Никада се од 1945. године није оволико градило

Најновије
Извор: printscreen

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да је посебно поносан на то што, како је рекао, није било године од 1945. у којој се градило оволико путева и пруга као сада, те додао да ће то засигурно остати записано и уџбеницима.

Извор: Пинк

Вучић је, поводом почетак обележавања почетка радова на деоници Нови Београд Сурчин, на питање зашто се са радовима касни годину дана, да ли је завршена експропријација на целој траси и где је нестао крак ка улици Јуриј Гагарин, одговорио да се у сваком већем пројекту понегде каснило, али да неки завршавани пре времена.

Оно што је мени најважније јесте чињеница да се никада није оволико градило. Не постоји година од 1945., а ни пре, да се оволико путева и пруга градило. Срећан сам што ће се то сигурно наћи у будућим уџбеницима”, навео је он.

Казао је да је експропријација завршена, али да има проблема са премештањем цеви, нагласио је и да постоји крак ка улици Јуриј Гагарин и да је та петља нацртана на мапи.

“Налази се на крају Блока 45, где се спаја са Блоком 71 и 72. Неће ићи на Војвођанску улицу, већ преко поља, изаћи ће на врх Блока 45 према последњој станици трамваја“, детаљно је објаснио он.

Вучић је изразио уверење да ће извођачи радова завршити свој посао на време како би људи идуће године, када се буду враћали са мора, уштедели време повратка.

Истовремено је поручио кинеским извођачима да је за њега најважнији да пут Прељина-Пожега буде готов до Светог Николе.

Захвалио се кинеским извођачима радова што трпе када касни експропријација.

“Ако мислите да је лако да радите на десетинама брзих саобраћајница, ауто-путева, пруга, да нема проблема, то је утопија. Али сте ту да проблеме решавате“, казао је он.

Рекао је да ова деоница кошта 70 милиона евра, да се финансира из буџета Србије.

“Ово је Београду поклон од Србије”, истакао је Вучић.

Рекао је да ће грађани из блокова до Националног стадиона стизати за 10 минута.

“До праве лепотице која ће овде бити смештена, енергетски ефикасна, у дрвету“, додао је он.

О односима са Црном Гором: Према свецу и тропар…

Србија ће са народом и грађанима Црне Горе увек да има најбоље и најближе односе, а према властима те земље трудиће се увек да има добре односе, изјавио је данас председник Александар Вучић.

“Према свецу и тропар, то је све што имам да кажем”, рекао је Вучић одговарајући на питање о односима Србије и Црне Горе, будући да је црногорски министар спољних послова практично одбио могућност да се амбасадор Србије Владимир Божовић врати на дужност.

Вучић је рекао да је у међудржавним односима логично и уобичајено реципрочно понашање и такав однос, али ће се, истакао је, Србија увек трудити да буде попустљива, али никако по цену националних и државних интереса.

У уторак идем у Рудну Главу да се вакцинишем

Председник Србије Александар Вучић најавио је данас ће, ако нова испорука кинеских вакцина стигне у понедељак у Србију, он у уторак отпутовати у Рудну Главу да прими цепиво.

"Ако стигну дозе, први део, кинеских вакцина како би требало, у понедељак, онда у уторак одох у Рудну Главу, у Мајданпек да се вакцинишем да престану да ме лажно проглашавају антиваксером" рекао је Вучић, уз опаску да су га тако лажно представљали када је хтео први да примим вакцину, да се побринуо за себе, а да га је брига за народ.

То су додао је он радили његови политички противници и када су и убеђивали грађане да немамо вакцине.

То су, констатује, чинили у свим, "објективним и непристрасним медијима, чији су ти политичари власници".

За месец дана почиње градња пута Јариње-Митровица

Председник Александар Вучић најавио је данас да ће најдуже за месец дана кренути изградња пута Јариње - Косовска Митровица, за који је рекао да треба да буде огледало, а не да нас, како је казао, буде срамота постојећих рупа.

Реч је о великој и веома важној деоници, паре су опредељене и биће од великог значаја за све метохијске и косовске Србе из Прилужја, Племетине и Бабиног моста, али и добар део људи из Грачанице, рекао је председник.

Одговарајући на питање новинара, Вучић је након присуствовања почетку изградње пута у Сурчину, рекао да ће током лета почети и градња Клиничког центра у Митровици и болница у Грачаници.

Отварање Батајничке петље 7. априла

Председник Александар Вучић најавио је да ће Батајничка петља бити отворена 7. априла.

“Чак и не каснимо. То је важно, не само за људе у Батајници, већ и у Земун пољу, Старој, Новој Пазови…. Само у Батајници данас живи 30.000 људи. Дуго су то чекали, отварамо за који дан”, рекао је Вучић новинарима у Сурчину.

Он је поручио да се Србија данас гради како никада пре.

Циљ је, каже, да ове године Србија има раст од 5 одсто.

“Тешко да можемо до шест одсто да стигнемо, али ако стигнемо до пет одсто, бићемо опет у врху у Европи. То можемо да успемо кроз овај трећи пакет, и вероватно и неку врсту четвртог пакета”, рекао је Вучић апострофирајући значај трећег пакета државне помоћи грађанима и привреди.

Он је указао да су за то важне три ствари, односно три стуба - јавне инвестиције у инфраструктуру, подизање општа потрошње и привлачење страних инвестиција.

“Ако та три стуба успемо да подигнемо и ове године, огроман смо успех направили за земљу. То је оно што сви виде, без обзира на политичку оријентацију”, рекао је Вучић и додао да је поносан и срећан што се у Србији после деценија много гради.

Можда ћу учествовати у дијалогу без представника ЕУ

Председник Србије Александар Вучић најавио је данас могућност да учествује у међустраначком дијалогу у делу који ће се водити без представника ЕУ, као и да је тренутно значајно већи број странака које не желе било какво учешће страних представника у дијалогу.

"Али ће наравно странка, коју још неко време водим, учествовати и у овом другом делу са представницима ЕУ и неколико политичких странака које су бојкотовале изборе", рекао је Вучић одговарајући на констатацију новинара да он неће директно учествовати у међустраначком дијалогу.

Што се тиче било каквог међустраначког дијалога, он је увек лековит и важно је да људи разговарају, навео је Вучић.

Додаје да, ипак, види да људи из дела тих странака које траже дијалог ни између себе не могу да разговарају.

"Потребно је да се разговара на озбиљан начин и говори о чињеницама, а не да се организује фонтана жеља и шта неком пада напамет. А, то ко ће се око чега сагласити у оквиру неког дијалога, то је друга ствар", навео је Вучић.

Напомиње да ће можда и учествовати у међустраначком дијалогу, али не у делу под окриљем ЕУ јер је то, како је истакао, окриље ЕУ.

Додаје да је ново брзо истраживање показало да су резултати још гори за оне странке, "које су се хвалиле, иначе лошим резултатима".

"Како год окренете, за мене је важно и могуће да учествујем у разговору са онима који не желе присуство европских представника, јер се онда подразумева да унутар државе Србије ми одлучујемо какву будућност хоћемо и какве политичке односе хоћемо".

Каже да ће са ЕУ разговарати неколико политичких странака које су бојкотовале изборе, али да нису бојкотовале изборе због изборних услова већ зато што су схватили да их народ неће.

"Па и сада размишљају о бојкоту избора, али не зато што им сметају некаква правила већ зато што нема тих правила која могу да им помогну да добију већи број гласова. Народ их неће, неће оне које имају рачуне на Маурицијусу већ и у Молдавији, већ оне који вредно раде за народ", нагласио је Вучић.

Председник је, каже, уверен да ће дијалог донети добре ствари, и један и други и да је за њега дијалог сам по себи важан.

"Сигуран сам да ће неких договора бити, бар са једним делом људи око успостављања дугогодишњих услова за будућности, и да ће дијалог бити добро обављен. И уверен сам да ће бити направљена добра атмосфера", закључио је Вучић.

Нећу да се бавим односима у опозицији

Председник Александар Вучић каже да не жели да улази у односе између различитих опозиционих странака и њихових лидера, ни у то ко од њих кога и зашто међусобно оптужује.

Вучић је, на питање у вези са изјавом лидера Народне странке Вука Јеремића, да “иза намере опозиције да управља јавним сервисом кроз заступљеност у уредништву стоји Драган Ђилас”, одговорио:

“Нећу да улазим у њихове односе, то је њихова ствар, нека раде шта хоће. Само се плашим да то није захтев везан много за уређивачку политику, него за уређивачке секунде. Па, колико ће тих секунди да се претвори у милионе на Маурицијусу, Швајцарској… чини ми се да је то кључно питање”.

Како каже, то му се чини толико бесмислено, јер очигледно не разумеју каква одговорност мора да се показује према грађанима, да би се добио њихово поверење.

“У њихове односе, ко ту кога напада и зашто оптужује… Не пада ми на памет да у то улазим”, додао је Вучић.

Надам се заједничком договору са Црном Гором око свих проблема

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да се нада заједничком договору са Црном Гором око свих проблема, као и по питању изручења тражених лица.

На питање новинара зашто Србија не изручује Црној Гори Светозара Маровића, Вучић је рекао да је ту реч о веома компликованим односима.

"Ми смо тражили изручења неколико лица која су нама страховита важна у истрагама везаним за организовани криминал и не бих да улазим у појединачна питања, али не бисте веровали колико је то компликовано", навео је Вучић

Додаје да Србија тренутно тражи изручења два лица која су, како каже, страшно важна и нада се да ће те особе бити изручене Србији.

"А, ово друго (за Маровића) морате да питате наше правосудне органе. Знам колико компликација по том питању има, али се надам да заједнички у договору највећи део тих проблема са Црном Гором можемо у наредном периоду да решимо", закључио је Вучић.

Остале вести