земље, које муку муче са бројем вакцина, имају већи проценат вакцинисаних, него Србија.

“Имамо свих вакцина, и можемо да их делимо свима, срамота је да неке земље имају већи проценат вакцинисаности, а и даље муку муче са бројем вакцина“, рекао је он. Вучић је указао да у Србији постоји проблем што неки људи због завереничких теорија мисле да је лоше да приме вакцину.

“Коронавирус ће се вратити на јесен. Имаћемо је у тешком облику, посебно имајући у виду што ће некима тада да прође седам до осам месеци од вакцинације. Зато и градимо болницу у Новом Саду, која се завршава“, казао је он.

Фабрика у Рудној Глави се отвара пре Видовдана

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Pristinska strana dosla s namerom da dijaloga nema
Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да ће се обећана фабрика у Рудној Глави отворити пре Видовдана.

“Већ се 29 жена из Рудне Главе налази на обуци у Јумку у Врању. У фабрици у Рудној Глави биће запослено 80 жена“, рекао је он.

Казао је да је циљ отварање фабрике да се одржи и подржи живот на начин на који је обећано тамошњим мештанима.

Пензионерима у овој години додатних 110 евра

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да ће пензионери у овој години добити укупно додатних 110 евра. Он је указао да данас почиње исплата 3.000 динара за вакцинисане пензионере, а сутра за све остале пријављене грађане.

Вучић је пренео да се за 3.000 динара за вакцинисане пријавило 2.401.000 људи, а вакцинисано је 2,5 милиона.

“Готово сви су се пријавили“, констатовао је он.

Рекао је да ће пензионери у септембру добити додатних 50 евра.

После исплате од 30 евра у мају, 50 евра у септембру, и других 30 евра у новембру као и сви грађани, пензионери ће у овој години добити укупно 110 додатних евра.

Подсетио је да је у новембру планирана и исплата 30 евра за незапослене.

Стање буџета одлично, дефицит ће бити нижи

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је буџет државе у одличном стању пошто су приходи много већи, а расходи нижи него што је очекивано, због чега ће на крају године бити нижи дефицит буџета, и позвао министре да утроше новац предвиђен за инфраструктурне инвестиције, јер је то један од главних разлога економског успеха Србије.

"Ми смо јуче имали бољи резултат за две и по милијарде, пошто сваког 15-ог у месецу имамо приход око 40,5 милијарди, а имали смо сада 43 милијарде. Дефицит ће бити мањи од оног који смо предочили посланицима", рекао је Вучић.

Каже да моли премијерку Ану Брнабић да натера министре да више троше новац, али не на глупости, већ на инвестиционе и инфраструктурне пројекте.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Pristinska strana dosla s namerom da dijaloga nema
Извор: Танјуг

"Треба нам улагање, а не новац, јер ћемо тако више вратити грађанима. То је за нас од пресудног значаја и молим министре да буду одговорни по том питању, јер је то један од кључних разлога успеха Србије у претходном периоду", навео је Вучић.

Велика војна вежба на Пештеру 27. јуна, на Видовдан у Крагујевцу и тактичко-технички збор

Председник Србије Александар Вучић најавио је данас да ће се 27-ог јуна на Пештеру одржати велика војна вежба, за коју каже да је до сада најзначајнија презентација моћи и снаге Војске Србије.

Вучић је обраћајући се грађанима позвао и све Крагујевчане да на национални празник - Видовдан дођу на стадион у Шумарицама где ће бити одржан највећи тактичко-технички збор икада који је приказан.

"Показаћемо све наше најмодерније хеликоптере, укључујући и Ми-35 и моћи ће да поред свог нашег оруђа, виде и српски "Панцир" који смо купили од Руске Федерације", казао је Вучић.

Додаје да ће као врховни командант Војске Србије замолити да грађани могу да виде и како изгледа лоцирање и гађање објеката у ваздуху, наводећи да постоји могућност да добије и негативан одговор.

"Али, дођите, то ће бити леп дан - Видовдан, моћи ћете да видите и дронове. Ми смо наручили и нове дронове који могу да носе и 500 килограма", казао је Вучић.

Брза пруга Београд- Нови Сад у употреби крајем фебруара

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да једва чека пуштање у саобраћај брзе пруге од Београда до Новог Сада, што ће бити крајем фебруара и да седне у брзи воз који је Србија купила од швајцарске компаније Штадлер.

Вучић је рекао да ће пруга бити завршена и пре тога, али да ће се након завршетка радова обављати тест вожње.

Казао је да ће брзи воз који смо купили од Швајцарске бити “дабл-декер“ који ће ићи брзином од 200 километара на сат и да једва чека да се провоза том пругом, а посебно на делу вијадукта Чортановци.

Председник је рекао да ће од 1-ог септембра почети радови и на другој деоници брзе пруге, од Новог Сада до мађарске границе.

Остале вести